Οι αγορές αναζητούν σήματα για το τέλος του εμπορικού πολέμου
Shutterstock
Shutterstock

Οι αγορές αναζητούν σήματα για το τέλος του εμπορικού πολέμου

Οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές επιστρέφουν στο σημείο που θα βρίσκονταν αν δεν είχε συμβεί η «Ημέρα Απελευθέρωσης». O S&P 500 παραμένει κοντά στο -5% από τα υψηλά του με τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου να έχουν εκπλήξει προς τα πάνω στις περισσότερες περιπτώσεις (κοντά στο 70%) και με πολλά μετρητά προς επένδυση. Ενώ στις ασιατικές αγορές η εικόνα παραμένει σταθεροποιητική με συγκρατημένα κέρδη που σε πολλές περιπτώσεις κινήθηκαν και πτωτικά.

Ο σκεπτικισμός για το τι θα συμβεί στις 90 ημέρες των διαπραγματεύσεων λειτουργεί προς ώρας μόνο στην Ασία, ενώ η ευρωπαϊκοί δείκτες με οδηγούς τις υπέροχες αμυντικές και τράπεζες, (όπου εισρέουν τα αμερικάνικα κεφάλαια σύμφωνα με τις συστάσεις των διεθνών οίκων αλλά και αξιωματούχων των Βρυξελλών), ξεπερνάνε τα προηγούμενα υψηλά τους.

Η αφορμή για τα νέα υψηλά δόθηκε έπειτα από τις συνομιλίες ΗΠΑ-ΚΙΝΑΣ του σαββατοκύριακου, που οδηγούν σε επιπλέον διαπραγματεύσεις για 90 ημέρες (οι αγαπημένες του προέδρου), ώστε να αποφευχθεί ο εμπορικός πόλεμος.

Άμεση ήταν η απάντηση του Κινέζου προέδρου Σι στις διαπραγματεύσεις του σαββατοκύριακου. «Μεγάλες αλλαγές που δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και έναν αιώνα επιταχύνονται, οι οποίες έχουν καταστήσει απαραίτητη την ενότητα και τη συνεργασία μεταξύ των εθνών», δήλωσε ο Σι σε ακροατήριο αξιωματούχων της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής - συμπεριλαμβανομένων των προέδρων της Βραζιλίας, της Κολομβίας και της Χιλής - που συγκεντρώθηκαν στο Πεκίνο σε μια σύνοδο κορυφής την Τρίτη.

«Δεν υπάρχουν νικητές σε δασμολογικούς πολέμους ή εμπορικούς πολέμους. Ο εκφοβισμός ή ο ηγεμονισμός οδηγούν μόνο σε αυτοαπομόνωση», είπε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας μια προειδοποίηση που είχε κάνει καθ' όλη τη διάρκεια της εμπορικής αντιπαράθεσης με τον Ντόναλντ Τραμπ. Απομένει να δούμε τη συνέχεια.

 Τα tweet επηρεάζουν και τις φαρμακευτικές

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το βράδυ της Κυριακής, ο Τραμπ δήλωσε ότι εντός των ημερών θα υπογράψει εκτελεστική εντολή που θα μειώσει τις τιμές των φαρμάκων «σχεδόν αμέσως κατά 30% έως 80%». Όπως ο ίδιος παραδέχτηκε η εξέλιξη αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα οι τιμές των αμερικανικών φαρμάκων να αυξηθούν σε όλο τον κόσμο ώστε να υπάρξει εξισορρόπηση. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν την πολιτική του «πλέον ευνοούμενου έθνους», σύμφωνα με την οποία «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πληρώνουν την ίδια τιμή με τη χώρα που πληρώνει τη χαμηλότερη τιμή οπουδήποτε στον κόσμο».

Στον απόηχο των ανακοινώσεων οι ασιατικές φαρμακευτικές μετοχές σημείωσαν πτώση τη Δευτέρα, με τις μετοχές των Samsung Biologics, SK Biopharmaceuticals και BeiGene να υποχωρούν κατά 4%, 2,5% και 7,9% αντίστοιχα. Στην Ινδία, η Sun Pharma έπεσε πάνω από 5%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση στον δείκτη Nifty 50. Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx για φαρμακευτικές και βιοτεχνολογικές εταιρείες υποχώρησε σχεδόν 4% κατά τις πρωινές συναλλαγές της Δευτέρας.

Η δανέζικη Novo Nordisk, κατασκευάστρια των φαρμάκων Wegovy και Ozempic για διαβήτη και παχυσαρκία, υποχώρησε πάνω από 5%. Οι ελβετικές Roche και η αγγλο-σουηδική AstraZeneca σημείωσαν πτώση άνω του 3%. Αξιοσημείωτη είναι μια φήμη που κυκλοφόρησε για τη συγκεκριμένη απόφαση του προέδρου, όπου τα παράπονα ενός φίλου του για την τιμή του Ozempic τον ώθησαν να πάρει την απόφαση. Να τονίσω ότι ο πρόεδρος Τραμπ είχε προσπαθήσει να εφαρμόσει παρόμοιο μέτρο κατά την πρώτη του θητεία, αλλά απέτυχε να προχωρήσει λόγω της ισχυρής αντίδρασης από τη φαρμακευτική βιομηχανία.

Πρέπει οι αγορές να γιορτάζουν;

Για ακόμη μία φορά και πολύ γρήγορα, το κλίμα από τον απόλυτο φόβο του δείκτη «FEAR AND GREED», όπου από το 3 στις 4800 του S&P 500,  έπιασε και πάλι το 66 σε επίπεδα απληστίας, με τον δείκτη S&P 500 στις 5840 μονάδες (+14%). Οι αγορές  αντιμετωπίζουν την είδηση του σαββατοκύριακου ως το καλύτερο σενάριο από μια άσχημη εμπορική αντιπαράθεση στη λογική που αντιμετωπίζουν και μια είδηση ενός οικονομικού νέου. Το περιμένεις χειρότερο και βγαίνει καλύτερο από το χειρότερο που περιμένεις οπότε το βλέπεις ως «ευκαιρία αγοράς».

Ωστόσο, η πραγματική δοκιμασία θα έρθει στο πόσο ανθεκτικό θα αποδειχθεί αυτό το πλαίσιο μόλις κλείσει το παράθυρο των 90 ημερών και τα πολιτικά διακυβεύματα αυξηθούν ξανά. Οι ανησυχίες σχετικά με τη συνέχεια της ανόδου θα επανέλθουν εάν το ράλι ξεπεράσει τη θεμελιώδη αύξηση των κερδών και δούμε και πάλι τα επίπεδα της απόλυτης απληστίας. Μπορεί το πρώτο τρίμηνο του έτους τα εταιρικά κέρδη να μην επηρεάστηκαν από τη δασμολογική πολιτική, αλλά η εικόνα στο δεύτερο τρίμηνο παραμένει αβέβαιη καθώς (εάν και δεν υπήρξαν τα μεγάλα νούμερα των δασμών), υπάρχει η αβεβαιότητα που βάζει stop σε επενδυτικές κινήσεις και μελλοντικά σχέδια για ανάπτυξη εργασιών, πωλήσεων κ.ο.κ.. 

Οι αγορές αναζητούν τα σήματα για το τέλος του εμπορικού πολέμου και την επάνοδο στην κανονικότητα. Η σοβαρότητα του Μπένσετ αντισταθμίζει την αβεβαιότητα που προκαλούν τα tweet του προέδρου και οι αγορές προεξοφλούν την καλύτερη λύση. Πανηγυρίζουν την αναβολή από τα χειρότερα και προεξοφλούν τα καλύτερα. Οι επόμενες 90 ημέρες μας οδηγούν εκ νέου στην κανονικότητα που γνωρίσαμε τα τελευταία χρόνια.

Στη «νέα» πραγματικότητα που γνώρισε η «νέα γενιά» των επενδυτών με την καθοδήγηση της «νέας τεχνολογίας» και χωρίς φόβο να πιάνει το «μαχαίρι όταν πέφτει» (Αυτό φυσικά θα αποτελέσει και τη μεγάλη παγίδα στην επόμενη κίνηση). Αμεσότητα και γρήγορα κέρδη γιατί «το περισσότερο δεν είναι ποτέ αρκετό το λιγότερο είναι να ξυπνήσεις»!  

Μόνο που όταν ξυπνήσουν θα καταλάβουν ότι τελικά το μαχαίρι πάντοτε κόβει! Το ζητούμενο είναι να μην είναι βαθύ το τραύμα και να επουλωθεί άμεσα. Όπως βλέπουμε και στο κάτωθι γράφημα, στο πέμπτο χειρότερο ξεκίνημα έτους για τον S&P 500, τα ερωτηματικά για το 2025 παραμένουν.