Αποκλίνει η νομισματική πολιτική των μεγάλων κεντρικών τραπεζών του κόσμου καθώς η πολιτική δασμών του Λευκού Οίκου απειλεί να αναζωπυρώσει τον πληθωρισμό ενώ η έξοδος από το δολάριο προκαλεί αποπληθωριστική ισχύ στα νομίσματα άλλων χωρών.
Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διατηρεί το κόστος χρήματος σταθερό ενώ η Τράπεζα της Ελβετίας για άλλη μια φορά πλησιάζει τα αρνητικά επιτόκια και η Ιαπωνία παραμένει η εξαίρεση με ροπή προς αύξηση επιτοκίων.
Ευρωζώνη
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα παρεμβατικά επιτόκια για έβδομη φορά σε ένα χρόνο τον Απρίλιο και η χρηματαγορά αναμένει άλλη μια μείωση 25 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση της 5ης Ιουνίου που θα φέρει το επιτόκιο στο 2%. Βλέπει επίσης υψηλή πιθανότητα για άλλη μια μείωση μέχρι το τέλος της χρονιάς.
Ο πληθωρισμός στην ευρύτερη οικονομία της ευρωζώνης έχει υποχωρήσει στο 2,2% και η ενδυνάμωση του ευρώ χαμηλώνει το κόστος των εισαγωγών. Η ανάπτυξη, όμως, επιβραδύνεται και οι ελπίδες για σημαντική δημοσιονομική τόνωση από τη Γερμανία σκιάζονται από αμφιβολίες μετά την αναστάτωση στη γερμανική βουλή.
ΗΠΑ
Η Fed δέχεται τα πυρά του προέδρου Τραμπ καθώς αντιστέκεται σε μειώσεις επιτοκίων και την εβδομάδα που πέρασε διατήρησε το κόστος δανεισμού στο εύρος του 4,25%-4,50%.
Θεωρεί ότι το ρίσκο υψηλότερου πληθωρισμού και ανεργίας έχει αυξηθεί, θολώνοντας τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας. Το επιτελείο της προσπαθεί να αξιολογήσει τις επιπτώσεις των δασμών.
Η Fed έχει διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά από τον Δεκέμβριο μετά από μειώσεις 100 μονάδων βάσης το 2024. Η χρηματαγορά τιμολογεί γύρω στις 75 μονάδες βάσης νομισματικής χαλάρωσης μέχρι το τέλος του 2025.
Ελβετία
Η επόμενη συνεδρίαση της ελβετικής κεντρικής τράπεζας είναι προγραμματισμένη για τις 19 Ιουνίου και είναι έτοιμη να οδηγήσει τα επιτόκια σε αρνητικό έδαφος από το σημερινό 0,25% για να αναχαιτίσει την ενδυνάμωση του ελβετικού φράγκου που πλήττει την εξαγωγική οικονομία και αυξάνει το ρίσκο αποπληθωρισμού.
Ωστόσο, με τους κερδοσκόπους να ποντάρουν κόντρα στο φράγκο μετά την άνοδο του κατά σχεδόν 7% έναντι του δολαρίου από τον Απρίλιο, η Τράπεζα της Ελβετίας μπορεί τελικά να αποφύγει την αντισυμβατική νομισματική πολιτική.
Βρετανία
Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει χαμηλώσει το κόστος δανεισμού με βραδύ ρυθμό λόγω της επίμονης τάσης του πληθωρισμού. Μια ημέρα μετά τη συνεδρίαση της Fed αποφάσισε να μειώσει το παρεμβατικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,25% την εβδομάδα που πέρασε.
Η αγορά βλέπει άλλη μια μείωση στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής του Αυγούστου.
Ιαπωνία
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας που εδώ και καιρό αναμενόταν να ακολουθήσει πολιτική αύξησης των επιτοκίων έχει γυρίσει επιφυλακτική καθώς θέλει να δει πως οι δασμοί θα επηρεάσουν την εξαγωγική οικονομία της χώρας.
Η κεντρική τράπεζα διατήρησε το κόστος χρήματος σταθερό στο 0,5% στις 2 Μαΐου. Η δέσμευση της ότι θα οδηγήσει τον πληθωρισμό χαμηλότερα στο 2% μετατέθηκε για λίγο αργότερα και οι επενδυτές αναμένουν τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων Ιαπωνίας-ἯΠΑ για τις εμπορικές τους σχέσεις.
Αυστραλία
Σταθερά κράτησε τα παρεμβατικά επιτόκια τον Απρίλιο στο 4,1% η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας. Με τους δασμούς των ΗΠΑ να απειλούν την Κίνα, τον μεγαλύτερο της εμπορικό εταίρο, η χρηματαγορά δίνει 90% πιθανότητα για μια μείωση 25 μονάδων βάσης στις 20 Μαίου και τιμολογούν μειώσεις γύρω στις 105 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος της χρονιάς.