Ο δύσκολος χειμώνας της ακριβής ενέργειας

Ο δύσκολος χειμώνας της ακριβής ενέργειας

Ο Ιανουάριος ήταν ο τρίτος συνεχόμενος μήνας που η αξία των πωλούμενων ποσοτήτων ενέργειας ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ στη χονδρική. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας η αξία των συναλλαγών τον Ιανουάριο έφθασε τα 1,3 δισ. ευρώ με αμέσως προηγούμενη καλύτερη επίδοση αυτή του Δεκεμβρίου του 2021 με 1,4 δισ. ευρώ, μέγεθος που αποτελεί ιστορικό υψηλό για την ιστορία του Target Model. Σε σχέση με τον περυσινό μήνα η μέση οριακή τιμή του συστήματος διαμορφώθηκε 3,4% χαμηλότερα στα 227 €/ΜWh ενώ σε σχέση με τον περυσινό Ιανουάριο η τιμή εμφανίζει αύξηση 332,8%. Το διασυνδεδεμένο σύστημα είχε ζήτηση 5.574,1 MWh μείωση δηλαδή κατά 2,3% σε σχέση με το Δεκέμβριο και αύξηση 7% σε σχέση με πέρυσι.

Μέρος από τη μικρή αποκλιμάκωση των τιμών έρχεται από το μίγμα και τη μικρή μείωση στη ζήτηση. Ειδικότερα, το μίγμα παραγωγής παρουσίασε μια σημαντική διαφοροποίηση με τις μονάδες φυσικού αερίου να περιορίζονται στο 30,26% λόγω των υψηλών τιμών στα TTF που επικράτησαν και τον Ιανουάριο (Δεκ: 36,72%). Τα υδροηλεκτρικά κινήθηκαν πολύ κοντά στο 10% (12,44% Δεκ.) ενώ οι εισαγωγές σχεδόν διπλασιάστηκαν σαν ποσοστό σε σχέση με το Δεκέμβριο φθάνοντας το 17,5%. Οι ΑΠΕ διατήρησαν τα ποσοστά τους στο 27% (Δεκ. 28,99%). Την ίδια χρονική περίοδο η παραγωγή από Λιγνίτη αυξήθηκε στο 11,66% (Δεκ. 8,8%) ο οποίος παρά την αύξηση της τιμής των εκπομπών διοξειδίου σε επίπεδα ρεκόρ διατηρεί ακόμα ένα θετικό λειτουργικό περιθώριο κερδοφορίας.

Το μερίδιο της ΔΕΗ παρουσίασε μια μικρή αύξηση από τον Δεκέμβριο του 2021 ανεβαίνοντας στο 58.3% από 57,6%. Στη λιανική η ΔΕΗ κινήθηκε κοντά στο 64,5% από 64,2% το Δεκέμβριο. Το μικρό κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ παραγωγής και λιανικής συγκρατεί κάπως τη ζημιά της ΔΕΗ στη λιανική καθώς οι υψηλές τιμές αναμένεται να περιορίσουν την κερδοφορία σε όλους τους παραγωγούς που έχουν έκθεση στη λιανική, όπως φάνηκε και στα πρόσφατα ανακοινωμένα μεγέθη του της Μυτιληναίος. Στους υπόλοιπους παραγωγούς η Μυτιληναίος συνδυαστικά με την Korinthos Power κατέλαβε τη δεύτερη θέση στην παραγωγή με μερίδιο 11,74% και η Elpedison κράτησε την τρίτη θέση με 6,46%. Στη λιανική η Μυτιληναίος βρίσκεται στη δεύτερη θέση με μερίδιο 6,9%, ακολουθεί η Ήρων με 6,36% και στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Elpedison με 5,96%. Η Κρήτη τέλος ήταν σταθερά ελλειμματική σε όλη τη διάρκεια του Ιανουαρίου.

Οι τιμές πώλησης ρεύματος στη χονδρική τον Φεβρουάριο κάθε άλλο παρά αποκλιμάκωση παρουσιάζουν δημιουργώντας προβληματισμό για την εξέλιξη της χρονιάς ειδικά σε ενεργοβόρες βιομηχανίες. Αντίστοιχη εικόνα επικρατεί και σέ άλλες Ευρωπαϊκές χώρες απότοκο της κατάστασης που επικρατεί στην Ουκρανία και τη συνακόλουθη διατήρηση των τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου σε πολύ υψηλά επίπεδα. Η κατάσταση αυτή υποχρεώνει πολλές βιομηχανίες να πραγματοποιούν τον προγραμματισμό της παραγωγής τους με ορίζοντα εβδομάδας ή ακόμα και λίγων ημερών. Τα δύσκολα ακόμα δεν έχουν περάσει.

Πως διαμορφώνεται η οριακή τιμή του συστήματος από την αρχή του έτους

Πηγή: Χρηματιστήριο Ενέργειας