Επιστρέφει στην κερδοφορία του 2009, η μετοχή όμως δεν ακούει
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
TITAN

Επιστρέφει στην κερδοφορία του 2009, η μετοχή όμως δεν ακούει

Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες η Τιτάν δείχνουν ότι σιγά σιγά τα νούμερα επιστρέφουν στις καλές εποχές της δεκαετίας του 2000. Όχι ίσως με το ίδιο μίγμα γεωγραφικών πωλήσεων αφού η δυναμική πλέον της Αμερικανικής θυγατρικής έχει αποκτήσει ισχυρό πλειοψηφικό ρεύμα σε πωλήσεις και λειτουργικά κέρδη.

Έχοντας στο εννεάμηνο καταγράψει καθαρά κέρδη 89 εκατ. ευρώ η προβολή στην χρήση οδηγεί τον όμιλο σε κερδοφορία 100 -102 εκατ. ευρώ. Η «κατοστάρα» εκτός από μια μόνιμη αστοχία της ανάλυσης τα τελευταία χρόνια είναι μια επίδοση που η Τιτάν έχει να δει από το μακρινό 2009. Το ίδιο περίπου ισχύει και για τα λειτουργικά αποτελέσματα: Η προβολή της χρήσης πλέον δείχνει ότι τα λειτουργικά κέρδη θα ξεπεράσουν τα 300 εκατ. ευρώ. Με αυτή την επίδοση και παρά το αυξημένο κόστος της ενέργειας η οργανική μόχλευση θα λειτουργήσει υπέρ των περιθωρίων ανεβάζοντας την τελική γραμμή. 

Σε ότι αφορά στο μέλλον, υπάρχουν και καλά και κακά νέα: Αφενός η εταιρεία έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία την αύξηση του κόστους ενέργειας και των ναύλων αυξάνοντας τις τιμές χωρίς να αντιμετωπίσει πρόβλημα στην ζήτηση των προϊόντων της. Στο γ’ τρίμηνο και οι τρεις κατηγορίες προϊόντων του ομίλου παρουσιάζουν αύξηση σε όγκους κοντά στο 2%.

Μάλιστα στις ΗΠΑ που πραγματοποιείται το 58% των πωλήσεων και το 55% των φετινών λειτουργικών κερδών το περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας στο γ’ τρίμηνο έπιασε τα επίπεδα της περσινής χρονιάς (17%) το οποίο θα έχει συνέχεια και στο δ’ τρίμηνο ανεβάζοντας το αποτέλεσμα της μισής οργανικής δραστηριότητας (Q4:21 8,97%). Οι επενδύσεις στις υποδομές και τα έργα του ταμείου ανάκαμψης σε ΗΠΑ και Ελλάδα εξασφαλίζουν για το 70% της δραστηριότητας του ομίλου μια καλή συνέχεια χωρίς όμως αυτό να συνεπάγεται ότι θα υπάρξει σημαντική αδυναμία στις υπόλοιπες γεωγραφικές ζώνες. Παράλληλα το δ’ τρίμηνο έχει ξεκινήσει με χαμηλότερο κόστος σε ναύλα, ενέργεια και άνθρακα με την προβολή των μελλοντικών συμβολαίων στα επόμενα τρίμηνα να βρίσκεται χαμηλότερα από φέτος.

Στα αρνητικά διαπιστώνεται κάμψη του λειτουργικού περιθωρίου στα Βαλκάνια καθώς και η μείωση στις πωλήσεις. Το περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο παραμένει δύσκολο και οι εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία το 2023 ενδεχομένως να οδηγήσουν σε μια μείωση της ζήτησης. Επίσης οι αυξήσεις των επιτοκίων θα επιβραδύνουν την ιδιωτική κατασκευαστική δραστηριότητα καθώς η αγορά κατοικίας επηρεάζεται σημαντικά από το κόστος χρηματοδότησης. 

Η αποτίμηση της εταιρείας με βάση την προβλεπόμενη καθαρή κερδοφορία βρίσκεται στις 9 φορές σε όρους ΡΕ και στις 6 φορές με βάση την επιχειρηματική αξία των λειτουργικών κερδών. Υπό κανονικές συνθήκες θα μιλούσαμε για μια αποτίμηση που έχει δυνητικό περιθώριο άλλα 500 εκατ. ευρώ. (+50%). Ωστόσο οι εισηγμένες τσιμεντοβιομηχανίες διαπραγματεύονται σε χαμηλούς πολλαπλασιαστές διεθνώς ανάλογα με τη γεωγραφική ζώνη στην οποία δραστηριοποιούνται.

Οι Ευρωπαϊκές τσιμεντοβιομηχανίες για παράδειγμα διαπραγματεύονται στις 4,2 φορές λόγω και της υπόθεσης εργασίας που γίνεται για λιγότερα δωρεάν δικαιώματα εκπομπών ρύπων το 2025 ενώ σε άλλες αγορές εκτός Ε.Ε. οι δείκτες επιχειρηματικής αξίας ανεβαίνουν στις 6,2 φορές για την χρήση του 2022. Από την άλλη πλευρά ένα κλασσικό μοντέλο ταμειακών ροών δείχνει ότι η εύλογη αξία της εταιρείας βρίσκεται σαφώς υψηλότερα με το εύρος των αναλύσεων να κινείται μεταξύ 16 και 18 ευρώ ανά μετοχή. 

Δύο πράγματα επομένως μπορούν να συμβούν για να αποκαλυφθεί αυτή η κρυμμένη αξία: Είτε η εταιρεία να συνεχίσει να εμφανίζει αυξημένα κέρδη στο προσεχές διάστημα φθηναίνοντας εκ των έσω είτε κάποια επιχειρηματική συμφωνία που θα δώσει ένα αδιάψευστο τίμημα για την αξία της επιχείρησης. Όπως είχε γίνει με την περίπτωση της συγχώνευσης της Lafarge με την Holcim (10x). Βέβαια όλα αυτά είχαν συμβεί το μακρινό 2015. Άλλες εποχές, άλλες αποτιμήσεις…

Πως εξελίσσονται τα αποτελέσματα της Τιτάν σε όλες τις γεωγραφικές ζώνες