Δόγμα Λαγκάρντ στο Ταμείο Ανάκαμψης

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ και ο Ντέκλαν Κοστέλο, είναι δύο ξένοι που γνωρίζουν καλύτερα και από την τσέπη τους, την ελληνική πραγματικότητα. Η παρουσία τους πριν λίγες μέρες στο Delphi Forum αφορούσε το μέλλον και τα λεφτά από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά κουβαλούσε και πολλά από το παρελθόν. Την εμπειρία τους από την μεγάλη ελληνική μνημονιακή περιπέτεια και φυσικά από τα πολλά δανεικά χρήματα που έλαβε η χώρα για να γλιτώσει από την χρεοκοπία, με τη δέσμευση να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις.

Ο Ρέγκλινγκ του ESM, που κατέχει πλέον το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους, είπε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι το ελληνικό σχέδιο για την αξιοποίηση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης είναι καλό, αλλά το κλειδί είναι πάντα η εφαρμογή και υλοποίηση των σχεδίων του.

Τα ίδια είπε και ο Ντέκλαν Κοστέλο, υποδιευθυντής της γενικής διεύθυνσης δημοσιονομικής πολιτικής της ΕΕ. Ο Ευρωπαίος τεχνοκράτης που ήταν στην πρώτη αποστολή που κατέφτασε άρον άρον στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2010 για να συνταχθεί το πρώτο μνημόνιο επί Γιώργου Παπανδρέου.

Διαπραγματευτής και εποπτεύων και επί Σαμαρά - Βενιζέλου. Μετείχε στην τρόικα και τότε που Τσίπρας - Βαρουφάκης - Τσακαλώτος τη βάφτιζαν «θεσμούς» για να βαυκαλίζονται ότι... έδιωξαν τους τροϊκανούς και όταν πληρώθηκαν ακριβά δίδακτρα για τη μαθητεία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το τρίτο μνημόνιο. 

Στην ομιλία του στο Ζάππειο ο Κοστέλο τα είπε και τεχνοκρατικά αλλά τα είπε και χύμα. Να προσέξουμε να μην κάνουμε τα ίδια με το παρελθόν. Να προσέξουμε τους διαγωνισμούς που θα συνοδεύουν τα έργα του Ταμείου ώστε να υπάρχει διαφάνεια και ταχύτητα στις διαδικασίες. Να προσέξουμε προκειμένου να μην χαθεί χρόνος και χρήματα.  

Το μήνυμα πάνω κάτω μοιάζει με μήνυμα που έστειλε η Κριστίν  Λαγκάρντ ως διευθύντρια του ΔΝΤ όταν αναφωνούσε εις τριπλούν: Implementation, implementation, Implementation! 

Οι Βρυξέλλες αισθάνονται ασφαλείς με την ομάδα που καλείται να φέρει σε πέρας τη διαχείριση του πακέτου (Σκυλακάκης, Μαντζούφας, Σκέρτσος κλπ) και φυσικά με την επίμονη πολιτική δέσμευση Μητσοτάκη στις μεταρρυθμίσεις. Είναι όμως στη δυσάρεστη θέση να γνωρίζουν πως στην Ελλάδα μόνο η πολιτική βούληση δεν αρκεί. Η εφαρμογή των αποφάσεων περνάει από πολλές μαύρες τρύπες. 

Επιτήδειοι και καταφερτζήδες καραδοκούν να τις αξιοποιήσουν υπονομεύοντας την οικοδόμηση της Ελλάδας 2.0. Τα 170 σχέδια και δράσεις του  Ταμείου Ανάκαμψης, αποτελούν ένα κολοσσιαίο και απαιτητικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της χώρας. Κι αυτά θα κρίνουν το πρόσημο της διακυβέρνησης Μητσοτάκη σε βάθος χρόνου.