Πανηγυρικό ήταν χθες το κλίμα στις διεθνείς μετοχικές αγορές και ειδικά στη Wall και στην Ασία, στον απόηχο της θετικής έκβασης των εμπορικών συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας το Σαββατοκύριακο στην Ελβετία.
Αν και ακόμα δεν έχουμε τελική συμφωνία, όλα υποδεικνύουν ότι απομακρυνόμαστε από την κορυφή του εμπορικού πολέμου, με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να αναμένεται να μιλήσει απευθείας με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στο τέλος της εβδομάδας, μέσα σε ένα πολύ θετικό κλίμα.
Σε ένδειξη καλής διάθεσης χθες το πρωί οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν μείωση των δασμών στο 30% από 145% και η Κίνα στο 10% από 125% για 90 ημέρες. Ωστόσο, προς το παρόν θα παραμείνουν σε ισχύ οι δασμοί που είχαν επιβληθεί πριν τις 2 Απριλίου -περιλαμβανομένων όσων υιοθετήθηκαν κατά την πρώτη θητεία του Αμερικανού προέδρου – καθώς και άλλοι περιορισμοί που ισχύουν για τον χάλυβα το αλουμίνιο κ.α.
Η Κίνα δεσμεύθηκε επίσης να αναστείλει άλλα αντίμετρα που επέβαλε στις ΗΠΑ μετά τις 2 Απριλίου, αν και ακόμα δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα. Υπενθυμίζουμε ότι στο πλαίσιο των αντιποίνων, το Πεκίνο πρόσθεσε τις σπάνιες γαίες στον κατάλογο των προϊόντων των οποίων ελέγχει τις εξαγωγές και έβαλε στον μαύρο κατάλογο κάποιες αμερικανικές εταιρείες άμυνας και τεχνολογίας.
Σύμφωνα με τα συμφραζόμενα, το πιο πιθανό είναι αυτές οι εταιρείες να αφαιρεθούν από τον κατάλογο και παράλληλα να σταματήσει η έρευνα αντιντάμπινγκ που ξεκίνησαν οι κινεζικές αρχές εις βάρος της Google τον Φεβρουάριο, ενώ για τις σπάνιες γαίες δεν είναι ξεκάθαρο τι μέλλει γενέσθαι.
Όπως και να έχει, είμαστε εν μέσω μιας εμπορικής εκεχειρίας και λίγα βήματα πριν μια συνθήκη «εμπορικής ειρήνης», δεδομένου ότι και οι δυο πλευρές κατανόησαν ότι ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ τους θα είχε μόνο χαμένους.
Ο Τραμπ άλλωστε άρχισε να δέχεται συντονισμένα πυρά στο εσωτερικό. Για παράδειγμα, την Παρασκευή το μέλος Fed M. Barr, δήλωσε ότι οι πολιτικές του Αμερικανού Προέδρου μπορούν να προκαλέσουν μόνιμες πληθωριστικές πιέσεις και αύξηση της ανεργίας εντός των ΗΠΑ, καθιστώντας το έργο της Fed δύσκολο, ενώ σαφώς θα επηρεάσουν την ανάπτυξη των εμπορικών τους εταίρων.
Το μέλος της Fed, A. Kugler, επίσης υπεραμύνθηκε των σταθερών επιτοκίων, αναφέροντας ότι η οικονομία των ΗΠΑ παρουσιάζει σταθερότητα, ενώ οι πολιτικές Τραμπ προκαλούν αβεβαιότητα.
Με τα επιτόκια όμως στο σημερινό ύψος και την απόδοση της αμερικανικής δεκαετίας στο 4,46%, η αποφασιστικότητα της Fed να διατηρήσει σταθερό το κόστος δανεισμού μέχρι να βεβαιωθεί για τον οικονομικό αντίκτυπο των δασμών, σε συνδυασμό με τα «καμπανάκια» κατά τις τελευταίες δημοπρασίες στο αμερικανικό Treasury- περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εδώ - έφεραν τον Αμερικανό Πρόεδρο μπροστά σε πραγματικό αδιέξοδο, με αποτέλεσμα την άμεση «αλλαγή πλεύσης».
Σε αυτό το πνεύμα, ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα δεν επιθυμούν να απεξαρτηθούν οικονομικά, ενώ εκτίμησε ότι θα επιτευχθεί συμφωνία που θα προβλέπει αύξηση των εξαγωγών προϊόντων ΗΠΑ στην Κίνα.
Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις ενδείξεις αποκλιμάκωσης που παρατηρούνται στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας και την εκεχειρία που επιτεύχθηκε στις εχθροπραξίες Πακιστάν – Ινδίας, εκτόξευσαν την μητέρα των αγορών, S&P500, πάνω από τον μέσο κινητό των 200 ημερών, ήτοι πάνω από τις 5760 μονάδες.
Εφεξής το τεχνικό ζητούμενο είναι ο μέσος κινητός των 200 ημερών να λειτουργήσει σαν στήριξη, κάτι που μένει βέβαια να το δούμε.
Οι πρωταγωνιστές των ταμπλό
Στους πρωταγωνιστές των χθεσινών αποδόσεων ήταν κατά το αναμενόμενο πολλές τεχνολογικές μετοχές, οι οποίες έσβησαν ένα σημαντικό μέρος των φετινών απωλειών τους όπως οι Amazon, Μeta, Tesla Apple, Nvidia, AMD, Dell Technologies, Broadcom, On Semiconductor, Micron Technologies, Monolithic Power System, κ.α, ενώ πιο συγκρατημένες με άνοδο πέριξ του 3-3,5% ήταν οι μετοχές του κλάδου Cyber security ή η Microsoft που από την αρχή του έτους διατηρούνται σταθερά σε θετικό έδαφος παρά τα σκαμπανεβάσματα της αγοράς.
Δεν ήταν όμως μόνο η τεχνολογία που χτυπήθηκε από τις εμπορικές πολιτικές. Έτσι χθες είχαμε ισχυρή αντίδραση και από μετοχές εκτός τεχνολογίας, με τις First Solar, Canadian Solar, Nike, Caterpillar, Goldman Sachs, Morgan Stanley, 3M να είναι κάποιες από αυτές.
Στην Ευρώπη ο κλάδος της άμυνας που πρωταγωνιστούσε τις προηγούμενες ημέρες έδωσε τη θέση του στους κλάδους της τεχνολογίας, ναυτιλίας/εφοδιαστικής, των πολυτελών ειδών, της ένδυσης, των χημικών κ.α, με τον κολοσσό ναυτιλίας και εφοδιαστικής Μaersk και τον κολοσσό της λιθογραφίας ΑSML να έχουν τα ηνία, ενώ στις πρωταγωνίστριες ήταν και οι Ιnfineon, Louis Vuitton, Dior, Kering, Puma Adidas, Basf κ.α.
Μία καλή άσκηση για τους επενδυτές είναι να δουν τα χαμηλά που κατέγραψαν κατά την κορύφωση του εμπορικού πολέμου οι μετοχές που πρωταγωνίστησαν χθες, έτσι ώστε να οριοθετήσουν τα επίπεδα πέριξ των οποίων έχει σχηματιστεί ένας σημαντικός πυθμένας τιμών και άρα ένα δελεαστικό επίπεδο πρώτης εισόδου.
Πετρέλαιο, χρυσός, δολάριο
Σημαντική ενίσχυση παρουσίασε το δολάριο έναντι των κυριότερων νομισμάτων στον απόηχο της ανακοίνωσης για μειωμένους δασμούς για 90 ημέρες μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας.
Ο δείκτης δολαρίου DXY -101,78-διαμορφώθηκε σε υψηλό ενός μήνα, χάρη στην αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας που δρα ήδη υποστηρικτικά για το δολάριο.
Η ισοτιμία ευρώ/δολάριο υποχώρησε χθες σε χαμηλό επίσης ενός μήνα και η πρώτη στήριξη εντοπίζεται στην περιοχή των $1,1000 και η δεύτερη στη ζώνη $1,0791-1,0830.
Περαιτέρω στήριξη παρέχει στο δολάριο ο περιορισμός της πιθανότητας για τρεις μειώσεις επιτοκίων από τη Fed μέχρι τέλος έτους, ως αποτέλεσμα του περιορισμού των ανησυχιών για σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας.
Επιπλέον, το δολάριο ενισχύεται και έναντι των λοιπών νομισμάτων που δρούσαν ως ασφαλές καταφύγιο τις προηγούμενες μέρες, με την ισοτιμία δολάριο/γιεν να διαμορφώνεται στα ¥148,40, και την ισοτιμία δολάριο/ελβετικό φράγκο στα CHF 0,8450.
Ανοδικά κινήθηκε χθες και η τιμή του Brent, το οποίο βρέθηκε σε υψηλό δύο εβδομάδων, πέριξ των 65 δολαρίων/βαρέλι.
Η πρόσφατη ανάκαμψη ενισχύθηκε από την εμπορική συμφωνία που ανακοίνωσαν ΗΠΑ και Κίνα, η οποία αναμένεται να βελτιώσει τις προοπτικές της παγκόσμιας ζήτησης. Η αλήθεια όμως είναι ότι θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη άνοδο χθες.
Όπως και να έχει, μετά τον διπλό πάτο που σημείωσε στις 5 Μαΐου πέριξ των 58,50 δολαρίων/βαρέλι, χθες επαναπροσέγγισε τον μέσο κινητό των 30 ημερών, στα 64,88 δολάρια/βαρέλι, με την επόμενη αντίσταση να είναι πέριξ των 67,65 δολαρίων/βαρέλι.
Σημαντική ήταν και η υποχώρηση χθες για τον χρυσό, ακριβώς λόγω της αποκλιμάκωσης της έντασης στο διεθνές εμπόριο και στα γεωπολιτικά μέτωπα, αλλά και λόγω της ενίσχυσης του δολαρίου και των αποδόσεων των ομολόγων στη λήξη. Πρώτες στηρίξεις τα 3147 δολάρια/ουγγιά και 3000 δολάρια/ουγγιά.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.
*Η Μαιρη Βενέτη είναι πιστοποιημένη Διαχειριστής και Επενδυτική Σύμβουλος από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.