Φωτογραφία αρχείου
Μπάιντεν: Στρατιωτική ενίσχυση τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας
AP Photo
AP Photo
Φωτογραφία αρχείου

Μπάιντεν: Στρατιωτική ενίσχυση τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας

Στην άποψή του ότι το ζήτημα των F-16 δεν πρέπει να συνδέεται με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ επέμεινε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, την Κυριακή.

Όπως έγινε γνωστό, από την τουρκική προεδρία, στην επικοινωνία που είχαν οι δύο άνδρες, συζητήθηκαν η θέση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η παράδοση των F-16 και η διαδικασία πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν διά ζώσης στο Βίλνιους και να συζητήσουν λεπτομερώς τις διμερείς σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ και περιφερειακά ζητήματα.

Ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι η Σουηδία έχει κάνει κάποια βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση με τις αλλαγές που επέφερε στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία, αλλά οι υποστηρικτές της κουρδικής «τρομοκρατικής οργάνωσης PKK/PYD/YPG», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, συνεχίζουν να πραγματοποιούν διαδηλώσεις ελεύθερα εξυμνώντας την τρομοκρατία, γεγονός που ακυρώνει τα βήματα που έγιναν.

Υποστήριξε ότι δεν είναι σωστό να συσχετίζεται το αίτημα της Τουρκίας για F-16 με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ενώ ευχαρίστησε τον Μπάιντεν για την υποστήριξή του στο αίτημα της Τουρκίας για τα αμερικανικά μαχητικά.

Επισημαίνοντας ότι η Τουρκία είναι ειλικρινής ο Ερντογάν δήλωσε ότι θέλει να «αναβιώσει» τη διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους θα ήθελε οι ηγέτιδες χώρες της ΕΕ αλλά και η ηγεσία της ΕΕ να δώσουν ένα σαφές και ισχυρό μήνυμα υποστήριξης για την ένταξη της Τουρκίας.

Τα τελευταία του χαρτιά με Τουρκία για Σουηδία και F-16 παίζει ο Μπάιντεν

Πριν την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Ερντογάν, ο Μπάιτεν είχε εκφράσει την πρόθεση, οι ΗΠΑ να ενισχύσουν τη στρατιωτική ικανότητα της Τουρκίας στο θέμα των F-16 αλλά και της Ελλάδας, ενώ μετέφερε ταυτόχρονα την αισιοδοξία του όσον αφορά την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Η Τουρκία αναζητά τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16. Και ο (Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος) Μητσοτάκης στην Ελλάδα αναζητά επίσης κάποια βοήθεια», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξή του στο CNN.

«Οπότε, αυτό που προσπαθώ, για να είμαι ειλικρινής, είναι να συγκροτήσω μια μικρή σύμπραξη σε αυτή την περίπτωση, ώστε να ενισχύσουμε το ΝΑΤΟ όσον αφορά τη στρατιωτική ικανότητα τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας, και να επιτρέψουμε στη Σουηδία να ενταχθεί. Αλλά αυτό βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Δεν έχει πραγματοποιηθεί», σημείωσε.

Επί της ουσίας, ο πρόεδρος Μπάιντεν μιλά για την ανάγκη μιας ισορροπίας μεταξύ των δύο χωρών όσον αφορά στον εκσυγχρονισμό του αεροπορικού στόλου τους, χωρίς ωστόσο να κάνει αναφορά στο Κογκρέσο, το οποίο αποτελεί και το μεγαλύτερο εμπόδιο για την πώληση F-16 στην Τουρκία. Η γραμμή στο Κογκρέσο είναι ότι πρώτα πρέπει να πει το «Ναι» η Τουρκία στην ένταξη της Σουηδίας και μετά να ανοίξει η όποια συζήτηση για την παραχώρηση F-16 στην Άγκυρα.

Εάν ο Ερντογάν επιμείνει να αντιτάσσεται στην ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ, θα δυσκολέψει πολύ τον Μπάιντεν να ασκήσει πιέσεις στο Κογκρέσο για να ξεμπλοκάρει η εκκρεμότητα με την πώληση των μαχητικών.

Εφόσον ο Ερντογάν ανάψει το «πράσινο φως» για την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία, καταφέρει να έχει μια συνάντηση σε θετική ατμόσφαιρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, συναντηθεί μέσα στο καλοκαίρι με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νενατιάχου και τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, μετά θα είναι πιο εύκολο για τον πρόεδρο Μπάιντεν να ισχυριστεί στον Κογκρέσο ότι η Άγκυρα έχει αλλάξει στάση.

Και ότι αφού ήρε το αδιέξοδο για την ένταξη της Στοκχόλμης στο ΝΑΤΟ, εξομάλυνε τις σχέσεις με τους γείτονές της, «συνυπάρχει ειρηνικά με την Αθήνα -όπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα- τότε θα πρέπει και οι ΗΠΑ να εγκρίνουν την πώληση των F-16, καθώς η χώρα είναι λίαν σημαντική για την άμυνα της Συμμαχίας και χωρίς εκσυγχρονισμό του στόλου της θα παραμένει ένας αποδυναμωμένος σύμμαχος.

Πάντως, σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε αποφασισμένος να συνεχίσει τα «παζάρια». Υπενθύμισε ότι η Σουηδία δεσμεύεται με το μνημόνιο της Μαδρίτης και διερωτήθηκε πώς η Τουρκία μπορεί να επιδείξει αλληλεγγύη υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, «όταν τρομοκράτες επεχείρησαν πραξικόπημα εναντίον του», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και υποστήριξε ότι στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, «με την βοήθεια του Αλλάχ θα ληφθεί η καλύτερη απόφαση για την πατρίδα μας, το έθνος μας και την ασφάλειά μας». 

Διαβάστε επίσης:

Τα τελευταία του χαρτιά με Τουρκία για Σουηδία και F-16 παίζει ο Μπάιντεν

Αμερικανοί βουλευτές: Ζητούν εποπτικό μηχανισμό για τα μαχητικά