Η νίκη της Κεραμέως στα δημόσια ΙΕΚ

Η ασυνέχεια, στη δημόσια συζήτηση για ουσιαστικά θέματα είναι ο λόγος που ελάχιστοι πληροφορήθηκαν ότι τελικά φέτος, στα δημόσια ΙΕΚ -μετά τις αλλαγές και τη δυνατότητα του παράλληλου μηχανογραφικού- εγγράφηκαν 12.078 σπουδαστές ηλικίας 18 έως 20 ετών όταν το 2020 και το 2019 είχαν εγγραφεί αντίστοιχα, 6.715 και 7.129.

Σχεδόν διπλάσιος αριθμός αποφοίτων λυκείων και νέων παιδιών μέχρι 20 ετών, είδαν την ευκαιρία για απόκτηση γνώσης και γρήγορης επαγγελματικής αποκατάστασης σε κλάδους για τους οποίους διψάει η αγορά, στα δωρεάν δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Η αντιπολίτευση τον Αύγουστο έλεγε ότι αυτά τα χιλιάδες... αθώα θύματα  της ανάλγητης και νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης και της σκληρής υπουργού Παιδείας θα γίνονταν συνειδητά και μελετημένα «πελατεία» των ιδιωτικών κολεγίων.

Αυτά υποστήριζαν στελέχη της αντιπολίτευσης όπως ο Νίκος Φίλης, βουλευτές του ΚΚΕ ακόμη και νεαρά στελέχη του Κινήματος Αλλαγής. Τώρα δεν ξέρουμε τι λένε γιατί απλά δεν μιλάνε. Δεν μπορεί να υπερασπίζονται τα παιδιά του λαού συνέχεια. Η αντιπολίτευση είναι σαν τη συγκομιδή. Την ασκείς όταν είναι να μαζέψεις καρπούς.

Η κ. Ν. Κεραμέως αποδεδειγμένα δεν τα «εξυπηρέτησε» καλά τα ιδιωτικά συμφέροντα και τα ιδιωτικά κολέγια. Τα δημόσια δωρεάν ΙΕΚ έγιναν η επόμενη καλύτερη εναλλακτική ή και απλώς καλύτερη επιλογή, για συνολικά 21.057 αποφοίτους του λυκείου.

 Η τεχνική και επαγγελματική κατάρτιση είναι μια μεγάλη εκπαιδευτική τομή και η φροντίδα που θα επιδειχθεί από το υπουργείο Παιδείας είτε θα την απογειώσει είτε θα την χαντακώσει.

Είναι μεγάλο προσωπικό στοίχημα και για την υπουργό Παιδείας να εξασφαλιστεί και να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία η εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων ΙΕΚ. Να νοιώθουν οι σπουδαστές και οι οικογένειες τους περήφανοι και δικαιωμένοι με την επιλογή τους, να εμπιστευτούν την υπόσχεση της πολιτείας.

Καλοί καθηγητές, υποδομές και εργαστήρια, προγράμματα σπουδών, και καλή εποπτεία θα αναδείξουν τα δωρεάν Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάστασης. Θα προσελκύσουν ακόμη περισσότερους νέους. Θα προσφέρουν στη χώρα εξαιρετικά επαγγελματικά στελέχη απ' αυτά που αναζητούν και δεν βρίσκουν οι ελληνικές επιχειρήσεις.

Οι τεχνικοί μηχανοτροπικών συστημάτων, αμπελουργίας, και τεχνολογικών εφαρμογών και εγκαταστάσεων σε έργα τοπίου και περιβάλλοντος και οι άλλες ειδικότητες που θα αποφοιτούν από τα δημόσια ΙΕΚ θα έχουν την αξία του επιπέδου των σπουδών τους και με αυτή θα διεκδικούν την αμοιβή τους και το επαγγελματικό τους κύρος.

Οι συνολικά 21.057 σπουδαστές που εγγράφηκαν το πρώτο εξάμηνο σε διάφορα ΙΕΚ ανά την επικράτεια μπορεί να γίνουν η μεγαλύτερη απόδειξη ότι βάρβαρη και κυνική ήταν η εμμονή να διοχετεύεται η μερίδα του λέοντος της χρηματοδότησης σε αμφιβόλου ποιότητας δήθεν ΑΕΙ όπου κυριαρχεί η αριστερίζουσα νομενκλατούρα και τα φοιτητικά κινήματα της ακινησίας, αφήνοντας  παιδιά και οικογένειες (κυρίως των λαϊκών τάξεων) στην ψευδαίσθηση και στα ψέματα.

Επειδή η κ. Κεραμέως πρέπει να «απολογηθεί» και στον βουλευτή του Γιάνη Βαρουφάκη, Κλέωνα Γεωργιάδη που της έδωσε τα πρωτεία της χειρότερης υπουργού Παιδείας διότι «μείωσε τον αριθμό εισακτέων με τις ΕΒΕ με στόχο να δώσει πελατεία στα δευτερότριτα κολέγια, ας επαγρυπνεί!