7ος χρόνος, ημέρα 2102η
Τρίτη, 3 Αυγούστου 2021

Να τους πάρει ο Μητσοτάκης από το χέρι

Την επιστροφή της χώρας στο μέλλον, βαδίζοντας μέσα από τα αρχαία μονοπάτια θέλησε να σηματοδοτήσει - και το έκανε ομολογουμένως με τρόπο εντυπωσιακά σύγχρονο  - ο πρωθυπουργός με την εκδήλωση στην Αρχαία Αγορά για την έγκριση του προγράμματος «2.0» έχοντας στο πλευρό του την πρόεδρο της Κομισιόν.

Στην εικόνα που εξέπεμψε η χώρα προς τον κόσμο, οι αμήχανες «ελαχιστοπολιτικές» αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι ένα τόσο δα μαύρο σημαδάκι στην ούγια. Τόσο μικρό που δεν αξίζει να το διογκώσεις με παραπάνω σχολιασμό.

Πλην δεν αντέχεται ο πειρασμός, για το αντεστραμμένο από το 2015 βλακώδες επιχείρημα Βαρουφάκη ότι με το Ταμείο Ανάκαμψης οι πλούσιοι «βουπούδες» της Ελλάδας θα πάρουν τα δισεκατομμύρια από τους φτωχούς βορειοευρωπαίους!

Η απόσταση που χωρίζει τον K. Μητσοτάκη από τους υπόλοιπους αρχηγούς των κομμάτων, δεν είναι σωστό να μετριέται σε δημοσκοπικές μονάδες. Είναι απόσταση χώρου και χρόνου. Αλλά και η απόσταση που πρέπει να τρέξει η χώρα για να συναντηθεί με το μέλλον της είναι μεγάλη.

Και ένας δρομέας όσο καλός κι αν είναι δεν θα τα καταφέρει. Δεν θα αντέξει. Χρειάζεται αγώνας σκυταλοδρομίας και η σκυταλοδρομία έχει ανάγκη από πολλούς «δρομείς». Πάρα πολλούς «δρομείς». Δεν αρκούν οι υπουργοί και οι υφυπουργοί της κυβέρνησης ακόμη κι αν είναι οι πλέον αποτελεσματικοί και αποδοτικοί.

Ακόμη κι αν, όλοι τα κάνουν όλα σωστά. Δεν αρκούν τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης ακόμη κι αν όλοι μετατραπούν σε…«Πιερρακάκηδες». Δεν αρκούν οι εγχώριοι επιχειρηματίες ακόμη κι αν μετατραπούν σε υποδείγματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Δεν αρκούν οι ξένοι που θα επενδύσουν με εμπιστοσύνη στο σκληρό νόμισμα που σήμερα λέγεται Ελλάδα. 

Χρειάζεται όλο εκείνο το ανθρώπινο κεφάλαιο που βρίσκεται εκτός της χώρας και δεν είναι αρκετή μόνο η ψήφος τους. Χρειαζόμαστε το μυαλό και την ψυχή του. Να επιστρέψουν πίσω. Κουβαλώντας τις γνώσεις, τις εμπειρίες, την άλλη ματιά στον κόσμο και στη ζωή. Αυτοί πρέπει πάση θυσία να επιστρέψουν. Να ζυμωθούν με όσους έπαθαν και έμαθαν εδώ. Με όσους άντεξαν και ελπίζουν.

Με τις νέες γενιές που δηλώνουν Έλληνες Ευρωπαίοι. Με όσους έφτασαν σε αυτή τη χώρα και θέλουν να προκόψουν σ’ αυτή. Να  φτιαχτεί το νέο ανθεκτικό κράμα δημιουργίας και ζωής. Να αναβαθμιστεί το εθνικό λογισμικό σε 2.0. 

Οι συνθήκες είναι ευνοϊκές και το ραντεβού με την ιστορία έχει κλειστεί. Είναι καθήκον του πρωθυπουργού να διευρύνει τον κύκλο των «δρομέων» τείνοντας το χέρι ακόμη και προς εκείνους που εύχονται να πέσει η σκυτάλη από τα χέρια της κυβέρνησης. Δεν έχει ελπίδες ανταπόκρισης αλλά δεν θα χάσει και τίποτα αν το κάνει!