Προς τα πού πάει η Wall Street
Shutterstock
Shutterstock

Προς τα πού πάει η Wall Street

Δεδομένου ότι σήμερα ξεκινάει μια εβδομάδα εξαιρετικά σημαντική για τη διαμόρφωση του momentum στις διεθνείς αγορές, το σημερινό άρθρο θα ξεκινήσει με το διάγραμμα της μητέρας των αγορών, του S&P500, ο οποίος έκλεισε την Παρασκευή οριακά κάτω από τη γραμμή τάσης και τον μέσο κινητό των 50 ημερών.

Πολλά θα κριθούν λοιπόν αυτή την εβδομάδα για την διαμόρφωση της τάσης, καθώς αν δεν απομακρυνθεί άμεσα η αγορά πάνω από τις 3978-3982 μονάδες, πολύ πιθανόν να βρεθεί με συνοπτικές διαδικασίες στο τελευταίο προπύργιο της ζώνης των 3920-3940 μονάδων, επίπεδο που αντιστοιχεί στον απλό μέσο κινητό των 200 ημερών. (σ.σ: Βρισκόμαστε ήδη κάτω από τον εκθετικό 200άρη). 

Σε περίπτωση που το άνω επίπεδο δεν διακρατηθεί, τότε ανοίγει το διάγραμμα προς τις 3720 μονάδες με αρκετές βέβαια ενδιάμεσες αντιστάσεις. 

Αν και η αγορά είναι η μόνη που έχει τον τελευταίο πάντα λόγο, η γνώμη της στήλης είναι ότι οι πιθανότητες «γέρνουν» προς το κακό σενάριο, ήτοι εκείνο της καθοδικής διάσπασης, καθότι τα νέα από το μακροοικονομικό μέτωπο δεν συνηγορούν υπέρ μιας ανοδικής διαφυγής.

Καταρχάς, ο προτιμώμενος δείκτης της Federal Reserve για τον πληθωρισμό, ήτοι ο δείκτης για τις δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης, επέστρεψε σε ανοδική τροχιά τον Ιανουάριο σημειώνοντας άνοδο 0,6%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιούνιο του 2022.

Οι αναλυτές εξέλεβαν τη μέτρηση ως ανησυχητικό σημάδι που νομοτελειακά θα επιβάλει στη Fed να παραμείνει επιθετική στη στρατηγική της για τον έλεγχο του πληθωρισμού.

Το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά από εφτά μήνες επέστρεψε σε ανοδική τροχιά η ετήσια άνοδος των τιμών, σκαρφαλώνοντας στο 5,4% από 5,3% τον Δεκέμβριο, αν μη τι άλλο «στοίχισε» στη Wall. Ο δομικός δείκτης - δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια- αυξήθηκε κατά 0,6% σε μηνιαία βάση, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για άνοδο 0,5%, ενώ η ετήσια μέτρηση διαμορφώθηκε στο 4,7%, από 4,6% τον προηγούμενο μήνα. 

Τα τελευταία στοιχεία κατά κάποιο τρόπο επαλήθευσαν τις δηλώσεις πολλών στελεχών της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ τις προηγούμενες εβδομάδες, σύμφωνα με τις οποίες η Fed θα πρέπει να συνεχίσει τη σύσφιξη της πολιτικής της προκειμένου να μειώσει τον πληθωρισμό.  

Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι μετά το άλμα του 1,8% τον Ιανουάριο, οι καταναλωτικές δαπάνες έδωσαν τη «χαριστική» βολή στην επενδυτική ψυχολογία της προηγούμενης εβδομάδας, τη στιγμή μάλιστα που οι προβλέψεις των αναλυτών είχαν προοιωνίσει μια άνοδο πέριξ του 1,4%.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση σχεδόν των τελευταίων δύο ετών και την πρώτη αύξηση τους τρεις τελευταίους μήνες . Αν και η άνοδος σύμφωνα με τους αναλυτές πιθανόν να μη συνεχιστεί μιας και προήλθε από ασυνήθιστα ισχυρές πωλήσεις αυτοκινήτων, εντούτοις η αντοχή του Αμερικανού καταναλωτή αυτή τη στιγμή είναι ένα μεγάλο τροχοπέδη στις προσπάθειες της Fed για τον έλεγχο του πληθωρισμού.

Προφανώς η αύξηση των εισοδημάτων κατά 0,6% τον προηγούμενο μήνα που ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση ανέστρεψε τη μείωση της κατανάλωσης λόγω πληθωρισμού και αύξησης επιτοκίων.

Τα στοιχεία αυτά ώθησαν την επικεφαλή της Federal Reserve Bank of Cleveland, Loretta Mester να προβεί για άλλη μια φορά στη δήλωση ότι συνεχίζει να βλέπει τα επιτόκια πάνω από το 5% και την παραμονή τους σε αυτό το επίπεδο για κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα. «Θα πρέπει να πάμε τα επιτόκια κάπου πάνω από το 5% και να παραμείνουμε εκεί για κάποιο χρονικό διάστημα προκειμένου να οδηγήσουμε τον πληθωρισμό σε ένα βιώσιμο καθοδικό μονοπάτι προς το 2%». 

Δεν είναι μόνο ο πληθωρισμός το πρόβλημα

Στο σημείο αυτό θα επανέλθουμε στην προ ολίγων ημερών παρατήρηση της στήλης όσον αφορά τον πιο ενδόμυχο λόγο της υποχώρησης των αγορών, που δεν είναι άλλος από την όξυνση των γεωπολιτικών εντάσεων. (Σ.Σ: περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ).

Μέρα με την ημέρα η ένταση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας οξύνεται, με αποκορύφωμα το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε τις δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό Rossiya1. O Πούτιν κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι συμμετέχει έμμεσα στη σύγκρουση με την Ουκρανία προμηθεύοντας με όπλα τις δυνάμεις του Κιέβου και επιζητώντας την ήττα της Ρωσίας,

«Στις σημερινές συνθήκες, όταν όλες οι εξέχουσες χώρες του ΝΑΤΟ έχουν δηλώσει ότι ο βασικός τους στόχος είναι να μας προκαλέσουν στρατηγική ήττα, ούτως ώστε ο λαός μας να υποφέρει, όπως λένε, πώς μπορούμε να αγνοήσουμε τις πυρηνικές τους δυνατότητες υπό αυτές τις συνθήκες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος Πρόεδρος.

Η παραπάνω φράση μόνο ανησυχία μπορεί να δημιουργήσει, όπως άλλωστε και άλλα μέρη της ομιλίας του Πούτιν, στα οποία χρησιμοποίησε πολωτικές εκφράσεις όπως «η Δύση θέλει να εξολοθρεύσει τη Ρωσία» κ.ο.κ. 

Το καλό σενάριο είναι ότι ο Ρώσος Πρόεδρος προσπαθεί να εκφοβίσει απλά τη Δύση. Ποιος μπορεί όμως να αποκλίσει την πιθανότητα να προσπαθεί κατά κάποιον τρόπο να «προετοιμάσει» την κοινή γνώμη στο εσωτερικό της χώρας του για πιθανές πρωτοβουλίες του στο μέλλον; 

Από ό,τι φαίνεται πάντως ο Ρώσος Πρόεδρος δεν είναι ο μόνος που προετοιμάζεται. Η γαλλική αμυντική εταιρεία Thales σχεδιάζει να προσλάβει 12.000 νέους εργαζόμενους φέτος, αυξάνοντας το συνολικό προσωπικό κατά περίπου 4.000 άτομα. Τι «φωτογραφίζει» η εξέλιξη αυτή; Τη ζήτηση για εξοπλισμούς που αυξάνεται λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον μεγάλο νικητή του πολέμου, ήτοι την αμυντική βιομηχανία. Από την άλλη, διανύουμε δύσκολες εποχές και οι αγορές αυτό δεν μπορούν παρά να αρχίσουν να το «αναγνωρίζουν».

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.