Ισχυρές επιδόσεις ασαφείς προσδοκίες και οι άσσοι στο μανίκι
ALPHABET

Ισχυρές επιδόσεις ασαφείς προσδοκίες και οι άσσοι στο μανίκι

Τα μάτια των επενδυτών αυτή την εβδομάδα είναι στραμμένα στα αποτελέσματα τριμήνου των Apple, Microsoft, Amazon και Meta Platforms, με το κέντρο του ενδιαφέροντος να είναι στις προοπτικές για τις επιδόσεις των επόμενων τριμήνων, όπως αυτές θα δοθούν από τις διοικήσεις των εταιρειών, μετά τις δασμολογικές ανακοινώσεις του Ντόναλτ Τραμπ

Μια εκ των magnificent 7 όμως έχει ήδη βγάλει αποτελέσματα, οπότε έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε πως κινήθηκαν επιδόσεις και προσδοκίες.

Η Alphabet ανακοίνωσε τα αποτελέσματά για το πρώτο τρίμηνο του οικονομικού έτους 2025, τα οποία εξέπληξαν πολλούς αναλυτές της Wall Street, καθώς τα έσοδα και τα κέρδη ανά μετοχή - EPS - ξεπέρασαν τις προσδοκίες, χάρη στην ισχυρή ανάπτυξη του Cloud και τις πολλά υποσχόμενες εξελίξεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη.

Παρά την αύξηση του κόστους στον τομέα του Cloud όπως θα δούμε παρακάτω και τα διαφημιστικά εμπόδια, η στρατηγική ενσωμάτωση του Gemini από την Alphabet και οι συνεχιζόμενες επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων ενισχύουν τις μελλοντικές δυνατότητες ανάπτυξής της σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. 

Πιο συγκεκριμένα, η μητρική της Google ανακοίνωσε συνολικά έσοδα ύψους 90,23 δισ. δολαρίων έναντι των αναμενόμενων 89,12 δισ. δολαρίων και εσόδων 80,5 δις δολαρίων την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.. Όσον αφορά τα κέρδη ανά μετοχή, αυτά διαμορφώθηκαν στα 2,81 δολάρια, ήτοι πολύ πιο ενισχυμένα από τις εκτιμήσεις για 2,01 δολάρια και τα 1,89 δολάρια πέρυσι. 

Η εταιρεία δεν στερείται χρημάτων με το ταμειακό υπόλοιπο να αγγίζει τα 95 δισ. δολάρια ενώ έχει τη δυναμική να δημιουργήσει σχεδόν 300 δις δολάρια σε ελεύθερες ταμειακές ροές κατά τα επόμενα τρία χρόνια.

Χάρη στις επιδόσεις αυτές, η εταιρεία ανακοίνωσε πως θα ανεβάσει το μέρισμα που θα μοιράσει κατά 5%, ενώ ενέκρινε και επιπλέον πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών αξίας 70 δισ. δολαρίων. 

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες αυξήθηκαν σε ιστορικό υψηλό 17,2 δισ. δολαρίων και η εταιρεία επιβεβαίωσε το ετήσιο σχέδιο CapEx ύψους 75 δις δολαρίων για τη συνέχιση της ανάπτυξης της υποδομής του κέντρου δεδομένων της, προκειμένου να υποστηρίξει την ανάπτυξη cloud και των φόρτων εργασίας της Τεχνητής Νοημοσύνης

Το τεράστιο ύψος των κεφαλαιουχικών δαπανών –άνω του 40% σε ετήσια βάση- διχάζει αρκετά την κοινότητα των αναλυτών μόλις μπει στο πλάνο ο παράγοντας του χρόνου απόδοσης, ειδικά μετά την εμφάνιση του ανταγωνιστικού μοντέλου Τεχνητής Νοημοσύνης χαμηλού κόστους από την κινεζική DeepSeek και του εξαιρετικά αβέβαιου μακροοικονομικού περιβάλλοντος.

Τέλος να αναφέρουμε ότι αυτό που μας έκανε περισσότερο εντύπωση στα αποτελέσματα ήταν η επέκταση των λειτουργικών περιθωρίων κατά 230 μονάδες βάσης σε ετήσια βάση. 

Οι προσδοκίες για τα επόμενα τρίμηνα μετά τη νέα δασμολογική πολιτική

H διοίκηση αποφάσισε να υιοθετήσει μια γενικόλογη σχετικά στάση χωρίς να παρέχει λεπτομερή εικόνα για το πώς προβλέπει οι δασμοί να επηρεάσουν τις δραστηριότητες της τους επόμενους μήνες. 

Στην ουσία η διοίκηση δεν επισήμανε κανένα σημάδι εξασθένησης του διαφημιστικού περιβάλλοντος μέχρι στιγμής τον Απρίλιο, μετριάζοντας τις ανησυχίες των επενδυτών τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Μπορεί η διοίκηση της Alphabet να θεωρεί ότι είναι πολύ νωρίς για να σχολιάσει την επίδραση των αυξημένων δασμών του Trump, όμως πολλοί αναλυτές συζητούν την πιθανότητα σημαντικής επιβράδυνσης των διαφημιστικών δαπανών από τις επιχειρήσεις λόγω των υψηλών επιπέδων αβεβαιότητας σχετικά με τις μελλοντικές πολιτικές τιμολόγησης. 

Πολλές εταιρείες άλλωστε έχουν ήδη επισημάνει ότι η εκτεταμένη αβεβαιότητα γύρω από τους δασμούς καθιστά πιο δύσκολο τον σχεδιασμό για το μέλλον και σκέφτονται να περιορίσουν τους προϋπολογισμούς για το μάρκετινγκ. 

Αυτή η εξέλιξη για μια εταιρεία όπου το επιχειρηματικό μοντέλο καθοδηγείται κυρίως από τη διαφήμιση, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της προς το παρόν προέρχεται από την πώληση διαφημίσεων στη μηχανή αναζήτησης Google, το YouTube και άλλες ψηφιακές πλατφόρμες, μπορεί να είναι πρόβλημα.

Γι’αυτό και ο ανώτερος αντιπρόεδρος και επικεφαλής επιχειρήσεων για την Google, Phillip Schindler, παραδέχτηκε ότι αν και δεν παρατηρεί «κανένα σημάδι εξασθένησης του διαφημιστικού περιβάλλοντος μέχρι στιγμής τον Απρίλιο» εντούτοις  η Google «δεν είναι άτρωτη στο μακροοικονομικό περιβάλλον» και ότι ο τομέας των διαφημίσεων θα αντιμετωπίσει «μικρές αντιξοότητες» το 2025.

Πράγματι, υπάρχει ήδη μια επιβράδυνση στη συχνότητα συναλλαγών στο ηλεκτρονικό εμπόριο μετά το τσουνάμι των ανακοινώσεων του Τραμπ, κάτι που καθιστά πιθανή την εξασθένηση των ψηφιακών διαφημίσεων στο δεύτερο τρίμηνο. 

Οι επιδόσεις λοιπόν δεύτερου τριμήνου των τμημάτων της επιχείρησης που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις αλλαγές στους προϋπολογισμούς διαφήμισης όπως η «Αναζήτηση» οι Διαφημίσεις YouTube και το Δίκτυο Google, θα μας αποκαλύψουν το μέγεθος της ζημιάς των δασμών.Εκτός βέβαια και αν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ πάρει ένα σημαντικό μέρος τους πίσω!

Κλείνοντας το κεφάλαιο των ρίσκων να επισημάνουμε ότι 

-Η Google αντιμετωπίζει επίσης τις επιπτώσεις από δύο δικαστικές ήττες της στο πεδίο των αντιμονοπωλιακών κανόνων, εξέλιξη που μπορεί να την αναγκάσει να πουλήσει τμήματα ή να αναδιοργανώσει τον διαφημιστικό της τομέα. 

-Αρχίζουμε να βλέπουμε τον αντίκτυπο της ενσωμάτωσης της Τεχνητής Νοημοσύνης στα σχετικά έξοδα υποδομής. Συγκεκριμένα, «άλλα κόστη και έξοδα» αυξήθηκαν σχεδόν κατά 33% σε ετήσια βάση, από 3,52 δισ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους σε 4,67 δισ. δολάρια το πιο πρόσφατο τρίμηνο, ξεπερνώντας την αύξηση εσόδων του τμήματος Cloud κατά 28%. 

Αυτό το αυξανόμενο κόστος προέρχεται από την αυξημένη κατανάλωση ενέργειας του κέντρου δεδομένων λόγω των μεγαλύτερων όγκων σύνθετων εργασιών Τεχνητής Νοημοσύνης.

- Ίσως η πιο σημαντική μακροπρόθεσμη ανησυχία είναι η επιταχυνόμενη ανάπτυξη των ανταγωνιστικών LLM, η οποία απειλεί την κυριαρχία της Google στην Αναζήτηση. 

Ο αντίλογος εδώ είναι ότι η Google υιοθετεί μια διαφορετική προσέγγιση, ενσωματώνοντας σε βάθος το Gemini σε ολόκληρο το οικοσύστημά της -Αναζήτηση, YouTube, Android κ.λπ.- αντί να προσπαθεί να ανταγωνιστεί άμεσα άλλα LLM. 

Οι άσσοι στο μανίκι της Alphabet

Από τα τελευταία αποτελέσματα της Alphabet δεν μεσολάβησε μόνο ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και του υπόλοιπου κόσμου αλλά και η εξαγορά της εταιρείας ασφάλειας cloud Wiz ύψους 32 δισ. δολαρίων.

Πέραν όμως του τμήματος Cloud που έχει αποκτήσει τεράστια σημασία, μια σειρά από άλλα τμήματα φαίνονται έτοιμα για ισχυρή ανάπτυξη. 

Πρώτον, σύμφωνα με όσα ανέφερε στην τηλεδιάσκεψη για τα κέρδη, ο Διευθύνων Σύμβουλος Sundar Pichai, το νεότερο LLM, Gemini 2.5, σημειώνει εξαιρετικές αποδόσεις σε σχέση με τους ανταγωνιστές του, έχοντας «υψηλότερη απόδοση συλλογισμού, κωδικοποίησης και μαθηματικών σε σύγκριση με τα μοντέλα GPT-4.5, DeepSeek R1 και Gemini 2.0 Flash». 

Δεύτερον, η γνωστή στους αναγνώστες της στήλης Waymo, η εταιρεία αυτόνομων οχημάτων στην οποία η Alphabet κατέχει πλειοψηφικό μερίδιο, πραγματοποιεί πλέον πάνω από 250.000 πληρωμένες διαδρομές την εβδομάδα , ήτοι αύξηση 5 φορές σε ετήσια βάση. 

Επιπλέον, ο διευθύνων σύμβουλος ανέφερε ότι «το Waymo robotaxis μπορεί να είναι διαθέσιμο για να το αποκτήσουν οι άνθρωποι κάποια μέρα».  Εάν κάποιος μπορεί να κατέχει οχήματα με ενσωματωμένη την τεχνολογία της Waymo, τότε αυτό θα σημαίνει ότι η επιχείρηση θα μετατραπεί από πάροχος υπηρεσιών σε μια τεχνολογική πλατφόρμα με πολύ υψηλότερα περιθώρια κέρδους. (σ.σ:Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ). 

Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα «άλλα στοιχήματα» της Alphabet είναι σε πλήρη εξέλιξη. (σ.σ: Σχετική ανάλυση μπορείτε να διαβάσετε εδώ).

Συμπερασματικά, η Alphabet παρουσιάζει ένα συναρπαστικό προφίλ κινδύνου-ανταμοιβής για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, καθώς διαπραγματεύεται αυτήν τη στιγμή με μια ελκυστική αποτίμηση μόλις 17,35x, τις εκτιμήσεις κερδών για το 2025.


*Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δε θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

[email protected]