Θα σπάσει ο Γενικός Δείκτης τις 1.000 ή τις 2.000 μονάδες;

Θα σπάσει ο Γενικός Δείκτης τις 1.000 ή τις 2.000 μονάδες;

Ο Γενικός Δείκτης είναι το θερμόμετρο της αγοράς. Μας δείχνει κάθε στιγμή πώς εξελίσσεται η μάχη αγοραστών και πωλητών και ποιο είναι το σημείο ισορροπίας στο οποίο ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές της ημέρας. Ωστόσο, η σύγκριση των τιμών του Γενικού Δείκτη με το όχι και τόσο μακρινό παρελθόν είναι από λίγο έως πολύ παραπλανητική. 

Αυτό οφείλεται στις αλλαγές που έχουν γίνει στο πέρασμα των δεκαετιών. Οι εταιρείες που συμμετέχουν στη σύνθεση του υπολογισμού του δείκτη έχουν αλλάξει, κάποιες έχουν μηδενίσει ως αξίες, ορισμένες έχουν ξαναμηδενίσει και υπάρχει πλέον πλαφόν στη στάθμιση που μπορεί να έχει μια μετοχή στη διαμόρφωση της τελικής τιμής.

Το σκεπτικό πίσω από την επιβολή πλαφόν στη στάθμιση των κεφαλαιοποιήσεων των μετοχών δεν είναι λάθος αφού η συγκέντρωση της αξίας της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς σε λίγες μετοχές λειτουργούσε αποπροσανατολιστικά στην πραγματική εικόνα του ταμπλό. Αυτό ωστόσο είχε και ένα αρνητικό παρελκόμενο: Πρακτικά η σύγκριση του Γενικού Δείκτη με τιμές πριν το 2015 είναι άστοχη. Τουλάχιστον για όσες τιμές είναι δημοσιευμένες και χρησιμοποιούνται ως αναφορές για την πορεία της αγοράς. 

Όλα έχουν να κάνουν με το από που ξεκινάει το μέτρημα, με την επιλογή δηλαδή της ημερομηνίας που αποτελεί τη βάσης σύγκρισης. Η βασική σταθερά που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μετρηθεί ο δείκτης είναι η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Σαν να έχουμε δηλαδή έναν δείκτη συνολικής κεφαλαιοποίησης χωρίς σταθμίσεις και περιορισμούς. 

Αν λοιπόν ξεκινήσουμε να μετράμε το Γενικό Δείκτη από τις αρχές του ένδοξου 1999 τώρα θα ήμασταν στις 2.663 μονάδες. Αν επιλέγαμε την ημερομηνία του ιστορικού υψηλού της 17ης Σεπτεμβρίου του 1999 ο Γενικός Δείκτης θα ήταν στις 1.944 μονάδες. Πηγαίνοντας στο 2007 στο υψηλό του δείκτη την 31η Οκτωβρίου ο Δείκτης θα ήταν σήμερα στις 1.712 μονάδες.

Στο χαμηλό της κεφαλαιοποίησης του 2012, όταν η αγορά άξιζε λιγότερα από 20 δισ. ευρώ ο Γενικός Δείκτης σήμερα θα βρίσκονταν στις 1.552 μονάδες. Στο χαμηλό 30ετίας που σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 (440,88 μονάδες) ο Γενικός Δείκτης θα είχε τη μικρότερη δυνατή απόκλιση από όσες βάσεις ελέγχθηκαν ως προς την εξέλιξη των τιμών και θα διαπραγματεύονταν στις 881 μονάδες. 

Η πρώτη φορά που ο Γενικός Δείκτης έγραψε τετραψήφια τιμή στο ταμπλό ήταν την Παρασκευή 4 Μαΐου του 1990. Η κεφαλαιοποίηση όλης της αγοράς ήταν τότε 5,7 δισ. ευρώ ενώ σήμερα είναι κοντά στα 65 δισ. ευρώ.  Επομένως, οι 1.000 μονάδες είναι ένα ωραίο στρογγυλό νούμερο που έχει θετικό μεν άκουσμα αλλά πρακτικά μπορεί να βρισκόμαστε ήδη πάνω από αυτό.

Το ζητούμενο είναι και παραμένει η επιλογή των μετοχών που διαχρονικά θα κάνει τη διαφορά σε ένα χαρτοφυλάκιο, ανεξάρτητα του πού θα πάει ή πώς θα υπολογίζεται ο Γενικός Δείκτης. 

Ο Γενικός Δείκτης υπολογισμένος από διαφορετικές ημερομηνίες βάσης

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.