Η χαρά των επενδυτών απανταχού στον πλανήτη είναι τα κρυπτονομίσματα και τα Μη Ανταλλάξιμα Κρυπτοπαραστατικά (ή σε απλά ελληνικά «NFTs»). Αυτή η κατηγορία των επενδυτικών (;) προϊόντων (;) είναι εξαιρετικά δημοφιλής διότι πρακτικά δεν προϋποθέτει κάποιες ειδικές γνώσεις κατανόησης ενός ισολογισμού ούτε έχει μια ορισμένη απόδοση σαν το μέρισμα ή το επιτόκιο των ομολόγων για να έχει έστω μια βάση σύγκρισης με άλλες αξίες. Επομένως, πώς κάποιος εκτιμά την αξία που έχει ένας κώδικας που αποτελείται από μηδενικά και μονάδες;
Υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις ανάλογα με τη σπανιότητα και τη δημοφιλία του κάθε προϊόντος (;) ωστόσο η κοινή συνισταμένη σε όλες τις προσεγγίσεις είναι ο υποκειμενισμός των συμμετεχόντων. Ο υποκειμενισμός εκφράζεται με την ένταση των συναλλαγών σε πολύ συγκεκριμένα επίπεδα τιμών. Η μελέτη των Samuel Rosen και Christophe Spaenjers με τίτλο «διαπραγμάτευση σε στρογγυλούς αριθμούς» δείχνει ότι οι κινήσεις των επενδυτών (;) τείνουν να συγκεντρώνονται σε στρογγυλές τιμές. Η προσέγγιση δηλαδή γίνεται σε μια λογική «Το βλέπω στα 10 δολάρια» που έχει τη βάση της σε οικονομικούς και μη οικονομικούς λόγους. Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο σε πλατφόρμες διαπραγμάτευσης κρυπτονομισμάτων αλλά και σε αναλύσεις (;) για την μελλοντική εξέλιξη των τιμών αυτής της κατηγορίας των επενδυτικών προιόντων (;). Έχετε δει ποτέ τιμή στόχο τα 150.647,33 δολάρια για το Bitcoin; Συνήθως -αν όχι πάντα- το νούμερο είναι στρογγυλό με πολλά μηδενικά. Κιμπάρικα πράγματα, πέντε πάνω πέντε κάτω δεν θα τα χαλάσουμε.
Όπως φαίνεται και στα δύο διαγράμματα οι περισσότερες συναλλαγές σε πλατφόρμες διαπραγμάτευσης NFTs εκφρασμένες σε Etherium συγκεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό γύρω από στρογγυλούς αριθμούς όπως 0,1 ETH, 0,2 ETH, 0,3 ETH κ.λπ. Αυτό δεν είναι αποτέλεσμα κάποιων περιορισμών της αγοράς. Θεωρητικά, οι επενδυτές (;) θα μπορούσαν να συναλλάσσονται σε οποιαδήποτε τιμή, αλλά επειδή δεν υπάρχει εκτίμηση για τη θεμελιώδη αξία, η μόνη προσέγγιση που έχουν οι κερδοσκόποι είναι η ψυχολογία των στρογγυλών αριθμών.
Η ιδιαιτερότητα αυτή δεν συμβαίνει μόνο στις πλατφόρμες των κρυπτοαξίών αλλά παρατηρείται και στις χρηματιστηριακές αγορές, τα νομίσματα και τα εμπορεύματα, με τη μόνη διαφορά ότι ελλείψει οποιασδήποτε άλλης θεμελιώδους προσέγγισης, το φαινόμενο είναι πολύ πιο έντονο στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων και των NFTs. Πράγματι, η μελέτη των Rosen και Spaenjers δείχνει ότι το 64% των καταχωρίσεων, το 74% των προσφορών και το 77% των συναλλαγών πραγματοποιούνται σε στρογγυλούς αριθμούς. Η επένδυση (;) σε αυτά τα «περιουσιακά στοιχεία»(;) είναι ότι πιο κοντινό σε καθαρή κερδοσκοπία: Δεν αφορούν κάποια παραγωγική επένδυση και οι συμμετέχοντες είναι όλοι εν δυνάμει πωλητές. Και η λογική αυτής της κερδοσκοπίας είναι να φτάσει ένα NFT από τον ένα στρογγυλό αριθμό στον επόμενο.