Χθες τα φώτα της ειδησιογραφίας ήταν στραμμένα στην περιπετειώδη ψηφοφορία για την γερμανική καγκελαρία, στα ασταθή σχόλια του Ντόναλτ Τραμπ σχετικά με τις εμπορικές συμφωνίες αλλά και στις επικειμενες ανακοινώσεις για επιβολή δασμών και στα φάρμακα, στο εμπορικό έλλειμμα ρεκόρ των ΗΠΑ κατά τον μήνα του Μαρτίου, καθώς και στα νέα ιστορικά υψηλά του παγκόσμιου χρέους -324 τρις δολάρια- σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου. (IIF).
Σήμερα το βράδυ οι επενδυτές περιμένουν την ομιλία του προέδρου της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής της τράπεζας, βάζοντας στοιχήματα για το κατά πόσον θα εκνευρίσουν οι αποφάσεις της Fed τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο οποίος επιθυμεί άμεσες και επιθετικές μειώσεις επιτοκίων.
Και όμως όπως θα δούμε παρακάτω, η Fed χθες έβαλε «πλάτη» πολύ μεγαλύτερη από μια μείωση επιτοκίων.
Στις παραπάνω ειδήσεις αποδόθηκε η αιτία της πτώσης της Wall με ποσοστό μικρότερο του 1%. Είναι όμως επαρκείς αυτές οι ειδήσεις ώστε να τινάξουν τις τιμές του χρυσού σχεδόν 3% υψηλότερα;
Stealth QE
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αγόρασε 3ετή ομόλογα αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια αγορά, σε μια κίνηση που είχαμε να δούμε από την περίοδο ποσοτικής χαλάρωσης του 2021.
Η ενέργεια αυτή σηματοδοτεί νέες προσπάθειες παρέμβασης στις αγορές ομολόγων προκειμένου να διοχετευτεί ρευστότητα στην αγορά.
Τι έγινε σε απλά ελληνικά;
Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έβγαλε σε δημοπρασία τριετή ομόλογα με στόχο να πουλήσει 150 δις δολάρια, αλλά πούλησε μόνο 78 δις δολάρια.
Έτσι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ παρενέβη, αγοράζοντας 20 δις δολάρια μέσω του SOMA. (σ.σ:Το SOMA, ή Λογαριασμός Ανοικτής Αγοράς Συστήματος, είναι στην ουσία το χαρτοφυλάκιο της Fed για τη διαχείριση της νομισματικής πολιτικής, διατηρώντας περιουσιακά στοιχεία όπως τα ομόλογα του Δημοσίου, για να είναι σε θέση να επηρεάζει τα επιτόκια και τη ρευστότητα).
Η αγορά από την Fed έχει προκαλέσει μεγάλη συζήτηση στα «πηγαδάκια» της αγοράς, ειδικά από τη στιγμή που μόλις πριν έναν περίπου μήνα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είχε παρέμβει ξανά, όταν κατά τη δημοπρασία 10ετών ομολόγων αξίας 39 δις δολαρίων στις 9 Απριλίου, η αγορά του Treasury άρχισε να γίνεται «άτακτη», με στιγμές «ελεύθερης πτώσης» όπου δεν υπήρχαν αγοραστές για πακέτα ομολόγων που προσφέρονταν προς πώληση.
(σ.σ: Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ).
Κάποιοι μάλιστα χαρακτηρίζουν όσα έγιναν χθες «Stealth QE» δηλαδή «κρυφή ποσοτική χαλάρωση», υποδηλώνοντας μια απροειδοποίητη ένεση χρήματος, λόγω της ασθενούς ζήτησης που συνήθως σηματοδοτεί ανησυχίες της αγοράς όπως για παράδειγμα ο πληθωρισμός.
Άλλοι βέβαια υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ρουτίνα, καθώς η Fed συχνά αγοράζει ομόλογα του Δημοσίου για να σταθεροποιήσει τις αγορές κατά τη διάρκεια των δημοπρασιών.
Βέβαια όπως περιγράψαμε στην αρχή, ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια αγορά της Fed από το 2021. Όπως και να έχει, τα όσα έγιναν χθες στην αγορά του αμερικανικού Treasury αντικατοπτρίζoυν μια σύνθετη ισορροπία μεταξύ των κανονικών λειτουργιών της Fed και των έκτακτων κινήσεων οικονομικής στήριξης, με επιπτώσεις στη διαφάνεια της.
Νέος αέρας στα πανιά του χρυσού
Η ποσοτική χαλάρωση είναι μια εκ των πιο προσφιλών μεθόδων μετά το 2008 αλλά και την εποχή της Covid-19, για την ανάπτυξη ρευστότητας στην οικονομία.
Η ρευστότητα είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία και την χρηματιστηριακή αγορά. Την ίδια στιγμή όμως τα QE ασκούν πληθωριστικές δυνάμεις. Γι' αυτό η Fed τα τελευταία χρόνια προκειμένου να ελέγξει τις πληθωριστικές πιέσεις μειώνει σκόπιμα τον ισολογισμό της και απορροφά ρευστότητα από την οικονομία.
Όμως υπάρχουν περιπτώσεις που την ίδια στιγμή που η Fed απορροφά ρευστότητα από την οικονομία, το Υπουργείο Οικονομικών της διοχετεύει ρευστότητα. Το είδαμε αυτό και στις αρχές του Σεπτεμβρίου το 2024, όταν είχαμε μια ένεση ρευστότητας περίπου 800 δις δολαρίων στην οικονομία που ισοδυναμούσε σύμφωνα με το Hudson Bay Capital- δημοσίευσε μια ερευνητική έκθεση επί του θέματος- με μια μείωση των επιτοκίων κατά περίπου 1%.
Άλλη μια πτυχή της «κρυφής ποσοτικής χαλάρωσης» της Fed είναι η εξάντληση 2,375 τρις δολαρίων από τη διευκόλυνση reverse repo στα τέλη Μαρτίου 2023.
Θα έχουμε λοιπόν «Stealth QE» και φέτος;
Aν ναι, τότε κατά τα ιστορικά πρότυπα αυτό είναι μάλλον καλό νέο για τις αγορές, καθώς τα QE έχουν συχνά οδηγήσει σε αυξημένη ρευστότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ωθώντας τους επενδυτές προς περιουσιακά στοιχεία υψηλότερου κινδύνου και υψηλότερης απόδοσης.
Από την άλλη βέβαια, τα QE, κρυφά ή όχι, συντηρούν τις υψηλές τιμές, γι’αυτό και ανεβαίνει ο χρυσός.
Βλέπετε, η Fed μπορεί να έχει τη μορφή του γερακιού, στην πραγματικότητα όμως οι βασικοί δείκτες ρευστότητας αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα μιας χαλαρής νομισματικής πολιτικής.
Το M2 όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα έχει αρχίσει να αυξάνεται ξανά από τον Οκτώβριο του 2023.
Οι «κακές γλώσσες» εδώ και καιρό υποστηρίζουν ότι η Fed δημιούργησε αυτή τη συστημική ρευστότητα για να αντισταθμίσει την επιδεινούμενη ποιότητα των ισολογισμών μεγάλων και μικρών τραπεζών, κυρίως των δανείων για εμπορικά ακίνητα και των καταναλωτικών δανείων, αλλά και των μοχλευμένων εταιρικών δανείων.
Όπως και να έχει, η αύξηση της ρευστότητας σε συνδυασμό με την τεράστια ζήτηση στην αγορά φυσικών μετοχών, είναι ο λόγος για τον οποίο οι τιμές του χρυσού αυξάνονται σταθερά από τον Νοέμβριο του 2022 και από ότι φαίνεται η τάση αυτή δύσκολα θα ανατραπεί.
(σ.σ: Yπόψιν ότι χθες, είχαμε επίσης μια δημοπρασία 5ετών γερμανικών ομολόγων που (τεχνικά) απέτυχε. Για 4,5 δις ευρώ, ελήφθησαν προσφορές μόνο 4,264 δις ευρώ. Τελικά, πουλήθηκαν 5ετή γερμανικά ομόλογα με όγκο 3,48 δις ευρώ. Ο λόγος προσφοράς προς κάλυψη ήταν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2021. Λογικά οι περιπέτειες της γερμανικής καγκελαρίας ταλαιπώρησαν την αγορά χθες, αλλά καλό είναι να υπάρχει επαγρύπνηση για τυχόν επανάληψη παρόμοιων συμβάντων).
Aποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.