Γιατί «παντρεύτηκα» εγώ τον Σόρος και η Ποτ&Παν την Salas

Γιατί «παντρεύτηκα» εγώ τον Σόρος και η Ποτ&Παν την Salas

Το τηλέφωνο του γραφείου μου μύριζε ακόμη μπαρούτι. Ο μεγαλοχρηματιστής Σόρος, ο φιλοσκοπιανός αυτός διάβολος ήταν απελπισμένος! «Thanasis, τι πρέπει ακόμη να κάνω για να καταστρέψω Panos»; Ήταν σαφές ότι ο μεγάλος εχθρός του διεθνούς σιωνισμού ήταν ο πατριώτης Panos. «Πρέπει να παραδοθούμε boss» ήταν η απάντησή μου. «Θα θέσω τον εαυτό μου εις την υπηρεσία του Star και της Μάρως Ζαχαρέα».

Ο Σόρος ήταν συγκλονισμένος. «Θα το κάνεις αυτό για τον σκοπό μας»; Και τα λοιπά, τα λοιπά, τα λοιπά.

Είναι αλήθεια ότι το ρεπορτάζ του Star που υποστήριζε ότι όλη αυτός ο θόρυβος για το προσφυγικό ήταν μια διεθνής εκστρατεία του φιλοσκοπιανού (και άρα ανθέλληνα) Σόρος σε βάρος του πατριώτη Πάνου Καμμένου, με ξεπερνάει. Ένα σοβαρό κανάλι σαν το Star; Θα πει κάποιος ότι στην δημοκρατία που υπερασπιζόμαστε και την οποία δεν υπερασπίζεται ο φίλος του συγκροτήματος υπουργός Άμυνας, όλα επιτρέπονται. Και θα έχει δίκιο! Να είμαι απόλυτα ειλικρινής. Περιμένω πολύ χειρότερα πράγματα να μου συμβούν. Είναι γνωστό ότι την χώρα αυτή την κατέστρεψαν, οι... φιλελεύθεροι, οι μασόνοι και οι σιωνιστές φίλοι τους. Το φίλοι τους κολλάει και στους μασόνους και στους φιλελεύθερους.

Σε όσους ακόμη ενδιαφέρονται να σας δώσω ένα απόσπασμα από δημοσίευση που έγινε στην ιστοσελίδα του Σταύρου Λυγερού στις 7 Μαΐου. Θα σας ζητήσω να διαβάσετε με προσοχή ένα τεκμηριωμένο ρεπορτάζ και να ανακαλύψετε μόνοι σας τις πολλές ειδήσεις που κρύβονται ανάμεσα στις γραμμές. Για την ακρίβεια, δεν κρύβονται. Φωνάζουν, ουρλιάζουν!

«Στη Χίο η σίτιση γίνεται με προκήρυξη διαγωνισμού από την 96 ΑΔΤΕ (Ανώτερη Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής), ή από Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού που απαρτίζεται από στρατιωτικούς, με την διαδικασία της διαπραγμάτευσης, προκειμένου να επιτευχθεί η πλέον συμφέρουσα προσφερόμενη τιμή. Πολλές φορές μπαίνει πλαφόν ανώτατης τιμής (5,87 ευρώ με ΦΠΑ) ημερησίως ανά άτομο. Το ποσό φαίνεται χαμηλό, αλλά πολλαπλασιαζόμενο με τις χιλιάδες των μεταναστών που υπάρχουν αυτήν την στιγμή στα νησιά και επί 365 μέρες τον χρόνο, προκύπτουν πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Εξαιτίας του απρόβλεπτου αριθμού των αφίξεων στα νησιά, η διαδικασία του διαγωνισμού γίνεται σχεδόν κάθε μήνα και μπορεί αυτός να παραταθεί χρονικά. Από οικονομικής απόψεως, όμως, η παράταση δεν μπορεί να αφορά ποσό μεγαλύτερο από το μισό ποσό της αρχικής σύμβασης. Εκτός αυτού υπάρχουν ειδικές προδιαγραφές και πιστοποιήσεις, που ουσιαστικά καθιστούν απαγορευτικό το κόστος ίδρυσης και εγκατάστασης μίας νέας επιχείρησης, ειδικά δε αν οι συμβάσεις είναι για τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Οι συνθήκες που έχουν επιβληθεί λειτουργούν προς όφελος των εταιρειών που είχαν ήδη ασχοληθεί με το συγκεκριμένο αντικείμενο και είχαν λάβει καίρια θέση στη συγκεκριμένη αγορά, δηλαδή στη σίτιση των προσφύγων και μεταναστών από την αρχή της κρίσης. Μία από αυτές τις εταιρίες είναι η ΠΟΤ&ΠΑΝ ΦΟΥΝΤΣΕΡΒΙΣ Α.Ε. με έδρα την Αυλίδα. Εκτός της Χίου, η εταιρεία έχει λάβει μέρος στη σίτιση προσφύγων-μεταναστών στα Οινόφυτα, στην Λαμία, στη Ριτσώνα, στην Μόρια Λέσβου κ.α.

Για το 2017 ήταν η μοναδική εταιρεία που είχε πάρει τους διαγωνισμούς σίτισης στη Χίο, με συνολικό τζίρο 3.076.515 ευρώ, σύμφωνα με τις συμβάσεις που έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια. Οι τιμές που διαμορφώθηκαν ανά άτομο ήταν μόλις δύο λεπτά(!) κάτω από το πλαφόν της ανώτατης τιμής δηλαδή 5,85 ευρώ. Στις συμβάσεις που δεν υπήρχε πλαφόν η τιμή σίτισης ανά μετανάστη ημερησίως έφθασε ακόμα και τα 7,20 ευρώ.

Εξαιρείται ο διαγωνισμός Μαΐου και οι τελευταίες οκτώ ημέρες του 2017. Τότε, για πρώτη φορά η τιμή κυμάνθηκε κάτω από το ανώτερο πλαφόν, στα 3,73 και 3,38 ευρώ αντίστοιχα. Πώς συνέβη αυτή η πτώση της τιμής; Την απάντηση μπορείτε να την φανταστείτε. Στον διαγωνισμό συμμετείχε και δεύτερη εταιρεία, η SALAS INTER.GROUP, όπως θα δούμε παρακάτω.

Το 2018, από 1-30 Ιανουαρίου η τιμή ήταν στα 3,65 ευρώ με ανάδοχο πάλι την ίδια εταιρεία. Από τις 31 Ιανουαρίου μέχρι τις 14 Μαρτίου ο διαγωνισμός κατοχυρώνεται για πρώτη φορά στην άλλη εταιρεία, στην SALAS INTER. GROUP ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Α.Ε. με έδρα το Μοσχάτο, στην τιμή των 3,51 ευρώ ανά άτομο. Από τις 15 Μαρτίου μέχρι και για τις 28 Μαΐου του 2018 (ΑΔΑ : ΩΓ3Φ6-76Α) η τιμή σκαρφάλωσε πάλι στο ανώτερο πλαφόν.

Πώς συνέβη αυτό; Μπορείτε και πάλι να το φανταστείτε. Τον Μάρτιο 2018 επήλθε ένωση των δύο εταιρειών (ΠΟΤ&ΠΑΝ. και SALAS) σε μία και πήραν τον διαγωνισμό για την σίτιση όσων φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις της ΒΙΑΛ στη Χίο. Πριν φθάσουμε στην ένωση είχε προηγηθεί ένας «πόλεμος» μεταξύ των δύο εταιρειών με εκατέρωθεν ενστάσεις. Συγκροτήθηκε εξαιτίας αυτού Επιτροπή Διενέργειας / Αξιολόγησης (ΑΔΑ : Ω8ΧΣ6-ΔΡΙ), Επιτροπή Αξιολόγησης Ενστάσεων (ΑΔΑ : Ψ7ΧΡ6-1Ε2) και έγινε επανάληψη της διαδικασίας σύναψης σύμβασης (ΑΔΑ: 6ΛΜΜ6-ΓΙΤ). Τελικό αποτέλεσμα ο «γάμος» των δύο εταιρειών (ΑΔΑ : 6ΙΔ86-ΠΨ9).

Από τις αρχές του έτους μέχρι και για τις 28 Μαΐου, μόνο για την ΒΙΑΛ, ο τζίρος σίτισης θα έχει φθάσει τα 1.475.840 ευρώ. Σύμφωνα με τις συμβάσεις, τα άτομα που σιτίζονται καθημερινά είναι περίπου 1.500-2.000. Στη Λέσβο που έχει αυτήν την στιγμή 11.000 εγκλωβισμένους γίνεται αντιληπτό ότι ο τζίρος είναι πολλαπλάσιος, και πολλαπλάσια η εξάρτηση της τοπικής οικονομίας από την αγορά που έχει δημιουργηθεί γύρω από τους πρόσφυγες-μετανάστες.

Τίθεται λοιπόν εύλογα το ερώτημα αν ισχύουν οι κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού και αν προστατεύεται έτσι το δημόσιο συμφέρον. Όπως προκύπτει από τα ανωτέρω, όταν υπήρξε πραγματικά ελεύθερος ανταγωνισμός η τιμή έπεσε πάνω από 40%. Και λίγο αργότερα, το μονοπώλιο αποκαταστάθηκε, λόγω του "γάμου" των δύο πρώην ανταγωνιστών, με αποτέλεσμα η τιμή να επιστρέψει στο πλαφόν».

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]