Τα assets που τραβούν τα βλέμματα των επενδυτών
Αγορές

Τα assets που τραβούν τα βλέμματα των επενδυτών

Αψηφώντας την παράδοση που θέλει τους δείκτες της Wall Street να καταγράφουν απώλειες κάθε φορά που υποβαθμίζεται το αμερικανικό αξιόχρεο, ο S&P 500 αγνόησε εν πολλοίς τον «χρησμό» της Moody’s, για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές της Δευτέρας στις 5.963 μονάδες και 19,68% υψηλότερα από το χαμηλό του Απριλίου. Αυτό σημαίνει ότι οι αγορές δεν θορυβήθηκαν ιδιαίτερα στο άκουσμα της υποβάθμισης, καθώς όπως έχει αναφέρει το liberal.gr (εδώ), έχουν νιώσει την πρώτη… κρυάδα από το 2011 και την πρώτη υποβάθμιση από την Standard & Poor’s.

Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που οι αγορές κάνουν… τα στραβά μάτια στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες με το χρέος και τα ελλείμματα.

Η ανάκαμψη των μετοχών αποδίδεται στην αποκλιμάκωση των εντάσεων στο διεθνές εμπόριο, ωστόσο οι αναλυτές στην πλειονότητά τους δεν προβλέπουν μεγάλα κέρδη στο επόμενο 12μηνο, τουλάχιστον σε σύγκριση με τις άκρως εντυπωσιακές επιδόσεις των προηγούμενων δύο ετών. 

Αυτή η επιφυλακτικότητα των επενδυτικών οίκων κάνει πολλούς επενδυτές να στρέφουν το βλέμμα και σε άλλες επενδυτικές κατηγορίες, ανάλογα πάντα με το προφίλ ρίσκου του καθενός, από τα πολύτιμα μέταλλα και τα εταιρικά ομόλογα, μέχρι το συνάλλαγμα και τα κρυπτονομίσματα. Ποια θα είναι, λοιπόν, τα assets που θα αποφέρουν τα μεγαλύτερα κέρδη μέσα στον επόμενο χρόνο; Κάνε με προφήτη να σε κάνω πλούσιο, που λέει και ο θυμόσοφος λαός.

Έτσι όπως διαμορφώνεται το τοπίο διεθνώς, οι ειδικοί θεωρούν πως όσοι αποφασίσουν να διατηρήσουν την έκθεσή τους στις μετοχές θα πρέπει πρωτίστως να συμβιβαστούν με την ιδέα των ήπιων κερδών. Εν συνεχεία, μία από τις πιο συνηθισμένες προτάσεις είναι να εστιάσουν σε τομείς όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, το Cloud Computing, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και οι Καθαρές Τεχνολογίες. Θα πρέπει, επίσης, να κοιτάξουν και εκτός ΗΠΑ σε αγορές όπως η ευρωπαϊκή. Στην Ευρώπη, επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αγορά ακινήτων, η οποία δείχνει να εισέρχεται σε φάση σταθεροποίησης μετά από πάρα πολλά χρόνια, σε μία συγκυρία που τα επιτόκια υποχωρούν και η ζήτηση για εμπορικά και βιομηχανικά ακίνητα παραμένει ισχυρή.

Στα εμπορεύματα, η προσοχή στρέφεται στα πολύτιμα μέταλλα, με επίκεντρο τον χρυσό και το ασήμι, αλλά και στα αγροτικά προϊόντα, ιδιαίτερα στην περίπτωση που δεν βρεθεί άμεσα λύση για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία ή/και παραμείνουν ο ανησυχίες για παγκόσμια ύφεση. Η τιμή του χρυσού έχει υποχωρήσει περίπου 6,2% από το ιστορικό υψηλό του Απριλίου αλλά ο χρυσός έχει «συμμάχους» τις κεντρικές τράπεζες και τον… Τραμπ, του οποίου οι ενέργειες αποτελούν εγγύηση για τη συντήρηση της μεταβλητότητας στις αγορές και κατ’ επέκταση την αναζήτηση ασφαλών καταφυγίων. 

Σε ό,τι αφορά το ασήμι, με την τιμή του χρυσού να υποστηρίζεται από την αγοραστική μανία των κεντρικών τραπεζών και το ασήμι να συνδέεται ολοένα και περισσότερο με τη βιομηχανική ζήτηση, η αποσύνδεση μεταξύ των δύο αυτών παραδοσιακών επενδυτικών καταφυγίων έχει μεγαλώσει. Το ασήμι βρίσκεται σήμερα στα 32 δολάρια, προερχόμενο από άνοδο το 2024. Μέσα στο περασμένο έτος, η τιμή του εκτινάχθηκε περίπου από τα 22 δολάρια στα 35 στο τέλος Οκτωβρίου που είναι υψηλό άνω των 12 ετών. Ενώ η Goldman Sachs εκτιμά ότι η βιομηχανική ζήτηση θα ατονήσει στα επόμενα χρόνια, ειδικοί του κλάδου δεν αποκλείουν η τιμή του να φτάσει ακόμα και τα 50 δολάρια, με φόντο τη ζήτηση για ηλεκτροκίνηση. 

Το 2025 δείχνει να είναι η χρονιά των ευρωπαϊκών assets. Για πολλά χρόνια οι επενδυτές είχαν «ξεχασμένη» την Ευρώπη, αφού τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποαπέδιδαν των αμερικανικών μετοχών για ούτε ένα, ούτε δύο αλλά δεκαπέντε συναπτά έτη. Από τη στιγμή, όμως, που η Γερμανία πήρε την ιστορική απόφαση να χαλαρώσει τα δημοσιονομικά λουριά και η ΕΕ συμφώνησε να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες, το μέλλον δείχνει πολύ καλύτερο για τα ευρωπαϊκά assets.

Γενικότερα, στην Ευρώπη πνέει ένας νέος επενδυτικός αέρας, πολύ διαφορετικός από της περασμένης δεκαετίας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύεται κατά 9,27% φέτος, όταν τα κέρδη του S&P 500 μετά βίας ξεπερνούν το 1% μέσα στο 2025. Ορισμένοι, αναλυτές, μάλιστα εκτιμούν ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν εισέλθει σε ανοδικό κύκλο, ο οποίος μπορεί να διαρκέσει έως και 10 χρόνια. Από το 1,5% που μεσοσταθμικά κέρδιζαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στο παρελθόν, οι επενδυτές ποντάρουν ακόμα και σε πολλαπλάσιες ετήσιες αποδόσεις.

Μία κατηγορία από μόνα τους είναι τα crypto. Από τη στιγμή που το bitcoin κατάφερε να αντισταθμίσει τις απώλειες από το μεγάλο φετινό sell-off και να ξεπεράσει ξανά το επίπεδο των 100 χιλ. δολαρίων, οι λάτρεις των crypto ελπίζουν σε νέα ιστορικά υψηλά (σημερινό ρεκόρ λίγο πάνω από τα 109.000 δολάρια). Τα crypto συνεχίζουν και συμπεριφέρονται ως assets υψηλού ρίσκου, με υπερβολικά υψηλή μεταβλητότητα.

Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να πιστωθεί στην αγορά ότι κατάφερε γρήγορα να ανακάμψει, με την είσοδο του bitcoin στα παραδοσιακά χρηματιστήρια να έχει παίξει όπως όλα δείχνουν σημαντικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη. Σε κάθε περίπτωση οι επενδυτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα crypto, πόσω μάλλον όταν επιλέγουν λιγότερο γνωστά ψηφιακά νομίσματα.