Εμβολιασμός: Χρειάζεται κι εδώ τόλμη!

Στις χολιγουντιανές ταινίες καταστροφής οι υπεύθυνοι για την σωτηρία της ανθρωπότητας έχουν ένα σχέδιο: Μία υπόγεια πόλη, μία κιβωτό, κάτι τέλος πάντων. Με τον εμβολιασμό για τον κορονοϊό όλοι είχαν την δυνατότητα να νιώσουν ότι έχουν θέση στην σύγχρονη Κιβωτό. Αλλά δεν συμβαίνει έτσι. Ειδικά οι έχοντες υποκείμενα νοσήματα νιώθουν σαν να τους άφησαν επίτηδες έξω από το τραίνο. Και είναι άδικο για μια κυβέρνηση που έχει προσπαθήσει πολύ! 

Τι μας έλεγαν εδώ και ένα χρόνο; Έχετε υποκείμενο νόσημα; Μείνετε μέσα! Θα πεθάνετε. Και τώρα; Πως ένας ασθενής με βαριά ασθένεια ή ακόμη ένας άλλος που βρίσκεται 24 ώρες την ημέρα το 24ωρο σε οξυγόνο θα εμβολιαστεί; Δεν είναι οξύμωρο αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο από τους άλλους να περιμένουν στην ουρά; Κι αν στο μεταξύ κολλήσουν, τι θα πουν στους συγγενείς τους; «Δυστυχώς είχε υποκείμενο νόσημα»! Έχουν κάνει έναν κατάλογο με κάποια νοσήματα. Αλλά δεν είναι αρκετός. Και κυρίως δεν καλύπτει εκείνους που έχουν πολλαπλά προβλήματα. Ωστόσο, τα προβλήματα δεν είναι δυσεπίλυτα. Θα λέγαμε ότι είναι λογικό να υπάρχουν σε μία χώρα που δεν έχει έναν αποτελεσματικό κρατικό μηχανισμό. 

Και ποιος το πιστοποιεί ότι κάποιος έχει άμεση ανάγκη εμβολιασμού; Ο γιατρός, είναι η απάντηση. Κι έρχεται το κράτος και εκφράζει μία φοβικότητα, επειδή κάποιοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, φοβούνται ότι έτσι θα γίνουν… ρουσφέτια! Αντί να φροντίσουν να υπάρχει η μέγιστη δυνατή διαφάνεια στην διαδικασία, σκέφτονται να την καταργήσουν. Να αποφύγουν, δηλαδή, την οδό των ιατρικών γνωματεύσεων για το ποιος έχει άμεση ανάγκη για εμβολιασμό. Απαντούν στον πονοκέφαλο με αποκεφαλισμό. Κι εν πάση περιπτώσει υπάρχει Επιτροπή Εμβολιασμών. Ας πουν οι άνθρωποι την γνώμη τους και ύστερα το Υπουργείο Υγείας ας αποφασίσει. Που μία οδό θα έχει σε αυτή την περίπτωση, να κάνει στο τέλος δεκτή την άποψη των ειδικών. 

Έχουν ακόμη μέρες για να λύσουν το θέμα. Υπάρχει χρόνος για να… διαψεύσουν στην πράξη το σημερινό σημείωμα. Υπάρχει χρόνος να τολμήσουν μία λύση. Και δεν αναφερόμαστε μόνο σε μία λίστα με ασθένειες. Αλλά σε περιπτώσεις που ο συνδυασμός ασθενειών δημιουργεί μεγάλο κίνδυνο για τον ασθενή. Κι αυτό μπορούν να το πιστοποιήσουν μόνο οι γιατροί. Μία λίστα από μόνη της δεν λέει κάτι! 

Και πως θα γίνει με την σειρά των εμβολιασμών; Μία πιθανή λύση είναι οι πολίτες με υποκείμενα νοσήματα να δικαιούνται το 20% των εμβολίων κάθε ημέρα. Είναι ένας τρόπος. Είναι μία πρόταση. Αν έχουν καλύτερη ας την πουν. Κι αν υπάρξουν γιατροί που θα δώσουν ψεύτικες βεβαιώσεις; Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν φορείς που μπορούν να κάνουν δειγματοληπτική έρευνα και να απειλήσουν τους παραβάτες με αφαίρεση της άδειας τους. Λύσεις υπάρχουν. Αρκεί να υπάρχει διάθεση. Και πολύ φοβόμαστε ότι αυτό που λείπει από ορισμένους είναι η διάθεση. Είναι καλύτερα να γίνει κάποιο λάθος, από το να μην γίνει η προσπάθεια για να αποφύγουμε το μεγάλο λάθος.

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]