Μάθημα πρώτο: Όταν πιάνει πυρκαγιά στο δάσος κόβεται και το ρεύμα

Την παρατήρηση την έκανε ο αναγνώστης μας Γ.Ν.: «Γνώριζαν πως δεν δουλεύουν οι κρουνοί εάν κοπεί το ρεύμα αλλά προφανώς δεν φαντάστηκαν. Τι; Ότι θα κοπεί το ρεύμα με την πυρκαγιά στο δάσος!». Το σύστημα χωλαίνει σε όλα τα επίπεδα. Αυτή η τραγωδία πρέπει να είναι η αφορμή για να αλλάξουμε πολλά. Από την οργάνωση και την πρόληψη μέχρι τα φυτά στις αναδασώσεις. Το περιβάλλον είναι το σπουδαιότερο project.

Η σκηνή στο Mega

Γράφει λοιπόν ο Ν.Γ.: «Θα ήθελα να σας περιγράψω ένα περιστατικό που είδα στο MEGA και πραγματικά δείχνει ένα πολύ μεγάλο κενό-πρόβλημα-δυσλειτουργία, πέστε το όπως θέλετε, που φανερώνει τις μεγάλες αδυναμίες της πυροπροστασίας στην Ελλάδα.

Ο δημοσιογράφος-ρεπόρτερ μίλαγε με έναν εθελοντή δασοπυροσβέστη στην Ιπποκράτειο Πολιτεία.

 Τον ρωτάει: Πώς ήταν η συνεργασία με την Πυροσβεστική;

Απαντάει: Η συνεργασία ήταν καλή…

Μετά αναφέρει ότι είχαν στείλει 15 οχήματα αλλά ήταν χωρίς νερό και περίμεναν να έρθει ένα βυτιοφόρο.

Ρωτάει ο δημοσιογράφος από το studio: Δεν υπάρχουν κρουνοί;

Απαντάει: Υπάρχουν αλλά δεν δούλεψαν (αναφέρει παρακάτω ότι μια φορά τους χρειάστηκαν και δεν δούλεψαν)

Ρωτάει ο δημοσιογράφος: Δεν είχαν ελεγχθεί;

Απαντάει: Τους είχαμε ελέγξει και δούλευαν όλοι (εννοεί ότι και ο ίδιος τους είχε ελέγξει). Αλλά είχε κοπεί το ρεύμα. Ξέραμε ότι αν κοπεί το ρεύμα δεν δουλεύουν.

Εδώ κλείνω την τηλεόραση. Όπως αντιλαμβάνεστε στην αφέλειά του είπε μια μεγάλη αλήθεια. Ότι γνώριζαν πως δεν δουλεύουν οι κρουνοί εάν κοπεί το ρεύμα αλλά προφανώς δεν φαντάστηκαν. Τι; Ότι θα κοπεί το ρεύμα με την πυρκαγιά στο δάσος.

Το σύστημα δασοπροστασίας χωλαίνει από κάτω έως πάνω. Δηλαδή, λέω εγώ, κάποιος δηλώνει εθελοντής, άρα δεν τον πληρώνουμε, και τον βάζουμε υπεύθυνο. Ωραία αλλά κάνει για αυτή την δουλειά;

Προφανώς, όταν ρωτήθηκαν την άνοιξη αν είναι έτοιμοι για την καλοκαιρινή περίοδο, θα απάντησαν όλα καλά. Δεν φαντάστηκε ότι με την πυρκαγιά το πρώτο που κόβεται είναι το ρεύμα. Και μετά περίμεναν, να κουβαλάνε τα πυροσβεστικά νερό από την θάλασσα για να σβήσουν την φωτιά»!

Θα σωζόμασταν;

Και θα σωνόμασταν αν δούλευαν οι κρουνοί; Με το φαινόμενο των μεγάλων πυρκαγιών, αυτό που τελικά μας έφερε η κλιματική αλλαγή, είναι αβέβαιο αν θα σωζότανε η Βαρυμπόμπη λόγω των κρουνών. Αλλά δεν συζητάμε αυτό. Κι είναι δυο διαφορετικές συζητήσεις, η νέα κατάσταση με τις πυρκαγιές και το επίπεδο οργάνωσης του ελληνικού κράτους. Αυτό που συζητάμε είναι το δεύτερο. Η οργάνωση. Η οποία στο τέλος δεν αφορά μόνο το κράτος, αλλά το σύνολο της κοινωνίας μας. Είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε τα πάντα για το κοινό καλό, αλλά όχι να σκεφτούμε ποιος θα είναι ο πιο σύντομος δρόμος την ώρα της κρίσης.

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]