Κορδέλες, μυστριά και εγκαίνια!

Οι κορδέλες της χούντας μας ενοχλούν, επειδή συμβολίζουν μία εποχή ανελευθερίας και ωμής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, η ανάπτυξη «πιστοποιείται» με κορδέλες και τελετές εγκαινίων. Η πραγματικότητα είναι ότι στις επενδύσεις δεν άλλαξαν ακόμη πολλά πράγματα. Θα συμφωνήσουμε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα αλλάξει την εικόνα της χώρας. Το πόσο θα την αλλάξει όμως εξαρτάται από τις μεταρρυθμίσεις και το βαθμό συμμετοχής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε αυτό τον κύκλο της Οικονομίας.

Όχι μόνο δεν γίνονται νέες επενδύσεις, αλλά και υπάρχουν και μεγάλες παραδοσιακές εταιρείες που εγκαταλείπουν την μάχη σε αυτή την χώρα, όπως πρόσφατα συνέβη με την «Πίτσος». Θα πει κάποιος ότι έχουν έρθει κάποιες μεγάλες εταιρείες όπως η Microsoft. Σύμφωνοι! Αλλά αυτό δεν πιστοποιεί την αλλαγή σελίδας για την χώρα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ελληνικό πρόγραμμα για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μία πολύ καλή δουλειά. Δεν το λέμε εμείς, αλλά είναι η αίσθηση που κυριαρχεί στις Βρυξέλλες. Κατά συνέπεια, είμαστε ικανοί να κάνουμε σημαντικά πράγματα! Θα έπρεπε, λοιπόν, να σχεδιαστούν παράλληλα δράσεις που να ευνοούν τις επενδύσεις. Θα μπορούσαν να τις κάνουν οι ίδιοι άνθρωποι που απέσπασαν τα κολακευτικά σχόλια των Ευρωπαίων για το Πρόγραμμα.

Πρόκειται για ένα κομβικό σημείο. Για μία μεγάλη παγίδα που μπορεί να γκρεμίσει τις προσδοκίες μας. Ναι μεν τα ευρωπαϊκά χρήματα θα είναι η μεγάλη μας ευκαιρία, αλλά τη ίδια ώρα και άλλες χώρες στην Ευρώπη θα προσφέρουν ανάλογες ευκαιρίες. Και οι επενδυτές θα πάνε εκεί που θα συναντήσουν τις καλύτερες συνθήκες.

Υπάρχει και μία άλλη παράμετρος! Θα πρέπει να βρεθούν τρόποι να ευνοηθούν οι μικρομεσαίοι. Η ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι βιώσιμη αν δεν συμμετέχουν όλοι σε αυτήν. Αν περιοριστεί σε μία μικρή ομάδα μεγάλων επιχειρήσεων, τότε τα πραγματικά οφέλη για την αγορά είναι μικρότερα απ’ αυτά που θα μπορούσαμε να αδράξουμε.

Χρειαζόμαστε, λοιπόν, ένα σχέδιο δράσης. Τι θα κάνουμε με την Δικαιοσύνη, με την γραφειοκρατία. Δεν πρόκειται να συμβεί κάτι εντυπωσιακό αν δεν δώσουμε λύσεις στα προβλήματα που έδιωξαν τους επενδυτές από την χώρα. Πρώτα θα ξεριζώσουμε τα ζιζάνια από το χωράφι και ύστερα θα το σπείρουμε!

Κορδέλες, μυστριά και εγκαίνια! Όταν αυτό θα συμβεί, όταν θα βαρεθούμε να ακούμε για νέες δουλειές και όταν οι εργοδότες δεν θα βρίσκουν προσωπικό, τότε θα ξέρουμε ότι κάτι καλό έχει γίνει σε αυτή την χώρα.

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]