Ο δικός μας δρόμος για το Βερολίνο είναι κλειστός

Οι κορυφαίοι της Ευρώπης έδωσαν χτες το παρων τους στον Έβρο και δήλωσαν την αμέριστη συμπαράστασή τους στην ελληνική κυβέρνηση. Χωρίς μισόλογα, χωρίς άνω τελείες. Δεν είναι τραγικό να υπάρχουν την ίδια στιγμή πολιτικές δυνάμεις στο εσωτερικό της χώρας που να ζητούν να… απελαθεί ο… Κυριάκος Μητσοτάκης! Εντάξει, δεν είναι όλοι ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Και μπράβο στον Αλέξη Τσίπρα που στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.

Και μην ακούσω τίποτα για τον ορισμό «ακραία αριστερά». Όχι από εκείνους που είχαν φτάσει στο σημείο να υιοθετήσουν τον όρο… «ακραίο κέντρο». Ήταν τότε που προσπαθούσαν να κάνουν τον διαχωρισμό μεταξύ των εκλεκτών τους του «μεσαίου χώρου» και τους «εχθρούς» τους του φιλελεύθερου κέντρου. Εδώ, όμως, στην περίπτωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, έχουμε να κάνουμε με ένα κόμμα(;), με μία κίνηση (;), που αναλαμβάνει να πει πράγματα που αν δεν ήταν αστεία θα τα χαρακτηρίζαμε εξτρεμιστικά. Ανεπιθύμητος ο πρωθυπουργός της χώρας; Σιγά σύντροφοι, θα σκίσετε τα καλτσόν. 

Είναι η ώρα και για τον Αλέξη Τσίπρα να χωρίσει τα τσανάκια του με όλους αυτούς που φαντασιώνονται επαναστάσεις πάνω στο πτώμα της Ελλάδας. Η χώρα χρειάζεται δύο ισχυρά κόμματα εξουσίας. Τα οποία δεν μπορούν να είναι ακραία. Ούτε η Νέα Δημοκρατία, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να έχουν κοινές γραμμές άμυνας για την χώρα και ένα μίνιμουμ συμφωνίας στα βασικά θέματα. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε χτες ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Μένει να δούμε αν αυτό θα έχει διάρκεια ή αν οι εσωτερικές πιέσεις στο κόμμα του θα τον αναγκάσουν να υπαναχωρήσει. 

Οι εξελίξεις γύρω μας δεν είναι καλές. Η κρίση δεν θα ξεπεραστεί εύκολα. Μετά από τον Έβρο έρχεται η ώρα των νησιών. Στις απέναντι ακτές δεκάδες χιλιάδες μεταναστών περιμένουν την ευκαιρία να περάσουν στα νησιά. Τα πράγματα στην θάλασσα είναι πιο δύσκολα απ’ ότι είναι σήμερα στον Έβρο. Κι είναι πιθανόν να αναγκαστούμε να οδηγηθούμε τελικά σε λύσεις που δεν τις φανταζόμασταν νωρίτερα. 

Είναι διαφορετικό πράγμα να έχει κανείς να αντιμετωπίσει 100 ή 200 μετανάστες την ημέρα και διαφορετικό ένα κύμα 100 ή 300 χιλιάδων ανθρώπων απέναντι από τις ακτές σου. Η χώρα θα πρέπει να κάνει σαφές με κάθε τρόπο ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι ανεπιθύμητοι με τον τρόπο που επιχειρούν να εισέλθουν στην χώρα. Κι ότι θα χρησιμοποιήσει όλους τους δυνατούς τρόπους για να αποτρέψει την εισβολή.  Όσοι δοκιμάσουν να σπρώξουν τους ανθρώπους αυτούς στην θάλασσα, θα παίξουν με την ζωή τους. Δική τους είναι η ευθύνη για το ό,τι συμβεί.

 Εμείς δεν σκοπεύουμε να διαλύσουμε την Ελλάδα για λογαριασμό ούτε του Ερντογάν, ούτε των Αφγανών, των Πακιστανών και λοιπών που αναζητούν μία «καλύτερη ζωή» στην Δύση. Ας βρουν άλλον δρόμο για να φτάσουν στο Βερολίνο. Ο δικός μας δρόμος είναι κλειστός. 

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]