Τι θα κρίνει τη συνέχιση του ράλι - Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
Shutterstock
Shutterstock
Wall Street

Τι θα κρίνει τη συνέχιση του ράλι - Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Με σημαντικά κέρδη έκλεισε το πρώτο εξάμηνο του έτους για τις διεθνείς αγορές με το ΧΑ να βρίσκεται στη δεύτερη θέση σε απόδοση (+30,3%) πίσω από τον DJ Stoxx 600 Banks (+34,6%).

Η  είδηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από το Euronext για μια διαφαινόμενη συμφωνία με την ΕΧΑΕ, ώστε να περάσει στα χέρια του Euronext, του μεγαλύτερου χρηματιστηριακού οργανισμού της Ευρώπης, αποτελεί ένα «ισχυρό σήμα» για τη χώρα και για τις επιχειρήσεις που διαπραγματεύονται σε αυτό.

Αναβαθμίζει αυτόματα την αγορά και τη βάζει σε μια άλλη πολύ υψηλότερη και πιο αξιόπιστη κατηγορία, που το «κουμάντο» θα το κάνουν ειδικοί (ο νοών νοείτω!).

Το πρώτο εξάμηνο του έτους χαρακτηρίστηκε από άμεσες και γρήγορες κινήσεις μέσω των χαρακτηριστικών τουίτ του προέδρου Τραμπ, που ανεβοκατέβαζαν τις αξίες και οδηγούσαν από τον απόλυτο φόβο στην απόλυτη απληστία.

Τα TACO του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ όσον αφορά στους δασμούς, και στην κλιμάκωση των στρατιωτικών συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, άφησαν μια γλυκόπικρη γεύση στους επενδυτές που από το ναδίρ επέστρεφαν άμεσα στο ζενιθ!

Τι βλέπει η JP MORGAN για το Β εξάμηνο

Το βασικό σενάριο της αμερικάνικης τράπεζας υποθέτει ότι οι ανθεκτικές μακροοικονομικές προοπτικές, η νομισματική πολιτική και η διεύρυνση του θέματος της Τεχνητής Νοημοσύνης, θα ασκήσουν ανοδική πίεση στα risk assets, ειδικά εάν το μακροοικονομικό σοκ από τους δασμούς είναι μέτριο και δεν υπάρχει περαιτέρω κλιμάκωση στο γεωπολιτικό μέτωπο.

Ο οίκος θεωρεί ότι η αναμενόμενη χαλάρωση στις αγορές εργασίας είναι αρκετή για να θέσει την Fed σε τροχιά για ομαλοποίησης των επιτοκίων πολιτικής, χωρίς σημαντικές ανησυχίες για ύφεση.

Η αλληλεπίδραση μεταξύ της μακροοικονομικής δυναμικής, της νομισματικής πολιτικής, των δημοσιονομικών και εμπορικών πολιτικών των ΗΠΑ, καθώς και της γεωπολιτικής, θα παραμείνουν οι βασικοί παράγοντες για τις προοπτικές των αγορών στο δεύτερο εξάμηνο του 2025.

Οι οικονομολόγοι της αναμένουν μια ήπια περίοδο ανάπτυξης στο δεύτερο εξάμηνο, με τις ΗΠΑ να υποαποδίδουν. Εκτιμούν ότι η ανάπτυξη των ΗΠΑ θα κυμανθεί γύρω στο 1% στο γ’ τρίμηνο και στο 0,5% στο δ’ τρίμηνο πριν ανακάμψει το 2026.

Η ζώνη του ευρώ αναμένεται να ακολουθήσει παρόμοια πορεία, με την ανάπτυξη να φτάνει στο κατώτατο σημείο της αυτό το τρίμηνο και να ανακάμπτει στις αρχές του 2026.

Πλησιάζοντας στην 9 ιουλίου

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι θα επιβάλει νέες εισφορές στις χώρες που δεν θα καταλήξουν σε εμπορική συμφωνία έως τις 9 Ιουλίου, όταν θα ξαναρχίσουν οι ανταποδοτικοί δασμοί που ανακοίνωσε τον Απρίλιο.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ έχουν προτείνει πιθανές παρατάσεις για χώρες που «διαπραγματεύονται καλή τη πίστει», χωρίς να διευκρινίζουν τι σημαίνει αυτό ή για ποιες χώρες ισχύει.

Ο υπουργός Οικονομικών, Μπέσεντ δήλωσε την περασμένη Παρασκευή, σε συνέντευξή του στο CNBC: «Υπάρχουν πιθανώς άλλες 20 χώρες όπου θα μπορούσαν να επιστρέψουν στον αμοιβαίο δασμό της 2ας Απριλίου, καθώς εργαζόμαστε για τη συμφωνία. Ή, αν πιστεύουμε ότι διαπραγματεύονται καλή τη πίστει, τότε θα μπορούσαν να παραμείνουν στο βασικό επίπεδο του 10%».

Πού βρίσκεται ο S&P 500

Η ανάκαμψη 20% και πλέον που πραγματοποίησε ο δείκτης S&P 500 μετά την αρχική εισαγωγή των δασμών του Τραμπ τον Απρίλιο ήταν η πιο «βίαιη και καταστροφική» για τους short, που όπως πάντα αύξησαν τις θέσεις τους με καθυστέρηση, τις πρώτες ημέρες του Απριλίου, όταν ο πρόεδρος Τραμπ είπε το γνωστό (στις 4.800 μονάδες) «It’s time to BUY»!..

Πάρα πολλοί επενδυτές έμειναν εκτός αγοράς και παρασύρονται ξανά σήμερα, που όλα παρουσιάζονται ευνοϊκά για το αύριο. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της Αμερικανικής αγοράς μετοχών έφτασε στο ρεκόρ των 63,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (στοιχεία Goldman Sachs).

Αυτό είναι διπλάσιο από το μέγεθος της Wall Street που ήταν πριν από 5 χρόνια. H ιστορία λέει ότι στο παρελθόν, η αγορά χρειάζονταν 8 χρόνια, από το 2012 έως το 2020, για να διπλασιάσει την αξία της.

Με τα σημερινά δεδομένα, όπως πάμε, θα θέλουμε λεπτά! Αυτό βέβαια ισχύει και για τις «επιστροφές»! Σήμερα, η Αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά εξακολουθεί να βρίσκεται, (παρόλο τη φυγή των κεφαλαίων προς Ευρώπη), πάνω από 3 φορές μεγαλύτερη από την ευρωπαϊκή.

Είναι μεγαλύτερη ακόμη και από το άθροισμα των αγορών της Ευρώπης, της Κίνας, του Χονγκ Κονγκ, της Ιαπωνίας και της Ινδίας. Στο τεχνικό κομμάτι κρίσιμες οι επόμενες δύο εβδομάδες καθώς η κλίση του κινητού μέσου των 50 ημερών θα κρίνει τη συνέχεια, (όπως φαίνεται στο γράφημα).

Το «υπέροχο ωραίο» νομοσχέδιο 

«Πράσινο φως» πήρε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ, μετά από μαραθώνιο διαβουλεύσεων αλλά και έντονες διαιρέσεις στο εσωτερικό του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Το νομοσχέδιο έχει δεχθεί έντονη κριτική, καθώς δεν περιορίζεται στην παράταση των υφιστάμενων φορολογικών ελαφρύνσεων, αλλά εισάγει και νέες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα αυξήσει το αμερικανικό χρέος κατά 3 τρισ. δολάρια τα επόμενα δέκα χρόνια ενώ θα βάλει τις ΗΠΑ σε επικίνδυνη δημοσιονομική πορεία. Παράλληλα, τα έσοδα αναμένεται ότι θα μειωθούν για δεκαετίες.

Την ίδια στιγμή πλησιάζει η λεγόμενη «ημερομηνία Χ», όπου η κυβέρνηση θα μπορούσε να αθετήσει τις υποχρεώσεις της στο χρέος της.

Αυτό θα συμβεί κάποια στιγμή τον Αύγουστο, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών σε πρόσφατη επιστολή του προς τους ηγέτες του Κογκρέσου.

Οι συνέπειες της αθέτησης πληρωμών του χρέους των ΗΠΑ, η οποία δεν έχει συμβεί ποτέ, είναι σοβαρές και πιθανότατα θα προκαλέσουν παγκόσμια οικονομική αναταραχή.

Γι’ αυτό ο Μπέσεντ υποστήριξε ότι οι νομοθέτες πρέπει να αυξήσουν το ανώτατο όριο χρέους πριν από την έναρξη της επί μήνα διακοπής συνεδριάσεων του Κογκρέσου στις 4 Αυγούστου.

«Απλώς δεν νομίζω ότι αυτό είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο, επειδή νομίζω ότι οι νομοθέτες γνωρίζουν ότι θα ήταν πολιτική και οικονομική αυτοκτονία να μην αυξηθεί το όριο χρέους», δήλωσε ο Μπένσετ.

Με το β’εξάμηνο να κάνει ποδαρικό με θετικές διαθέσεις, η πολυπλοκότητα και η αβεβαιότητα που περιβάλλει το παγκόσμιο μακροοικονομικό τοπίο αναμένεται να συνεχίσουν να μας ταλαιπωρούν. Τίποτε δεν έχει αλλάξει πέρα από την «αχαλίνωτη δίψα» για κέρδη!

Ο φόβος γίνεται απληστία μέσα σε δευτερόλεπτα, μέσω μιας καθοδηγούμενης είδησης και μιας θετικής προεξόφλησης του αύριο. Σίγουρα όλοι έχουν λάβει θέσεις για το επόμενο TACO του προέδρου στις 9 του Ιούλη!

Εάν επαναφέρει τους ιστορικά αυξημένους δασμούς που ανακοινώθηκαν την «Ημέρα της Απελευθέρωσης» (2 Απριλίου), αυτό θα επανέφερε τους φόβους για οικονομική επιβράδυνση και πιθανότατα θα λειτουργούσε ως «οικονομικός κανόνας» για μια διόρθωση στις αγορές.

Το πιο πιθανό είναι να έχουμε ένα μείγμα παρατάσεων, εμπορικών συμφωνιών και απειλών για αυξημένους δασμούς σε συγκεκριμένες χώρες ή τομείς, οπότε και οι αγορές θα συνεχίσουν τα σκαμπανεβάσματα.

Το πιο απίθανο, θα είναι αυτό που δε θα περιμένει κανένας, παρά μόνο ο πρόεδρος Τραμπ, που μας οδήγησε σε «είσοδο» στις 4800 μονάδες και θα «ψιθυρίσει» απλά την έξοδο, ενώ η πλειονότητα θα περιμένει ένα ακόμα TACO!

Καθώς οδεύουμε προς την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων τριμήνου στις ΗΠΑ, μετά τους δασμούς, θα έχει μεγάλη αξία η συμπεριφορά των επενδυτών στην ανακοίνωση χειρότερων αποτελεσμάτων, που όμως αναμένονται.

Με απλά λόγια ο μήνας Ιούλιος θα καθορίσει την επόμενη διετία των αγορών. Το γνωστό «τα περιμένω χειρότερα και επειδή βγαίνουν καλύτερα από τα χειρότερα» συνεχίζω ανοδικά.

Όμως η εξίσωση εφέτος δεν θα είναι τόσο απλή, καθώς πολλά «σύννεφα» μαζεύονται γύρω μας και το χειρότερο είναι ότι δεν κρατάει κανένας «ομπρέλα»!