Η φορμόλη στα ψάρια και ο θάνατος της δημοσιογραφίας

Οι πρώτες σελίδες των sites έχουν φιλοξενήσει εδώ και καιρό την καταγγελία πρώην εργαζόμενου σε εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας, σύμφωνα με την οποία οι εταιρείες «ταΐζουν» τον κόσμο με φορμόλη. Βαριά κατηγορία. Ποιος θέλει στο τραπέζι του φορμόλη και άλλα δηλητήρια; Είναι όμως έτσι; Ή εμείς οι δημοσιογράφοι έχουμε παγιδευτεί στην λογική της αναπαραγωγής των αναρτήσεων από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Τι δεδομένα έχουμε; Ένας πρώην εργαζόμενος σε εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας, που δήλωσε ιχθυολόγος, κατήγγειλε ευρεία χρήση φορμόλης από εταιρείες του κλάδου. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιχθυολόγων σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «ο εν λόγω δεν είναι μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Τεχνολόγων Ιχθυολόγων, ούτε οποιουδήποτε συλλόγου ιχθυολόγων, καθώς ουδέποτε έλαβε πτυχίο ιχθυολόγου». Η ανακοίνωση του συλλόγου συνεχίζει ως εξής: «Οι δηλώσεις του ξεκινούν θέτοντας ως βάση αυτήν ακριβώς την ιδιότητα. Κάθε άλλη δήλωση από εκείνο το σημείο και μετά εμπεριέχει ήδη το στοιχείο του ψεύδους, και της ημιμάθειας». Ένα το κρατούμενο!

Υπάρχει φορμόλη στα ελληνικά ψάρια; Η απάντηση από την Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας είναι η ακόλουθη: «Στο σχετικό υλικό που διακινείται στο διαδίκτυο, σχετικά με τη φορμόλη και την παραφιλολογία περί ασθενειών, αντιβιοτικών και λοιπών ανακριβειών, θα θέλαμε να τονίσουμε και να δηλώσουμε κατηγορηματικά ότι τα όποια κτηνιατρικά σκευάσματα χρησιμοποιούνται στην Ελληνική Ιχθυοκαλλιέργεια είναι εγκεκριμένα και εξονυχιστικά ελεγμένα, χορηγούνται δε πάντα κάτω από αυστηρότατη κτηνιατρική επίβλεψη και έλεγχο». Κι αν δεν πιστεύετε τους παραγωγούς, μπορείτε, τουλάχιστον, να εμπιστευτείτε τις υπηρεσίες προστασίας της δημόσιας υγείας της αλλοδαπής! Το 80% της παραγωγής εξάγεται και πάει σε χώρες της Δύσης. Εκεί που οι έλεγχοι στα τρόφιμα είναι από τους πλέον αυστηρούς στον κόσμο. Δεύτερο το κρατούμενο.

Την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου ο «ιχθυολόγος» βρέθηκε στο εδώλιο του κατηγορουμένου, έπειτα από μήνυση για εξύβριση που κατέθεσε στέλεχος της εταιρείας στην οποία εργαζόταν. Δεν ήταν η δίκη για την μήνυση που του έκανε η εταιρεία για τα όσα έχει καταγγείλει. Ήταν μία δίκη για εξύβριση. Την οποία και κέρδισε για τυπικούς λόγους. Στα social media, όμως, βγήκε η είδηση ότι αθωώθηκε ο «ιχθυολόγος» για τις καταγγελίες του. Τρίτο το κρατούμενο.

Η εταιρεία που καταγγέλθηκε από τον ιχθυολόγο» δέχτηκε πριν μήνες την «επίσκεψη» του Ρουβίκωνα. Με αφορμή αυτές τις καταγγελίες. Πρώτα έγιναν οι καταγγελίες, μετά πήγε ο Ρουβίκωνας και σήμερα ο «ιχθυολόγος»… «αθωώνεται» πανηγυρικά. Τέταρτο το κρατούμενο.

Στο μεταξύ η εικόνα στον κόσμο παραμένει: Τα ψάρια έχουν φορμόλη. Αν ο άνθρωπος, όμως, έχει δίκιο θα έπρεπε αυτό να είχε εντοπιστεί από τις αρχές. Αν όχι από τις ελληνικές, από τις ξένες. Ανεξάρτητα απ’ αυτό, εμείς οι δημοσιογράφοι έχουμε τεράστια ευθύνη. Ακριβώς επειδή δεν κάνουμε την δουλειά μας. Να ενημερώσουμε σωστά τον κόσμο. Ναι, χρησιμοποιούνται φάρμακα στα ψάρια. Ναι, είναι πιθανόν κάποιες μονάδες να κινούνται εκτός ορίων. Αλλά δεν μπορεί να κατηγορείται συνολικά ένας κλάδος, ο οποίος, μάλιστα εξάγει το 80% και πλέον της παραγωγής του. Το επαναλαμβάνουμε. Οι αρχές της Γερμανίας ή της Μεγάλης Βρετανίας δεν έχουν λόγο να συμμετέχουν σε μία τέτοια «συγκάλυψη».

Δεν εξαιρώ εμάς στο liberal.gr. Τα social media έχουν αλλάξει τον τρόπο δουλειά μας. Η πίεση για ταχύτητα και για κλικς είναι καθημερινή, όσο κι αν δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε. Η δημοσιογραφική έρευνα μπορεί να βγάλει λαβράκια. Ακόμη και σε περιπτώσεις στρατευμένης ενημέρωσης. Κρατήσαμε σε όλο αυτό το κείμενο τέσσερα σημεία, τέσσερα δεδομένα. Τέσσερα σημεία που θα ήταν εύκολα ανιχνεύσιμα από την πρώτη στιγμή αν εμείς οι δημοσιογράφοι είχαμε κάνει την δουλειά μας. Ή αν μπορούσαμε να την κάνουμε. Όχι γιατί κάποια μεγάλα συμφέροντα μας εμποδίζουν, αλλά διότι η «δημοσιογραφία των πολιτών» απειλεί, τελικά, σοβαρά την ενημέρωση…

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]