Και φυσικά με τους Αμερικάνους!

Και φυσικά με τους Αμερικάνους!

Οι Λίβυοι δεν είναι φίλοι μας, οι Παλαιστίνιοι δεν είναι φίλοι μας, οι Σύριοι δεν είναι φίλοι μας, οι αγωνιστές για την απελευθέρωση της Σαχάρας δεν είναι φίλοι μας. Οι Ιρανοί δεν είναι φίλοι μας! Φίλοι μας είναι οι γείτονές μας, οι συμπολίτες μας, οι συμπατριώτες μας. Ο δικός μας κόσμος σταματάει εκεί που τελειώνουν τα σύνορα της Ελλάδας και εκεί που υπάρχει ελληνισμός.

Το τεράστιο «καλό» που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στην χώρα είναι ότι διέλυσε εκ των έσω το κλίμα του αντιαμερικανισμού. Έτσι, γλιτώσαμε από τα φολκλόρ με διαδηλώσεις όπου οι φανατισμένοι νέοι και οι φανατισμένες νέες καίνε αμερικάνικες σημαίες και φωνάζουν συνθήματα του τύπου «φονιάδες των λαών Αμερικάνοι».

Οι Ιρανοί στέλνουν το τάνκερ τους στην Ελλάδα με την σκέψη ότι ο μισός στόλος του πλανήτη είναι ελληνικών συμφερόντων και περνάει από τα στενά του Ορμούζ. Πιθανότατα να έχουν και φίλους στην Ελλάδα που να τους είπαν ότι με τον τρόπο αυτόν θα φέρουν σε δύσκολη θέση την νέα ελληνική κυβέρνηση, επειδή θα έχει να αντιμετωπίσει την πίεση των εφοπλιστών. Η διαφορά της νέας με την παλαιά κυβέρνηση είναι ότι ξέρει τι θέλει. Δεν θα ξεκινήσει με το “go home madam Merkel” για να περιπλανηθεί σε όλο τον τρίτο κόσμο, για να καταλήξει να είναι ο πιο καλός υπηρέτης του Βερολίνου. Το συμφέρον της χώρας είναι να μην πέσουμε στην παγίδα των Ιρανών.

Ναι, αλλά οι Γερμανοί έχουν μια άλλη στάση απέναντι στους Ιρανούς σε σχέση με τους Αμερικάνους. Οι Γερμανοί έχουν πάντα μια άλλη στάση από εκείνη που θεωρούν ότι υπονομεύει το δικό τους εθνικό συμφέρον. Εμείς θα πρέπει να μετρήσουμε πολύ καλά ποιους θα ακολουθήσουμε σε αυτή την κρίση. Αν οι Γερμανοί ήταν ξεκάθαρα απέναντι στους Τούρκους για το θέμα των γεωτρήσεων, για παράδειγμα, θα είχαμε πολλούς λόγους για να ακούσουμε πιο «καθαρά» το Βερολίνο. Η μόνη φωνή, όμως, που ακούγεται υπέρ υμών και μέχρι αυτή την στιγμή είναι εκείνη της Ουάσιγκτον!

Τόσο κυνικά; Δεν κατάλαβα; Υπάρχουν άλλοι τόσο ηλίθιοι που να έβαλαν στο παρελθόν στο ζύγι το εθνικό τους συμφέρον για κάποια … σοσιαλιστική διεθνή; Δεν έχουμε διδαχτεί κάτι από τις εξωτικές περιπλανήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου; Δεν μάθαμε κάτι από τα αμέτρητα ταξίδια από το 2010 σε Πεκίνο, Μόσχα και Τεχεράνη; Είδατε εσείς κάποιον να είναι διατεθειμένος να μας βοηθήσει; Εδώ ζητάγανε ανταλλάγματα μόνο και μόνο που μας μιλούσαν!

Κι είναι οι Αμερικάνοι ο καλύτερος σύμμαχός μας αυτή την στιγμή; Όποιος βρει άλλον, ας τον φέρει. Μόνο να μην δοκιμάσει να μας πει για τους Ρώσους, επειδή αυτοί τον τελευταίο καιρό είναι λίγο απασχολημένοι με πωλήσεις όπλων στην Τουρκία. Κατά τα φαινόμενα δεν υπάρχει άλλος σύμμαχος στον ορίζοντα. Κι όχι ότι αυτός θα κάνει για μας την δύσκολη δουλειά. Αλλά και χωρίς αυτόν … δεν γίνεται. Κακώς, λοιπόν, οι Ιρανοί έχουν επιλέξει να παίξουν το χαρτί της Ελλάδας. Έχουν κάνει κακούς υπολογισμούς.

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]