Μόλις ξεκίνησαν!

Οι κυνηγοί ευκαιριών στις αγορές είναι το χειρότερο είδος αρπακτικών στον πλανήτη. Η διαφορά με άλλα μέλη του ζωικού βασιλείου είναι ότι θα πουλούσαν ακόμη και τα μέλη του σώματός τους για να αποκομίσουν ένα… καλό κέρδος! Αυτοί οι καλοί άνθρωποι, λοιπόν, μυρίστηκαν πρώτοι από όλους την ελληνική χρεοκοπία. Το 2020 «αγοράζουν Ελλάδα». Βλέπουν ράλι και ποντάρουν σε αυτό!

Η σημαντικότερη πληροφορία στις χρηματιστηριακές αγορές είναι η πραγματική ταυτότητα των αγοραστών. Ότι υπάρχουν είναι γεγονός. Οι μετοχές ανεβαίνουν με λεφτά και πέφτουν με χαρτιά. Όταν λοιπόν υπάρχουν αγοραστές, αυτοί δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητοι. Στην χειρότερη των περιπτώσεων βλέπουμε τον αντικατοπτρισμό τους στην εξέλιξη των χρηματιστηριακών δεικτών.

Τον τελευταίο καιρό, λοιπόν, υπάρχει «νέο αίμα» στο ελληνικό χρηματιστήριο. Νέοι επενδυτές από το εξωτερικό που στρέφουν κεφάλαια στις αναδυόμενες αγορές και μεταξύ αυτών στην ελληνική. Όχι μόνο γιατί φοβούνται τις αποτιμήσεις στα μεγάλα χρηματιστήρια, αλλά και διότι η περίπτωση της Ελλάδας παρουσιάζει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Η Ελλάδα είναι δέκα χρόνια σε κρίση. Είναι σαν να έχει περάσει η χώρα 2,5 παγκόσμιους πολέμους μαζί! Οι αποτιμήσεις είναι λογικές και οι ευκαιρίες στην πραγματική οικονομία μεγάλες. Την ίδια ώρα η χώρα έχει μία κυβέρνηση φιλική στις επενδύσεις και η Ευρώπη έχει την ανάγκη να δείξει ότι η πολιτική των αγορών μπορεί να οδηγήσει στον κόσμο της ευημερίας. Δεν υπάρχουν πιο ιδανικές συνθήκες για ένα χρηματιστηριακό ράλι.

Οι ξένοι αγοράζουν ελληνικές μετοχές επειδή θέλουν να παίξουν το χαρτί της χώρας. Οι μετοχές πλέον δεν έχουν το λεγόμενο ρίσκο της χώρας. Αυτό αντιστρέφεται. Κι είναι λογικό όταν περιμένει κανείς επενδύσεις μεγαλύτερες των 70 δισεκατομμυρίων ευρώ στα επόμενα πέντε χρόνια. Ό,τι και να γίνει τα χρήματα αυτά θα επηρεάσουν την χώρα σε όλα τα επίπεδα. Και μαζί και το χρηματιστήριο. Δεν μπορεί να επενδυθούν τόσα χρήματα και οι αποτιμήσεις σε μετοχές και ακίνητα να είναι σε επίπεδα μιας χώρας που εξακολουθεί να είναι σε πόλεμο.

Οι πληροφορίες από την αγορά επιμένουν ότι έχουμε νέος κωδικούς, νέα πρόσωπα στο Χρηματιστήριο. Το πιο σημαντικό όμως είναι αυτό που συμβαίνει στην πραγματική Οικονομία. Μπαίνουν λεφτά στην χώρα. Κι αυτοί που αγοράζουν δεν είναι ηλίθιοι. Δεν πιστεύουν σε Θεό, σε κόμματα, σε ιδεολογίες. Μόνος τους οδηγός το κέρδος!

Και κερδίζουν πάντα; Όχι! Αλλά δεν χάνουν εύκολα. Όχι αν έχουν αγοράσει χαμηλά. Κι είμαστε ακριβώς εδώ. Στο σημείο που οι πρώτοι αγοράζουν. Μόλις ξεκίνησαν!

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]