Η πυραμίδα του Μάντοφ και η φούσκα του Luna: Πώς χάθηκαν από 60 δισ.

Η πυραμίδα του Μάντοφ και η φούσκα του Luna: Πώς χάθηκαν από 60 δισ.

Όταν τον Δεκέμβριο του 2008, έσκαγε η «Πυραμίδα του Μάντοφ» στη Wall Street, εξαφανίζοντας 60 δισ. δολάρια, 38.000 επενδυτών από 136 χώρες, ο ιθύνων νους και εκτελεστής της, Μπέρναντ Μάντοφ, καταδικάστηκε από τα Αμερικανικά Δικαστήρια με ποινή κάθειρξης 150 ετών, με αποτέλεσμα να πεθάνει μέσα στις φυλακές. Όταν το 2022, έσκασε η φούσκα τoυ Luna, εξαφανίζοντας 60 δισ., ο εμπνευστής του Luna, Ντο Κουόν, ανακοίνωσε απλά, ότι σχεδιάζει το Luna 2.0. Kαι στη μια περίπτωση και στην άλλη, χάθηκαν από 60 δισ. Πού είναι η διαφορά; Τι άλλαξε μέσα σε 14 χρόνια;

Στην πρώτη περίπτωση οι γιοί του Μάντοφ, Μαρκ και Άντριου είχαν καταγγείλει τον πατέρα τους στις αρχές, ο οποίος ομολόγησε την ενοχή του, για 11 διαφορετικά κακουργήματα. Ο Μάντοφ συγκέντρωνε κεφάλαια από υποψήφια θύματα, στα οποία υπόσχονταν κέρδη. Ωστόσο ο ίδιος δεν εκτελούσε για χρόνια, ούτε μία συναλλαγή για τους πελάτες του. Απλά εξοφλούσε τους παλαιότερους πελάτες του, με τα κεφάλαια νεότερων πελατών, έχοντας στήσει ένα κλασσικό σύστημα πυραμίδας, γνωστό και σαν «ponzi scheme». Στο μεσοδιάστημα παρείχε στους πελάτες του παραποιημένες καταστάσεις λογαριασμών. Και αποδείχτηκε ότι αυτές οι καταστάσεις, παρουσίαζαν εικονικά επενδυτικά κεφάλαια ύψους 60 δισ., με δικαιούχους 38.000 πελάτες / επενδυτές. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν ο σκηνοθέτης Στίβεν Σπίλμπεργκ, ο ηθοποιός Τζον Μάλκοβιτς, αλλά και μεγάλες τράπεζες όπως η Grupo Santander, η HSBC, η Fortis Bank, η Union Bancaire Privée, η Royal Bank of Scotland, η BNP Paribas, η BBVA, η Natixis, η Nomura και άλλες.

Στη διαλεύκανση της υπόθεσης της Πυραμίδας του Μάντοφ και στην καταδίκη του, είχαν συνεργαστεί το FBI, το Department of Justice (Υπουργείο Δικαιοσύνης) καθώς η SEC (Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς). Πρέπει να σημειωθεί, ότι αρκετοί από τους 38.000 επενδυτές αποζημιώθηκαν ως ένα βαθμό, για τις απώλειες των κεφαλαίων τους στην πυραμίδα.

Στη δεύτερη περίπτωση του Luna τι έγινε; Περίπου τα ίδια. Με τη διαφορά ότι το περιβάλλον σήμερα είναι πιο μοντέρνο και πιο «μαγικό», Το αλγοριθμικό ψηφιακό νόμισμα UST ακολουθούσε από τον σχεδιασμό του, την ισοτιμία του δολαρίου. Το $LUNA, χρησιμοποιείτο σαν εχέγγυο για τη διασφάλιση του $UST. Ταυτόχρονα η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Luna Foundation Guard», ήταν επιφορτισμένη με τη διατήρηση της ισοτιμίας. Ε, λοιπόν, όλα αυτός ο ψηφιακός πύργος – πυραμίδα – φούσκα έσκασε. Όχι μόνο δεν βρέθηκαν νέοι «παίκτες» να αγοράσουν κάτι που είχε απροσδιόριστη αξία, αλλά οι ενεργοί παίκτες, είδαν ξαφνικά κάτω από τα πόδια τους να ανοίγει μια καταπακτή, μέσα στην οποία εξαφανίστηκαν 60 δισ. δολάρια.

Σημασία έχει ότι με την κατάρρευση του Luna, ασχολήθηκε και η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, η οποία είχε κληθεί από τους νομοθέτες, να αναλύσει τους ενδεχόμενους για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ. Διότι τα 60 δισ. είναι μεγάλο ποσό. Όμως αυτό δεν αποτελούσε μέρος του ενεργητικού τραπεζών, ή hedge funds, ή θεσμικών επενδυτών που ενδεχομένως θα κλυδώνιζε το σύστημα. Τα 60 δισ. ήταν χρήματα εκατομμυρίων μικροεπενδυτών που τζόγαραν σε αόριστες «ψηφιακές προσδοκίες».

Σε αντίθεση με την πυραμίδα του Μάντοφ, στη φούσκα της Luna υπάρχει σκοτάδι σχετικά με το τι έγινε. Δεν υπάρχει λογική εξήγηση για την ξαφνική «αποσύνδεση» της τιμής του stablecoin από το δολάριο. Και δεν έχει εξηγηθεί ακόμα στην ψηφιακή κοινότητα, πως ήταν δυνατόν ένα αποθεματικό ύψους 1,5 δισ., να μπορεί να στηρίξει μια συνολική «αλγοριθμική αξία» 60 δισ. Σαν αποτέλεσμα, με αρκετή καθυστέρηση όλες οι κοινότητες χρηστών, συνειδητοποιούν ότι οι αποδόσεις που εισέπρατταν οι κάτοχοι του Luna, είχαν διογκωθεί τεχνητά και ότι το stablecoin UST δεν είχε ούτε απήχηση, ούτε αποδοχή από την πραγματική οικονομία.

Είναι πραγματικά αδύνατο να καταγραφούν οι μηχανισμοί της εξαπάτησης, να καταγραφούν οι διαδρομές του χρήματος, να οδηγηθούν οι ένοχοι στο σκαμνί και να αποζημιωθούν έστω και συμβολικά οι χρήστες. Και δεν είναι μόνο αυτό. Όπως περιέγραφε και στο άρθρο του, ο Νίκος Κωστόπουλος, υπήρξαν ανοικτές διαδικασίες με ψηφοφορίες και fora με δημοσκοπήσεις, για τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας του Luna 2.0, που έχει στο μυαλό του o εμπνευστής του stablecoin terraUSD (UST) Ντο Κουόν.

Επομένως όχι μόνο δεν υπάρχει τρόπος διαλεύκανσης του μυστηρίου της φούσκας των 60 δισ., όχι μόνο δεν υπάρχει διάθεση από την πλευρά των κατόχων UST να κινηθούν κατά του δημιουργού της πυραμίδας, αλλά αντίθετα υπάρχει η διάθεση συμμετοχής τους, στη νέα φούσκα που δημιουργεί ο ίδιος άνθρωπος που προκάλεσε ζημιά ύψους 60 δισ. δολαρίων.

Τι έχει αλλάξει από το 2008, μέχρι το 2022; Πολλά.

Κατά πρώτον, η μετατροπή της επενδυτικής έννοιας σε ψηφιακό όραμα. Κατά δεύτερον, η αντικατάσταση των εποπτικών αρχών των χρηματαγορών, από το «αψεγάδιαστο και αυτοδιοικούμενο» σύστημα των cryptos, που εκ του αποτελέσματος κρίνεται ιδιαίτερα ευάλωτη απέναντι τόσο σε ψηφιακούς μικροκλέπτες, όσο και μεγαλοκακοποιούς.

Και κατά τρίτο, η νέα γενιά «επενδυτών», δεν έχει ιδέα, τι πάει να πει «επένδυση», «ρίσκο» και «απόδοση». Και δεν περνά καν από το μυαλό της, ότι σε μια παγκόσμια οικονομία που διαθέτει περίπου 200 παραστατικά νομίσματα που εκδίδονται από τις κεντρικές τράπεζες, δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν πάνω από 10.000 κρυπτονομίσματα.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.