Χυδαίοι αρνητές

Χυδαίοι αρνητές

Ειλικρινά, παρόμοια χυδαιότητα, δεν την περίμενα. Ειδικά από μια εφημερίδα. Όχι, βεβαίως, ότι από τις στήλες της συγκεκριμένης δεν υπήρχαν, συχνά μάλιστα, προσωπικές επιθέσεις. Αλλά αυτές, ακόμη κι όταν «φασίζουν», παρέμενα ψύχραιμος: ήταν η γνώμη κάποιου αρθρογράφου -άρα προσωπική- κι επειδή γνωριζόμαστε μεταξύ μας (μετά από τόσα χρόνια…) είχα και κάποια «ιστορική» ή ψυχαναλυτική εξήγηση να δώσω.

Αλλά να δείχνεις τάφους και να λες ότι εκεί θα σας παραχώσει ο Μητσοτάκης κι ούτε που θα φθάνουν κιόλας! Θα μου πείτε πάλι, μια μέρα πριν, ο εξάδελφος Τσίπρας έλεγε, στο διπλανό μου τηλεπαράθυρο ότι ζει σε «μια χούντα». Εκείνη τη στιγμή δεν γνώριζα ότι είχε προλάβει, λίγο ενωρίτερα, να δώσει τη γραμμή «χούντα είναι θα περάσει» αυτοπροσώπως ο γραμματέας Τζανακόπουλος. Με αποτέλεσμα, ο ΣΥΡΙΖΑ να υφίσταται νέο ξεπεσμό όταν η φιγούρα του συναδέλφου (ως βουλευτή εννοώ..) Γιαννούλη αναλαμβάνει την υπεράσπιση του γελοίου προσώπου που καλύπτει η εφημερίδα «Αυγή» (τελούσα - αν και όχι πειστικά… - σε κεκτημένης μεταμέλειας): «Για τους θανάτους φταίει η κυβέρνηση».

Να σας πω την αλήθεια; ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΙΠΟΤΕ. Όταν η καθοδήγηση της εφημερίδας της «αριστεράς» φτάνει στο σημείο να πει ότι το προκλητικό «λάθος» με τους ανοικτούς τάφους έγινε από «κεκτημένη ταχύτητα» το κάνει γιατί έχει συνηθίσει να είμαστε, εμείς όλοι οι άλλοι ανεκτικοί και φιλελεύθεροι. Δεν είναι το μόνο σημάδι ότι σταδιακά είχαν πάρει αυτό το δρόμο. Ειδικά τώρα που έπαθαν στερητικό της «εξουσίας», το κομμάτι αυτό του πολιτικού κόσμου κατρακυλά στο δρόμο του αμοραλισμού. Αντί να απομονωθεί ο Πολάκης, ενισχύεται ο… πολακισμός.

Το συμπέρασμα επιβάλλεται εκ των πραγμάτων κι όχι εκ των συνθηκών: το οψάριον αποσυντίθεται από πάνω προς την ουρά. Ούτε αρκεί η δικαιολογία που κυριαρχεί στις πολιτικές αναλύσεις ότι δηλαδή υπάρχει εκνευρισμός στην Κουμουνδούρου. Είναι μοναδική η ευκαιρία που προσφέρει ο τεράστιος κίνδυνος της ύπουλης πανδημίας που αντιμετωπίζουμε στην χώρα, στην  Ευρώπη και παντού αλλού για να δείξει μια πολιτική δύναμη αν διαθέτει ενσυναίσθηση των γεγονότων. Απλώς η ηγετική ομάδα και οι έκπτωτοι συνοδοιπόροι τους αρνούνται να καταλάβουν ότι η καταστροφή που κρυφίως περιμένουν για να εκμεταλλευθούν, δεν θα συμβεί. Κέρδισαν μια φορά ως αρνητές της προσπάθειας των πολλών να ανασκουμπωθεί η χώρα, δεν θα το ξανακαταφέρουν.

* Ο Μπάμπης Παπαδημητρίου είναι δημοσιογράφος και βουλευτής (Ν.Δ.)