Φωτογραφία αρχείου
Τα τελευταία του χαρτιά με Τουρκία για Σουηδία και F-16 παίζει ο Μπάιντεν
AP Photo/Susan Walsh, File
AP Photo/Susan Walsh, File
Φωτογραφία αρχείου

Τα τελευταία του χαρτιά με Τουρκία για Σουηδία και F-16 παίζει ο Μπάιντεν

Την πρόθεσή του, οι ΗΠΑ να ενισχύσουν τη στρατιωτική ικανότητα της Τουρκίας στο θέμα των F-16 εξέφρασε ο πρόεδρος Μπάιντεν, μιλώντας για μια προσπάθεια τήρησης ισορροπίας με την Ελλάδα, ενώ μετέφερε ταυτόχρονα την αισιοδοξία του όσον αφορά την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Η Τουρκία αναζητά τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16. Και ο (Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος) Μητσοτάκης στην Ελλάδα αναζητά επίσης κάποια βοήθεια», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξή του στο CNN.

«Άρα λοιπόν, αυτό που προσπαθώ να κάνω ειλικρινά είναι να πετύχω μια συνεργασία, στην οποία ενισχύουμε το ΝΑΤΟ όσον αφορά την στρατιωτική ικανότητα τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας ώστε να επιτρέψουμε στη Σουηδία να ενταχθεί στην Συμμαχία», σημείωσε.

Επί της ουσίας, ο πρόεδρος Μπάιντεν μιλά για την ανάγκη μιας ισορροπίας μεταξύ των δύο χωρών όσον αφορά στον εκσυγχρονισμό του αεροπορικού στόλου τους, χωρίς ωστόσο να κάνει αναφορά στο Κογκρέσο, το οποίο αποτελεί και το μεγαλύτερο εμπόδιο για την πώληση F-16 στην Τουρκία. Η γραμμή στο Κογκρέσο είναι ότι πρώτα πρέπει να πει το «Ναι» η Τουρκία στην ένταξη της Σουηδίας και μετά να ανοίξει η όποια συζήτηση για την παραχώρηση F-16 στην Άγκυρα.

Εάν ο Ερντογάν επιμείνει να αντιτάσσεται στην ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ, θα δυσκολέψει πολύ τον Μπάιντεν να ασκήσει πιέσεις στο Κογκρέσο για να ξεμπλοκάρει η εκκρεμότητα με την πώληση των μαχητικών.

Εφόσον ο Ερντογάν ανάψει το «πράσινο φως» για την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία, καταφέρει να έχει μια συνάντηση σε θετική ατμόσφαιρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, συναντηθεί μέσα στο καλοκαίρι με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νενατιάχου και τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, μετά θα είναι πιο εύκολο για τον πρόεδρο Μπάιντεν να ισχυριστεί στον Κογκρέσο ότι η Άγκυρα έχει αλλάξει στάση.

Και ότι αφού ήρε το αδιέξοδο για την ένταξη της Στοκχόλμης στο ΝΑΤΟ, εξομάλυνε τις σχέσεις με τους γείτονές της, «συνυπάρχει ειρηνικά με την Αθήνα -όπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα- τότε θα πρέπει και οι ΗΠΑ να εγκρίνουν την πώληση των F-16, καθώς η χώρα είναι λίαν σημαντική για την άμυνα της Συμμαχίας και χωρίς εκσυγχρονισμό του στόλου της θα παραμένει ένας αποδυναμωμένος σύμμαχος.

Πάντως, σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε αποφασισμένος να συνεχίσει τα «παζάρια». Υπενθύμισε ότι η Σουηδία δεσμεύεται με το μνημόνιο της Μαδρίτης και διερωτήθηκε πώς η Τουρκία μπορεί να επιδείξει αλληλεγγύη υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, «όταν τρομοκράτες επεχείρησαν πραξικόπημα εναντίον του», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και υποστήριξε ότι στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, «με την βοήθεια του Αλλάχ θα ληφθεί η καλύτερη απόφαση για την πατρίδα μας, το έθνος μας και την ασφάλειά μας». 

Διαβάστε επίσης:

Αμερικανοί βουλευτές: Ζητούν εποπτικό μηχανισμό για τα μαχητικά

Το διακύβευμα του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, ο στυγνός εκβιασμός Ερντογάν και τα Ελληνοτουρκικά

Κυρ. Μητσοτάκης: Τη Δευτέρα στη Ρίγα, την Τρίτη στο Βίλνιους, την Τετάρτη η συνάντηση με Ερντογάν

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν αναχώρησε για την Ευρώπη - Τη Δευτέρα στο Λονδίνο, την Τρίτη στο Βίλνιους

DW: Χωρίς μεγάλες προσδοκίες η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους