Eξαγορά ΕΧΑΕ από Euronext: Ένα deal που υπόσχεται πολλά επεισόδια
Shutterstock
Shutterstock

Eξαγορά ΕΧΑΕ από Euronext: Ένα deal που υπόσχεται πολλά επεισόδια

Εκείνη η «περίεργη» ανακοίνωση του MSCI για την αξιολόγηση της ελληνικής αγοράς και τη διατήρηση της στις αναπτυσσόμενες αγορές πριν από λίγες ημέρες τελικώς έκρυβε αυτό το οποίο μάθαμε χθες. Ο οίκος αν και επεσήμανε την πρόοδο και τις βελτιώσεις σε θέματα διακανονισμού, εκκαθάρισης, την προσβασιμότητα και την ευθυγράμμιση με τις Αναπτυγμένες Αγορές της Ευρώπης απέφυγε να αναβαθμίσει το ΧΑ αλλάζοντας την τελευταία στιγμή τα κριτήρια ρευστότητας υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι «η προσέγγιση αντανακλά τον υψηλό βαθμό ενοποίησης που παρατηρείται στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, περιλαμβάνοντας εναρμονισμένες υποδομές αγοράς, κανονιστική ευθυγράμμιση και διασυνοριακή προσβασιμότητα.» Η μετακίνηση των γκολπόστ (βλ. όροι ένταξης) εκ των υστέρων φαίνεται ότι είχε κάποιο προφητικό χαρακτήρα. Όπως λέει και το τραγουδάκι των ημερών: «Κάτι ξέρεις…».

Με τον έναν λοιπόν ή με τον άλλο τρόπο, η ΕΧΑΕ θα μπει στο κλαμπ των ανεπτυγμένων αγορών. Από τη στιγμή που η διαδικασία έχει ξεκινήσει δεν υπάρχει επιστροφή. Ωστόσο, η διαδικασία προβλέπεται να έχει μεγάλο ενδιαφέρον (και χρόνο) αφού η συγκέντρωση ποσοστού τέτοιου που να δημιουργεί έλεγχο έχει πολλά στάδια και ενδεχομένως διαφορετικό τίμημα. Η πρόταση του Euronext στο ξεκίνημα της ημέρας είχε premium 14% υπό την αίρεση των ευρημάτων της μελέτης δέουσας επιμέλειας (due diligence) το οποίο, ωστόσο, αφορούσε ανταλλαγή σε είδος και όχι σε χρήμα. Οι μετοχές του Euronext διαπραγματεύονται με λόγο επιχειρηματικής αξίας 15,5 φορές όταν η ΕΧΑΕ βρίσκεται με το ζόρι στο 12.

Η σύγκριση της ΕΧΑΕ με άλλα εισηγμένα χρηματιστήρια έδινε δυνητικό περιθώριο ανόδου 30% και ακόμα και μετά τη σημερινή άνοδο της τιμής παραμένει σε σημαντική έκπτωση. Η ΕΧΑΕ θα έχει καθαρό ταμείο κοντά στα 80 εκατ. ευρώ στο τέλος της χρονιάς σε μια αποτίμηση 410 εκατ. ευρώ, είναι μονοπώλιο, έχει συστημικά χαρακτηριστικά και παρά τη φθορά της εξόδου των εταιριών από το ταμπλό έχει εξαιρετική εικόνα τη φετινή χρήση σε τζίρο στην σποτ αγορά (+41%) και την αγορά παραγώγων (+37%). Και τέλος η απόκτηση ελέγχου της εταιρίας έχει διαφορετική αξία σε ένα τίμημα. 

Για το Euronext η συγκέντρωση των κρίσιμων ποσοστών δεν θα είναι «περίπατος στον κήπο» σε αυτή την αποτίμηση καθώς το αντάλλαγμα έχει διακυμάνσεις. Οι θεσμικοί επενδυτές σε Ελλάδα και εξωτερικό έχουν αθροιστικά το 53%, οι ιδιώτες το 33,1% και οι τράπεζες το 5,7%. Επομένως, η συμμετοχή των θεσμικών επενδυτών θα είναι καθοριστική για την επιτυχία του εγχειρήματος. Και επειδή αναφερθήκαμε στην «επιτυχία», ο ορισμός της στο εν λόγω εγχείρημα είναι μια ακόμα παράμετρος που αναμένουμε να διευκρινιστεί: Η Δημόσια Πρόταση πραγματοποιείται για όλες τις μετοχές που βρίσκονται σε κυκλοφορία ωστόσο δεν έχουμε δει από ποιο βαθμό αποδοχής και πάνω θα θεωρηθεί επιτυχημένη.

Κάθε επίπεδο ελέγχου δίνει διαφορετικούς βαθμούς ελευθερίας ενώ το κρίσιμο επίπεδο δεν είναι το 90% αλλά το 67% καθώς εκεί πλέον μια απόφαση συγχώνευσης με ανταλλαγή μετοχών θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα με το squeeze out και την έξοδο από το ταμπλό.  Βέβαια, η ανακοίνωση της Euronext κάνει λόγο για «χρηματοοικονομική πειθαρχία» θέλοντας να διαχειριστεί τις προσδοκίες κάποιας γενναίας αναπροσαρμογής στο τίμημα ή στο μίγμα του ανταλλάγματος. 

Κλειδί στη διαδικασία, επίσης, θα είναι η έκθεση του ανεξάρτητου Αποτιμητή κατά τη διάρκεια της περιόδου αποδοχής της πρότασης για το εύλογο του τιμήματος προς το Διοικητικό Συμβούλιο. Αν υπάρξει απόκλιση, το ενδεχόμενο θετικής αναθεώρησης έχει πιθανότητες από τη στιγμή που ο προτείνων δεν είναι μια τυχαία επενδυτική οντότητα αλλά αποτελεί σημείο αναφοράς της ευρωπαϊκής χρηματιστηριακής θεσμικής κουλτούρας. Όπως και να έχει, η ΕΧΑΕ θα βρεθεί στο επίκεντρο της χρηματοοικονομικής δημοσιότητας για τους επόμενους τέσσερις μήνες με την προοπτική να αλλάξουν πολλά προς το καλύτερο στο ταλαιπωρημένο ελληνικό χρηματιστηριακό τοπίο. Αν μη τι άλλο, το πρώτο επεισόδιο χθες άφησε υποσχέσεις για μια συναρπαστική συνέχεια.