7ος χρόνος, ημέρα 2102η
Τρίτη, 3 Αυγούστου 2021

Απλά μαθήματα οικονομίας: Πώς πέφτουν τα επιτόκια!

Τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων πέφτουν όταν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης γράφουν διθυράμβους για την Ελλάδα και υποστηρίζουν ότι με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης η Αθήνα τα έχει κάνει όλα σωστά, σε αντίθεση με το Βερολίνο. Τα επιτόκια πέφτουν όταν οι Γερμανοί παραδέχονται ότι οι Έλληνες τα καταφέρνουν καλύτερα από τους ίδιους.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Ελλάδα κερδίζει διαρκώς πόντους στο εξωτερικό. Η Welt έγραψε: «Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης προετοιμάζει τα πρώτα εμβάσματα. Τα χρήματα θα εκταμιευτούν μόνον όταν οι υπάλληλοι της ΕΕ εγκρίνουν τα εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων. Η Ελλάδας τα κάνει όλα σωστά - σε αντίθεση με το πως αντιμετωπίζονται τα σχέδια από το Βερολίνο».

Είναι απλό! Τα κάναμε όντως καλά τα πράγματα κι αυτό το αναγνωρίζουν οι διεθνείς αγορές. Γι' αυτό και τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων έχουν μεγάλη ζήτηση. Επειδή η χώρα έχει μία αξιόπιστη κυβέρνηση που κάνει καλά τη δουλειά της κι αυτό ενισχύει την αξιοπιστία της ίδιας της χώρας.

Όχι, δεν έχουμε τελειώσει. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη και μάλιστα ανηφορικό. Το τέλος της πανδημίας θα βρει πολλές επιχειρήσεις στο κόκκινο και αρκετούς συμπολίτες μας σε μια νέα δίνη δοκιμασιών. Αλλά υπάρχει ελπίδα! Υπάρχει εμπιστοσύνη ότι θα γίνουν τα πάντα για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση.

Το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι να μην χάσει αυτό που κέρδισε. Να μην παρασυρθεί από την χάρη των επιδομάτων και κυρίως να μην θυμηθεί το αμαρτωλό παρελθόν των προσλήψεων της περιόδου Παυλόπουλου. Η σοβαρότητα πρέπει να διατηρηθεί πάση θυσία, γιατί αυτή, τελικά, επιβραβεύουν οι αγορές. Οι γερμανικές εφημερίδες γράφουν πόσο καλά κτίσαμε το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης. Να θυμηθούμε τι γράφανε το 2010 ή το 2012 για τους «κλέφτες Έλληνες που δεν θέλουν να πληρώσουν τους φόρους τους». Και να έχουμε πάντα υπόψη μας ότι η αξιοπιστία κερδίζεται δύσκολα, αλλά γκρεμίζεται εύκολα. Και είναι σημαντικό να συνεχίσουν να μας έχουν σε υπόληψη για να πληρώνουμε μικρότερα επιτόκια.

Αφορά την καθημερινότητά μας, αφορά την ζωή όλων μας!

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]