Με Βαρδινογιάννη και Λάτση σε ένα τραπέζι

Τα πάντα ξεκινούν και τελειώνουν στο γεμάτο ή άδειο πορτοφόλι της κοινωνίας. Εκεί κρίνονται όλοι. Το ερώτημα είναι αν γίνονται σήμερα δουλειές. Ή καλύτερα πώς θα γίνουν δουλειές! Γιατί δουλειές δεν γίνονται. Κι εδώ χρειάζεται η κυβέρνηση να διαβεί τον Ρουβίκωνα και να κάνει ένα new deal με τους Έλληνες επιχειρηματίες: Όποιος συνεισφέρει θα έχει θέση στο τραπέζι!

Πρέπει να τραβηχτεί μία γραμμή. Ό,τι έχει συμβεί στο παρελθόν συνέβη. Από εδώ και πέρα «αυτοί θα είναι οι κανόνες» και όλοι θα μπορούν να συμμετάσχουν ισότιμα στο επιχειρηματικό παιγνίδι. Αρκεί να κάνουν επενδύσεις και να δημιουργούν θέσεις εργασίας. Η «συνθήκη ειρήνης» είναι αυτόν και μόνο τον όρο. Η κοινωνία έχει πλέον την απαίτηση από τα μεγάλα επιχειρηματικά τζάκια να δει νέες δουλειές. Και από την κυβέρνηση να ευνοήσει ένα τέτοιο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Οι Έλληνες επιχειρηματίες θα δώσουν πρώτοι το καλό παράδειγμα και ύστερα θα ακολουθήσουν οι ξένοι. Και οι μεγάλοι Έλληνες επιχειρηματίες χρειάζεται να καθίσουν όλοι γύρω από ένα τραπέζι. Ο πρωθυπουργός χρειάζεται να τους καλέσει όλους σε ένα τραπέζι. Σε ένα προσκλητήριο για την πατρίδα.

Ο Βαρδινογιάννης, ο Λάτσης, ο Μυτιληναίος, ο Περιστέρης, ο Κοπελούζος, ο Παπαλεξόπουλος, ο Μαρινάκης, ο Αλαφούζος, ο Κόκκαλης, ο Φέσσας, ο Μαρτίνος. Δεν είναι πάνω από 20 – 30 ονόματα. Δεν υπάρχουν φίλοι και εχθροί. Υπάρχουν μόνο άνθρωποι πρόθυμοι να βοηθήσουν κι άλλοι που θα διαλέξουν την αποχή. Όσοι βάλουν λεφτά στο τραπέζι έχουν δικαίωμα να «αγοράσουν» με καλύτερους όρους από τους υπόλοιπους. Και φυσικά έχουν λόγο στα δρώμενα. Κι ίσως αυτή είναι μία καλή ευκαιρία να στηθεί και πάλι ο ΣΕΒ πάνω σε μία άλλη λογική...

Όλα θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στο μέτωπο της Οικονομίας. Ναι, η χώρα θα αλλάξει πρόσωπο με τα 60 δισεκατομμύρια της Ευρώπης. Υπάρχει ωστόσο μία προϋπόθεση: Να υπάρξουν επενδυτές. Κι αυτό με την σειρά του απαιτεί από την κυβέρνηση να διευκολύνει τους επενδυτές. Με διαδικασίες fast track. Με ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Κι ενώ η διάθεση για να βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα υπάρχει, εκείνο που λείπει είναι να καθίσουν οι δύο πλευρές γύρω από ένα τραπέζι και να συμφωνήσουν. Να γράψουν τους κανόνες και να τους εφαρμόσουν. Να βάλουν το δάκτυλο στην μίζα της μηχανής και να αρχίσει αυτή να δουλεύει.

Είναι μία πρόσκληση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την άνεση να την κάνει. Την εμπειρία να χειριστεί όλη την διαδικασία με τρόπο που θα είναι ωφέλιμος για την χώρα. Να καλέσει του 20 ή τους 30 μεγαλύτερους. Και ίσως και τους 10 – 20 μεγαλύτερους Έλληνες επιχειρηματίες του εξωτερικού. Ο επιχειρηματικός κόσμος θα ανταποκρινόταν σε ένα τέτοιο κάλεσμα. Θέλει να βοηθήσει την πατρίδα. Χρειάζεται όμως προηγουμένως ένα new deal. Μία συμφωνία κυρίων, έτσι ώστε να αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης που έχει διαταραχτεί πολλές φορές στο παρελθόν. Ο πολιτικός κόσμος οφείλει αυτή την συνάντηση στους επιχειρηματίες. Και οι επιχειρηματίες στην πατρίδα.

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]