Η ώρα του πολέμου των νομισμάτων

Η ώρα του πολέμου των νομισμάτων

Της Μαίρης Βενέτη

Οι πρόσφατες εξελίξεις που είχαν σαν αποτέλεσμα την αναζωπύρωση της σινοαμερικανικής κόντρας στο εμπόριο, ώθησαν τους επενδυτές στα κλασσικά επενδυτικά καταφύγια, με ιδιαίτερη έμφαση στον χρυσό, τα κρατικά ομόλογα, το ιαπωνικό γεν και το ελβετικό φράγκο.

Την ίδια στιγμή το κινεζικό γουάν διολίσθησε σε χαμηλό 11 ετών εν μέσω της ραγδαίας κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου, σπάζοντας το ορόσημο των 7 γουάν ανά δολάριο για πρώτη φορά από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Το επίπεδο αυτό εθεωρείτο πολύ σημαντικό σημείο στήριξης και η ισοτιμία 7,1137 γουάν ανά δολάριο στις offshore συναλλαγές και έως τα 7,0424 γουάν ανά δολάριο onshore, πυροδότησε sell-off και στα υπόλοιπα νομίσματα της περιοχής.

Ποια είναι η «μετάφραση» όλων αυτών των πρόσφατων εξελίξεων;

Ο Τραμπ, εξασφάλισε την προηγούμενη εβδομάδα από τη Fed μια μείωση επιτοκίου έστω κατά 0,25%, τον πρόωρο τερματισμό της συρρίκνωσης του ισολογισμού της και μια δέσμευση για περαιτέρω δράση, αν οι συνθήκες το απαιτήσουν.

Αποφάσισε λοιπόν, να «δημιουργήσει» αυτές τις συνθήκες. Πώς; Ανακοινώνοντας ότι σχεδιάζει να επιβάλει δασμούς 10% σε επιπλέον κινεζικές εισαγωγές αξίας 300 δισ. δολαρίων ξεκινώντας από τον Σεπτέμβριο.

Δεδομένου ότι μια από τις μεγαλύτερες επιδιώξεις του Τραμπ είναι η αποδυνάμωση του δολαρίου, το γεγονός ότι το Πεκίνο επέτρεψε στο γουάν να διολισθήσει κατά 7%, έχει μεγάλες πιθανότητες να εκληφθεί από τον Αμερικανό πρόεδρο σαν πρόκληση.

Ο λόγος είναι προφανής. 

Μέσω της υποτίμησης το Πεκίνο αντισταθμίζει εν πολλοίς το κόστος από τους επιπλέον δασμούς. Και αυτό σίγουρα δεν θα είναι αρεστό από τον Αμερικανό πρόεδρο. Όπως φυσικά δεν θα χαρεί με το γεγονός ότι οι κρατικές εταιρείες της Κίνας θα αναστείλουν πιθανότατα τις εισαγωγές σιτηρών από τις ΗΠΑ.

Δεδομένης της μέχρι τώρα τακτικής του Τραμπ, η στήλη εκτιμά ότι δεν αποκλείεται να επιχειρήσει αντίποινα στην Κίνα.

Μεταξύ άλλων, ένα από αυτά τα «καυτά» αντίποινα θα μπορούσε να είναι η «ανάδυση» του ζητήματος του Χονγκ Κονγκ και της περαιτέρω εμπλοκής με τα εξοπλιστικά της Ταϊβάν.

Αν φτάσουμε μέχρι εκεί, τότε θα έχουμε φτάσει σε γεωπολιτική αντιπαράθεση, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Θαλασσοταραχή στα εμπορεύματα

Οι  επενδυτές στη σόγια και στο σιτάρι ΗΠΑ έχουν αν μη τι άλλο νιώσει στο πετσί τους τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου. Το ίδιο και τα χρηματιστήρια διεθνώς. Δεν είναι όμως οι μόνοι.

Η επίθεση του προέδρου των ΗΠΑ επανέφερε το πετρέλαιο σε πτωτική τροχιά, προοπτική που δημιουργεί προβλήματα τόσο στον ίδιο, καθώς μια πτώση της τιμής του ακριβού στην εξόρυξη σχιστολιθικού αργού κάθε άλλο παρά βοηθάει ένα σεβαστό περιθώριο κέρδους στις αμερικανικές εξαγωγές, όσο και στη Σαουδική Αραβία.

Μια παρατήρηση που πρέπει να γίνει εδώ είναι ότι οι οι αγορές θορυβήθηκαν πολύ περισσότερο από την αναζωπύρωση του εμπορικού πολέμου, παρά από την προοπτική ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, εξαιτίας των κατασχέσεων τάνκερ.

Έτσι, όλα δείχνουν ότι σύντομα το brent θα δοκιμάσει την ζώνη στήριξης των 59,40-60,00 δολαρίων ενώ το WTI θα τεστάρει τα 53,08  δολάρια. Αν οι στηρίξεις αυτές χαθούν τότε τα διαγράμματα ανοίγουν προς τα κάτω, με επόμενες στηρίξεις για το brent στα 57,80 δολάρια και για το wti στα 50,60.

Αντίθετα, οι επενδυτές του χρυσού αυτές τις ημέρες, παρά την αναταραχή της προηγούμενης εβδομάδας μετά την συνέντευξη Τύπου του κεντρικού τραπεζίτης Πάουελ, απολαμβάνουν τιμές πάνω από τα 1.450 δολάρια /ουγγιά, με σαφές τεχνικό ζητούμενο την ανοδική διάσπαση των 1.476 δολαρίων/ ουγγιά, η οποία «ανοίγει» το διάγραμμα προς νέα υψηλά επίπεδα.

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.