Η Αριστερά δεν ευδοκιμεί σε περιβάλλον οικονομικής ανάπτυξης

Η Αριστερά θα ήθελε άμεσα εκλογές επειδή το σημερινό περιβάλλον είναι αυτό που μπορεί να της εξασφαλίσει το καλύτερο δυνατό ποσοστό, επειδή επενδύει στην μιζέρια και στην καταστροφή. Βρισκόμαστε στην κορύφωση της Πανδημίας, με φανερές τις επιπτώσεις της στην Οικονομία. Μετά την Πανδημία θα γνωρίσουμε μία άλλη πραγματικότητα με μια πρωτόγνωρη έκρηξη επενδύσεων. Σε εκείνο το περιβάλλον η Αριστερά του Τσίπρα δεν έχει την παραμικρή τύχη. Γι αυτό θα αργήσουν οι εκλογές!

Η Ελλάδα θα αλλάξει σελίδα. Έπειτα από 12 χρόνια κρίσης, μπορεί, επιτέλους, να εφαρμοστεί και στην δική της περίπτωση η θεωρία του ελατηρίου! Τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης είναι ένας καλός λόγος γι αυτό. Χρειάζονται, βέβαια, κι άλλες κινήσεις για την μεγιστοποίηση των θετικών συνεπειών, όπως οι μεταρρυθμίσεις στην Δικαιοσύνη, αλλά αυτή είναι μια άλλη συζήτηση. Σε κάθε περίπτωση ένα κύμα επενδύσεων της τάξης των 60 δισεκατομμυρίων ευρώ δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστη την πτωχή Ελλάδα.

Η νέα αυτή κατάσταση θα αλλάξει σημαντικά τον τρόπο που σκέπτονται οι άνθρωποι. Η οικονομική κρίση επέτρεψε την διάδοση «ψεκασμένων» αντιλήψεων. Η εποχή της οικονομικής ευημερίας θα δώσει περισσότερο έδαφος στον ορθολογισμό, αλλά ταυτόχρονα θα αναδείξει και την γύμνια του πολιτικού μας συστήματος. Για την Κεντροδεξιά δεν θα είναι αρκετή η επίκληση του «ανήκουμε εις την Δύση» και για την Αριστερά το πορτραίτο του Άρη Βελουχιώτη. Ειδικά η Αριστερά και η σοσιαλδημοκρατία θα πρέπει να ανακαλύψουν έναν νέο πολιτικό λόγο, με προτάσεις που να αγγίζουν την νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην καθημερινή μας ζωή με την 4η βιομηχανική επανάσταση. Κι αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά είναι φαινόμενο που αγγίζει όλα τα «αδελφά» κόμματα στην Ευρώπη.

Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει τον παραμικρό λόγο για να προσφύγει πρόωρα στις κάλπες. Κάθε άλλο! Έχει πολλούς λόγους για να πολλαπλασιάσει τις προσπάθειές του για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην μετά covid εποχή. Ξέρει ότι η αντιπολίτευση είναι κατώτερη των περιστάσεων, αλλά κι ότι αυτό δεν μπορεί αντικειμενικά να αλλάξει σύντομα. Δεν ανακαλύπτονται νέες πολιτικές και νέα πρόσωπα σε μία νύκτα. Δεν έχει λόγο, λοιπόν, να φοβάται ότι κάτι θα αλλάξει στην αντιπολίτευση που θα μεταβάλλει σημαντικά τις σημερινές ισορροπίες. Το αντίθετο! Η αναμενόμενη έκρηξη επενδύσεων θα φέρει σε πλήρη αμηχανία την Αριστερά. Ο λόγος της δεν είναι πειστικός σε μία κοινωνία που βιώνει την οικονομική ανάπτυξη.

Ο κ. Μητσοτάκης θα πάει σε εκλογές σε μεταγενέστερο χρόνο. Βρισκόμαστε στην αρχή ενός νέου ανοδικού οικονομικού κύκλου. Μόλις στην αρχή. Αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Αλλά είπαμε. Αυτή είναι μία άλλη συζήτηση και αφορά το τι θα αφήσει πίσω του στο τέλος αυτός ο νέος κύκλος. Κάτι που εξαρτάται από το έργο που θα κάνει αυτή η κυβέρνηση στο θεσμικό πλαίσιο. Κι από τις παρεμβάσεις αυτές θα εξαρτηθεί στο τέλος και το εύρος της νίκης του κ. Μητσοτάκη στις επόμενες εκλογές.

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]