Μπάφετ, ο «Ελ Σιντ» των αγορών

Μπάφετ, ο «Ελ Σιντ» των αγορών

Πολλά άρθρα έχουν γραφτεί για τον αγαπημένο των επενδυτών «Σοφό της Ομάχα». Έναν «σοφό» που ενσάρκωσε στο πρόσωπο του ολόκληρο το «Αμερικάνικο όνειρο».

Η πορεία προς την επιτυχία, που ονειρεύεται ο κάθε διαχειριστής, ξεκίνησε πριν από 60 χρόνια, το 1965, όταν ο Warren Buffett ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος της Berkshire, η μετοχή αυτή κόστιζε μόλις 20 δολάρια, μια μεσαίου μεγέθους εταιρεία παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, η οποία σήμερα πλησιάζει το ένα τρισ.

«Νομίζω ότι ήρθε η ώρα ο Γκρεγκ να γίνει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας στο τέλος του έτους», δήλωσε ο Μπάφετ μπροστά σε χιλιάδες μετόχους που είχαν συγκεντρωθεί στο στάδιο CHI Health Center. «Πιστεύω ότι οι προοπτικές της Berkshire θα είναι καλύτερες υπό τη διαχείριση του Γκρεγκ απ’ ό,τι θα ήταν υπό τη δική μου».

Ταπεινότητα και ειλικρίνεια από έναν μεγάλο επενδυτή ή διαχειριστή, όπως και να το πείτε θα έχετε δίκιο, που αφήνει μια τεράστια παρακαταθήκη σε ικανά χέρια για την συνέχεια (σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του). Εξάλλου όπως λέει και μια παροιμία, «με όποιον δάσκαλο καθίσεις….».

Η μετοχή της Berkshire έχει αυξηθεί κατά 20% από την αρχή του έτους, ενώ ο δείκτης S&P 500 έχει διολισθήσει κατά 3%. Ο Μπάφετ προειδοποίησε για τους κινδύνους των υπερβολικών δασμών, λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να αποτελούν «όπλο» και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν μεγαλύτερη ευημερία αν άλλες χώρες ευημερούν επίσης. 

 

«Το ισορροπημένο εμπόριο είναι καλό για όλον τον κόσμο» και «το εμπόριο δεν πρέπει να είναι όπλο», είπε ο Μπάφετ. «Δεν πιστεύω ότι είναι καλή ιδέα να σχεδιάσουμε έναν κόσμο όπου λίγες χώρες λένε, χα χα, νικήσαμε! Πιστεύω ότι όσο πιο πολύ ευημερεί η υπόλοιπη υφήλιος, τόσο πιο πολύ θα ευημερούμε κι εμείς». Αυτό θυμίζει κάτι από την δικιά μας «κατσίκα του γείτονα» που όλοι θέλουν να ψοφήσει.

Το μεγάλο ερώτημα που δεν απαντήθηκε

Την Παρασκευή στην Wall Street επικρατούσε μια αισιοδοξία, που δεν συμβάδιζε με τις ανακοινώσεις αλλά κυκλοφόρησαν πολλά δημοσιεύματα, εν όψει της συγκέντρωσης στην Νεμπράσκα, για το πόσο φθηνή είναι η Wall Street με βάση τον «δείκτη Μπάφετ».

Παρόλο που τα νέα δεν ήταν αυτά που ήθελε η αγορά οι δείκτες ενισχύθηκαν μόνο στην φήμη ότι ο «σοφός» πιθανότατα θα αγοράσει, εάν δεν έχει αγοράσει ήδη. Μόνο που ο «σοφός» δεν έδωσε ούτε ένα σεντ πίσω, προς απογοήτευση των νέων που ώθησαν την Παρασκευή τους δείκτες.

Το ρεκόρ ρευστότητας των $347,7 δισ. δεν ήταν αρνητική έκπληξη τόσο όσο ότι ο Μπάφετ είναι «καθαρός πωλητής» μετοχών για δέκατο διαδοχικό τρίμηνο! Όσον αφορά τα λειτουργικά κέρδη της Berkshire, αυτά υποχώρησαν κατά 14% το πρώτο τρίμηνο σε ετήσια βάση

Γιατί δεν βιάστηκε να κινηθεί στην πρωτοφανή πτώση που ακολούθησε τις ανακοινώσεις Τραμπ στις 2 Απριλίου και συνέχισε να στέκεται στην άκρη και να παρατηρεί, ασχολούμενος μόνο με κάποιες «ευκαιρίες» που περίμενε έτσι κι αλλιώς στην Ιαπωνία; Γιατί δεν επενδύει στην Ευρώπη, στις πολυδιαφημιζόμενες αμυντικές της που επανήλθαν σε νέα υψηλά έπειτα από την συντριβή του Απριλίου? Το ερώτημα δεν απαντήθηκε. 

Η ιστορία το έχει απαντήσει

Μπορεί το ερώτημα να μην απαντήθηκε από τον ίδιο τον Μπάφετ, αλλά το ιστορικό των κινήσεων του, το έχει απαντήσει άπειρες φορές. Το 2008 ο Μπάφετ στήριξε τις αμερικάνικες τράπεζες από την κατάρρευση δίνοντας τεράστια ρευστότητα και στήριξη με αγορές πακέτων μετοχών της BoA, Citi κ.ο.κ. το 2022 όταν όλοι έβλεπαν την πείνα να έρχεται, την ενεργειακή κρίση, τον Γ' Παγκόσμιο και άλλα δεινά, ο «σοφός» αγόραζε.

Στον αντίποδα όταν όλοι έβλεπαν συνέχεια της πρωτοφανής φούσκας , ιδιαίτερα στις «επτά υπέροχές», ο Μπάφετ ξεφόρτωνε! 

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από τις δημοσιεύσεις του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ δείχνουν ότι ο Μπάφετ  είναι σήμερα ένας από τους μεγάλους κατόχους (5%) του αμερικανικού βραχυπρόθεσμου χρέους. Η ιστορία θα μας απαντήσει και πάλι για το που θα πάει η ρευστότητα όταν η κατάσταση γίνει πράγματι πολύ σοβαρή. Ο Μπάφετ θα κάνει το καθήκον του, όπως πάντα.

Σαν ένας άλλος «Ελ Σίντ» (οι παλαιοί την γνωρίζουν την ταινία, οι νέοι πρέπει να την δουν), που κέρδισε τους Μαυριτανούς δεμένος πάνω στο άλογό του. Μπορεί να ήταν νεκρός αλλά μόνο στην εικόνα του οι Μαυριτανοί τράπηκαν σε φυγή.

Το καθήκον του Μπάφετ είναι να σώσει και πάλι την Wall Street και την αμερικάνικη οικονομία. Μόλις δώσει το σύνθημα στήριξης σε αυτό που θα έχει ανάγκη η αμερικάνικη οικονομία τη δεδομένη στιγμή, που η κατάσταση θα γίνει όντως πολύ σοβαρή, θα τον ακολουθήσουν πιστά όλοι οι υπόλοιποι.

Οι «θρύλοι» παραμένουν ζωντανοί γιατί απλά εμείς τους δίνουμε ζωή όταν τους χρειαζόμαστε, (που τους έχει δώσει ούτως ή άλλως η ιστορία). Αν δεν το κάνει η Bercshire, τότε ποιος;