Αμερικανοί γυρίστε πίσω!

Προς μεγάλη μας λύπη «δικαιώθηκε» το παλαιό κομμουνιστικό σύνθημα «Ελλάδα – Κύπρος – Παλαιστίνη Αμερικάνος δεν θα μείνει». Δεν τους έδιωξε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Τραμπ έκανε στροφή προς τον απομονωτισμό και άφησε την γειτονιά μας λάφυρο στον συνέταιρό του Ερντογάν και υπό την εποπτεία των… τουρκόφιλων Γερμανών. Μπορεί να μην έχουμε άποψη για το τι συμφέρει τον δάσκαλο στο Ντιτρόιτ, αλλά ξέρουμε τι συμφέρει την χώρα μας: Αμερικανοί γυρίστε πίσω!

Είναι κομβικής σημασίας για την Ευρώπη και για την Ελλάδα ειδικότερα η πιθανή ήττα Τραμπ. Επειδή ακριβώς δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να αλλάξει ουσιαστικά η πολιτική των ΗΠΑ στην δική μας περιοχή. Η επιστροφή του χωροφύλακα θα αναγκάσει τους παίκτες να επιστρέψουν στις βάσεις τους για να… επανεξετάσουν τα νέα δεδομένα. Με άλλα λόγια θα βάλει τέλος στην ασυδοσία του Ερντογάν που απείλησε και εξακολουθεί να απειλεί την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο στο Αιγαίο.

Αν ήταν με τον Τραμπ να υπήρχε λύση στο φαινόμενο Ερντογάν, αυτή θα είχε ήδη εμφανιστεί. Ο Αμερικανός πρόεδρος κατάφερε με την πολιτική του να σπάσει ο πάγος μεταξύ των Ισραηλινών και των Αράβων και να έχουμε έτσι συμφωνία συνεργασίας του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αν στην ατζέντα του ήταν η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αυτό θα είχε ήδη γίνει στην διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Ο Ερντογάν είχε μία ασυλία από τον Αμερικανό πρόεδρο, την ίδια ώρα που αμφισβητούσε ανοικτά τις ανοχές της αμερικανικής αυτοκρατορίας με τους S400.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα λύσει τα προβλήματά μας. Ούτε ότι θα «κερδίσουμε» τους Τούρκους εκατό μηδέν. Σημαίνει όμως ότι δεν θα κινείται ο Ερντογάν με την ασυδοσία που το έκανε μέχρι χτες. Τουλάχιστον από την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης και έπειτα. Κι όλο αυτό μπορεί να ανοίξει τον δρόμο σε έναν ειλικρινή διάλογο της Ελλάδας με την Τουρκία που θα εδραιώσει την ειρήνη για τις επόμενες δεκαετίες. Σε αντίθεση με το κλίμα που καλλιεργούν οι τουρκοφάγοι, η Τουρκία μπορεί να εξελιχτεί σε έναν μεγάλο εμπορικό εταίρο για την Ελλάδα! Η Ελλάδα έχει μόνο να κερδίσει από μία καλή σχέση με μία λογική πολιτική ηγεσία στην Τουρκία.

Καλώς ή κακώς οι Γερμανοί απέτυχαν στην αποστολή που τους ανέθεσαν οι σύμμαχοί τους με την αποχώρησή τους από την περιοχή. Δεν μπόρεσαν να διατηρήσουν τις εύθραυστες ισορροπίες. Δεν κάνουν όλοι για όλες τις δουλειές. Κάποιοι μπορούν να κατασκευάζουν καλά αυτοκίνητα και κάποιοι άλλοι να βάζουν τον κόσμο σε τάξη.

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]