Η παγκόσμια αβεβαιότητα στέλνει σε υψηλό 6 ετών τον χρυσό

Η παγκόσμια αβεβαιότητα στέλνει σε υψηλό 6 ετών τον χρυσό

Νέα άνοδο της τάξης του 1% σημειώνουν οι τιμές του χρυσού στις συναλλαγές της Δευτέρας με το πολύτιμο μέταλλο να καταγράφει υψηλό άνω των 6 ετών, καθώς οι ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο, το Brexit και την ένταση με το Ιράν, αναγκάζουν τους επενδυτές να αναζητήσουν ασφαλή καταφύγια.

Η Fed άνοιξε το δρόμο με τον Τζερόμ Πάουελ να απογοητεύει τις αγορές και ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε περαιτέρω ώθηση στον χρυσό με τους νέους δασμούς που ανακοίνωσε σε κινεζικά προϊόντα, την ώρα που στον Κόλπο του Περσικού η κατάσταση κινδυνεύει να βγει εκτός ελέγχου μετά τη νέα κατάληψη τάνκερ από το Ιράν.

Αποτέλεσμα είναι η τιμή spot του χρυσού να αναρριχηθεί στα 1.455,26 δολάρια ανά ουγγιά που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2013. Την ίδια ώρα τιμή του συμβολαίου Δεκεμβρίου αγγίζει το επίπεδο των 1.470 δολαρίων ανά ουγγιά με άνοδο της τάξης του 0,85%.

Αναλυτές σημειώνουν πως ο χρυσός αναμφίβολα ωφελείται από τις παγκόσμιες ανησυχίες σχετικά με τις προοπτικές της ανάπτυξης, ενώ οι κεντρικές τράπεζες θα διατηρήσουν χαλαρή τη νομισματική πολιτική, που συνεπάγεται ότι η ζήτηση για ασφαλή καταφύγια αυξάνεται. Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνα επηρεάζει σημαντικά την τιμή του χρυσού καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δύο πλευρών.