Το αμερικανικό ΑΕΠ πράγματι εξελίχθηκε σε μια μεγάλη παγίδα για τις «αρκούδες» της αγοράς –περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ- ενώ ο Μάιος όχι μόνο μπήκε με το «δεξί», αλλά με εκ διαμέτρου αντίθετη επενδυτική διάθεση σε σχέση με τις πρώτες δέκα ημέρες του Απριλίου, κατά τις οποίες οι μετοχές κατρακύλησαν, οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν, ενώ το δολάριο γνώρισε τη μεγαλύτερη πτώση έναντι του ευρώ και του ελβετικού φράγκου την τελευταία δεκαετία.
Ποιοι είναι οι παράγοντες που γύρισαν «τούμπα» την διάθεση των επενδυτών;
Η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ-Ουκρανίας για τα ορυκτά και οι λεπτομέρειες που έκαναν τη διαφορά
Η υπογραφή συμφωνίας για τα ορυκτά από τις ΗΠΑ και την Ουκρανία με ευνοϊκότερους μάλιστα όρους σε σχέση με τους αρχικούς για το Κίεβο, είναι αναμφισβήτητα η σημαντικότερη είδηση της εβδομάδας.
Αν και για τους τίτλους τέλους στον πόλεμο Ρωσίας –Ουκρανίας έχουμε ακόμα δρόμο, καθώς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε χθες ότι Κίεβο και Μόσχα πρέπει τώρα να παρουσιάσουν συγκεκριμένες προτάσεις για τον τερματισμό του πολέμου και θα πρέπει να συναντηθούν απευθείας για την επίλυση της σύγκρουσης, εντούτοις οι εξελίξεις αυτής της εβδομάδας ήταν εξαιρετικά σημαντικές.
Η συμφωνία για τις σπάνιες γαίες μεταξύ ΗΠΑ και Ουκρανίας συνιστά την πιο κρίσιμη εξέλιξη για τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, με τις ΗΠΑ να αποκτούν πρόσβαση στα σπάνια κοιτάσματά της Ουκρανίας και την Ουκρανία να εξασφαλίζει την μελλοντική συνεργασία των ΗΠΑ παρά το γεγονός ότι οι τελευταίες δεν ανέλαβαν τυπικά δεσμεύσεις ασφαλείας. (σ.σ: Σχετική ανάλυση για το πώς η μελλοντική συνεργασία των δύο χωρών για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων εξασφαλίζει έμμεσα τις εγγυήσεις ασφαλείας μπορείτε να διαβάσετε εδώ).
Η συμφωνία για τις σπάνιες γαίες έχει τέσσερις σημαντικές παραμέτρους:
- Η πρώτη είναι ότι οι ΗΠΑ οπισθοχώρησαν από την απαίτηση να επιστρέψει η Ουκρανία τη βοήθεια ύψους 350 δισ. δολαρίων που υποστήριζε ο Τραμπ ότι παρείχαν οι ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του πολέμου
- Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν την πρόθεση της Ουκρανίας να ενταχθεί στην ΕΕ –οι ενταξιακές συνομιλίες ξεκίνησαν τον περασμένο Ιούνιο- και την ανάγκη η συμφωνία για τις σπάνιες γαίες να μην έρχεται σε σύγκρουση με τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις ένταξης.
Η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική, καθότι υπήρχαν ανησυχίες στο Κίεβο ότι η συμφωνία για τους πόρους θα μπορούσε να εμποδίσει την ικανότητα της Ουκρανίας να ενταχθεί στην ΕΕ, εάν έδινε προνομιακή μεταχείριση στους Αμερικανούς επενδυτές, δεδομένου ότι το Κίεβο και οι Βρυξέλλες έχουν ήδη στρατηγική σχέση για τις πρώτες ύλες.
Μάλιστα οι ΗΠΑ άφησαν ανοικτό παράθυρο για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για τις σπάνιες γαίες εάν η Ουκρανία χρειαστεί να επανεξετάσει τους όρους λόγω «πρόσθετων υποχρεώσεων» στο πλαίσιο της ένταξης της στην ΕΕ.
Επιπλέον, σύμφωνα με το Κίεβο οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν πρόσθετες μεταφορές επενδύσεων και τεχνολογίας στην Ουκρανία από την ΕΕ και αλλού.
- Για τα πρώτα δέκα χρόνια λειτουργίας του επενδυτικού ταμείου, όλα τα κέρδη θα επανεπενδύονται αποκλειστικά στην ουκρανική οικονομία, χωρίς οικονομικό όφελος για τις ΗΠΑ. Μετά την παρέλευση της δεκαετίας, προβλέπεται διανομή κερδών μεταξύ των εταίρων.
- Τέλος, η Ουάσινγκτον συνέδεσε τη συνέχιση της στρατιωτικής βοήθειας με την υπογραφή της συμφωνίας και σύμφωνα με το Κίεβο προβλέπεται νέα στρατιωτική ενίσχυση, περιλαμβανομένων αμυντικών συστημάτων.
Κλείνοντας να αναφέρουμε μια σημαντική παρατήρηση του BBC: μια από τις σημαντικότερες ενδείξεις της αλλαγής πλεύσης των ΗΠΑ όσον αφορά το ρωσο-ουκρανικό, είναι ότι η συμφωνία συνοδεύτηκε από μια σχεδόν επιθετική ρητορική των ΗΠΑ προς τη Μόσχα, με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών να κάνει λόγο για «πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας» και να ξεκαθαρίζει ότι κανένα κράτος που χρηματοδοτεί τον πολεμικό μηχανισμό του Κρεμλίνου δεν θα επωφεληθεί από την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
Σύμφωνα δε με χθεσινά δημοσιεύματα του Βloomberg, παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αποσύρονται από τον ρόλο του διαμεσολαβητή στις συζητήσεις για την ειρήνη, η ομάδα του Αμερικανού προέδρου έχει ετοιμάσει μια λίστα προτάσεων προκειμένου οι ΗΠΑ να κλιμακώσουν την οικονομική πίεση στη Ρωσία, ώστε η τελευταία να μην παρακωλύει τις προσπάθειες τερματισμού του πολέμου.
Η αισιοδοξία για έναρξη εμπορικών συνομιλιών για την Κίνα
Χθες η κυβέρνηση της Κίνας ανακοίνωσε πως «αποτιμά πρόταση για διαπραγματεύσεις από πλευράς των ΗΠΑ για το ζήτημα των τελωνειακών δασμών», ενώ το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ προχώρησαν πρόσφατα σε επανειλημμένες πρωτοβουλίες να στείλουν μήνυμα στο Πεκίνο πως ελπίζουν να διεξαχθούν συνομιλίες».
Δεδομένου ότι μέχρι χθες το Πεκίνο δεν είχε επιβεβαιώσει τις πρωτοβουλίες των ΗΠΑ για διάλογο, η παραπάνω είδηση εκτόξευσε την αισιοδοξία των επενδυτών ότι είμαστε πράγματι κοντά σε μια έναρξη διαλόγου μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας όσον αφορά την αποκλιμάκωση των δασμών, που αυτή τη στιγμή καθιστούν απαγορευτικό το μεταξύ τους εμπόριο.
H είδηση αυτή σε συνδυασμό με τις δηλώσεις στις αρχές της εβδομάδας του Λευκού Οίκου ότι οι ΗΠΑ είναι κοντά σε μια εμπορική συμφωνία με την Ινδία και την Ιαπωνία, έδωσαν «φτερά» στη διάθεση για ρίσκο των επενδυτών, παρά το γεγονός ότι «σιγοκαίνε» ακόμα τόσο οι φόβοι για ενδεχόμενη ύφεση όσο και οι φόβοι για την κυκλοθυμία του Ντόναλτ Τραμπ απέναντι στους εμπορικούς του εταίρους.
Η ισχυρή αγορά εργασίας και οι επιδόσεις των τεχνολογικών κολοσσών
Στην πορεία του S&P500 προς τον στόχο του μέσου κινητού των 200 ημερών, ήτοι τις 5760 μονάδες, έβαλαν το χεράκι τους και τα στοιχεία από την αγορά εργασίας της Παρασκευής, σύμφωνα με τα οποία οι ρυθμοί της αγοράς εργασίας παράμειναν ισχυροί, δίνοντας το έναυσμα για άλλη μια φορά στον Ντόναλτ Τραμπ να ζητήσει από τη Fed να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων.
Οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 177.000 τον Απρίλιο, ξεπερνώντας τις 133.000 που ανέμεναν οι οικονομολόγοι και παραμένοντας πάνω από τον αριθμό-ορόσημο των 100.000 νέων θέσεων εργασίας τον μήνα, προκειμένου να αντισταθμίζουν οι ΗΠΑ τη δημογραφική γήρανση. Το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 4,2%, ευθυγραμμισμένο με τις προβλέψεις.
Όσο για τα αποτελέσματα των τεχνολογικών «κολοσσών», τα καλύτερα του αναμενόμενου κέρδη της Meta και της Microsoft έβαλαν το λιθαράκι τους στην άνοδο, λειαίνοντας τη σχετική απογοήτευση από τις ανακοινώσεις της Apple και της Amazon, όπως θα δούμε τη Δευτέρα.
*Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δε θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.