H επόμενη μέρα μετά την κατάρρευση του Terra

H επόμενη μέρα μετά την κατάρρευση του Terra

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Terraform Labs, Do Kwon, περιέγραψε ένα προτεινόμενο fork (δηλαδή τη δημιουργία ενός νέου δικτύου) για το blockchain Terra. Η κοινότητα Terra φαίνεται να είναι αντίθετη στην ιδέα, προτιμώντας την καύση νέων κρυπτονομισμάτων. Αντιτίθεται στη δημιουργία ενός νέου δικτύου blockchain μετά την κατάρρευσή του την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση στο φόρουμ διακυβέρνησης του δικτύου.

Ειδικότερα, το 90% των περισσότερων από 1.000 ψήφων στην ηλεκτρονική δημοσκόπηση απορρίπτει την πρόταση του ιδρυτή, το οποίο θα δημιουργούσε μια νέα, παράλληλη έκδοση του blockchain Terra. Η ψηφοφορία είναι ανοιχτή σε οποιονδήποτε συνδεθεί στο φόρουμ Terra, είτε κατέχει, είτε όχι το Luna, το διακριτικό διακυβέρνησης του δικτύου.

Το fork είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ενός πανομοιότυπου blockchain. Σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο τα μπλοκ συναλλαγών θα ξεκινούσαν από το μηδέν. Τα περισσότερα από τα κρυπτονομίσματα θα υπόκεινται σε μακροχρόνιες περιόδους κατανομής στους επενδυτές για τα επόμενα 3-5 χρόνια. Η πρόταση προτείνει ένα χρονοδιάγραμμα που, που θα έβλεπε την έναρξη του νέου δικτύου μέχρι το τέλος του μήνα.

Ωστόσο, η πλειοψηφία της κοινότητας δεν φαίνεται να συμφωνεί. Αν και αυτή η δημοσκόπηση δεν είναι επίσημη ψηφοφορία διακυβέρνησης και δεν απαιτεί την κατοχή Luna για την ψηφοφορία, δίνει μια ισχυρή ένδειξη προς την κατεύθυνση που κλίνει η κοινότητα. Ωστόσο, είναι πιθανό η Terraform Labs και οι μεγάλοι κάτοχοι του Luna να προωθήσουν μια ψηφοφορία διακυβέρνησης και καθώς θα κατέχουν την πλειοψηφία των νομισμάτων να την περάσουν, παρά την επιθυμία της κοινότητας.

Τη διαφωνία του για την πρόταση εξέφρασε και ο διευθύνων σύμβουλος του Binance, Changpeng Zhao. Πρόσθεσε ότι η κοινότητα Terra θα πρέπει να μειώσει την προσφορά του Luna καίγοντας νομίσματα αντί να διαχωρίσει το δίκτυο, εγκαταλείποντας όλους όσους προσπάθησαν να σώσουν το νόμισμα κατά την πτώση του. Μια άτυπη ψηφοφορία στο Twitter που έχει συγκεντρώσει μεγάλη συμμετοχή,  δείχνει παρόμοιο αποτέλεσμα με τη δημοσκόπηση του φόρουμ Terra. 

Υπήρξαν και άλλες προτάσεις στο φόρουμ της κοινότητας που διαφωνούν με την πρόταση fork και προτείνουν εναλλακτικές.

Την ίδια ώρα, η εταιρεία με έδρα τη Σιγκαπούρη απευθύνθηκε σε εξωτερικούς νομικούς συμβούλους για να βοηθήσουν σε νομικά θέματα. Η εσωτερική νομική ομάδα της Terraform Labs παραιτήθηκε, λίγο μετά την κατάρρευση του αλγοριθμικού stablecoin του Terra που προκάλεσε την κατάρρευση. Τα προφίλ LinkedIn της ομάδας νομικών της εταιρείας, δείχνουν ότι και οι τρεις σταμάτησαν να εργάζονται στην εταιρεία τον Μάιο. Η εταιρεία δήλωσε πως ένας μικρός αριθμός μελών της ομάδας παραιτήθηκαν τις τελευταίες ημέρες. «Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της ομάδας παραμένει σταθερά προσηλωμένη» αναφέρει η εταιρεία. 

Με την επόμενη ημέρα για το Terra, ασχολήθηκαν εκτενώς και τραπεζικοί κολοσσοί όπως οι Goldman Sachs, Morgan Stanley, και Citibank

Τα αλγοριθμικά stablecoins για να εξασφαλίσουν βιώσιμο μέλλον, θα πρέπει να επιτύχουν ευρύτερη υιοθέτηση για πληρωμές στην πραγματική οικονομία, σύμφωνα με αναλυτές της Goldman Sachs. «Τα stablecoins έχουν περιορισμένη χρήση ως μέσο πληρωμών αυτή τη στιγμή. Εάν αυτή η χρήση επρόκειτο να αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου, θα μπορούσε να δημιουργήσει μια πιο σταθερή βάση ζήτησης για αυτά τα περιουσιακά στοιχεία», έγραψε η επενδυτική τράπεζα σε μια έκθεση. «Υποθετικά, ένα αλγοριθμικό stablecoin θα μπορούσε να επιβιώσει μακροπρόθεσμα, εάν επρόκειτο να έχει συνεχή ζήτηση που σχετίζεται με συναλλαγές», αναφέρουν οι αναλυτές.  

Η τράπεζα επεσήμανε ότι τα stablecoins εκπληρώνουν μια ανάγκη στην αγορά κρυπτονομισμάτων επιτρέποντας στους επενδυτές να συναλλάσσονται σε ένα λιγότερο ασταθές περιουσιακό στοιχείο χωρίς την ανάγκη μετατροπής σε νομίσματα fiat. Και, σύμφωνα με την Goldman, τα τρωτά σημεία που επηρεάζουν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία δεν είναι κάτι καινούργιο για όσους είναι εξοικειωμένοι με την αγορά συναλλάγματος, όπου ορισμένα νομίσματα, όπως το δολάριο Χονγκ Κονγκ, είναι συνδεδεμένα με άλλα. «Δεν αποτελεί έκπληξη ότι τα αλγοριθμικά stablecoins μοιράζονται πολλές από τις ευπάθειες των δεσμευμένων συναλλαγματικών ισοτιμιών, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου κερδοσκοπικών επιθέσεων» αναφέρει η Goldman. 

Παρόλα αυτά, η τράπεζα πιστεύει ότι ένα αλγοριθμικό stablecoin θα μπορούσε να επιβιώσει όταν υπήρχε επαρκής ζήτηση ως μεθόδου πληρωμής.

Οι αγορές κρυπτονομισμάτων δέχθηκαν πιέσεις την περασμένη εβδομάδα μετά την κατάρρευση του τρίτου μεγαλύτερου stablecoin, του terraUSD (UST), ανέφερε η Citi σε σημείωμα. Η πτώση των αγορών κρυπτονομισμάτων, έλαβε χώρα στο πλαίσιο των ήδη αδύναμων περιουσιακών στοιχείων κινδύνου και η Citi λέει ότι δεν αναμένει ευρύτερη οικονομική επίπτωση, επειδή η αγορά κρυπτονομισμάτων είναι ακόμα σχετικά μικρή σε σύγκριση με τις παραδοσιακές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων. Το Bitcoin αναμένεται να παραμείνει εξαιρετικά ασταθές και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων πιθανών ρυθμιστικών μέτρων, προσθέτει η έκθεση, σημειώνοντας ότι η τιμή του BTC έχει υποχωρήσει κοντά στις «συνεπαγόμενες αποτιμήσεις του κόστους παραγωγής και του μοντέλου άμεσης υιοθέτησης».

Η Citi επισημαίνει ότι το ρυθμιστικό ενδιαφέρον για τα stablecoins είναι πιθανό να αυξηθεί μετά την αποσυμπίεση του UST. Η Morgan Stanley (MS) ανέφερε σε έκθεσή της ότι οι πελάτες ρωτούσαν εάν η μεγάλη πτώση στις τιμές των κρυπτονομισμάτων και η πιθανή κατάρρευση stablecoins αποτελεί «πιο συστηματικό κίνδυνο για τις ευρύτερες χρηματοπιστωτικές αγορές».