Η διάσπαση των 120.000 δολαρίων είναι γεγονός για το Bitcoin. Το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα κατάφερε την προηγούμενη εβδομάδα να συντρίψει την αντίσταση των 110.000 περίπου δολαρίων και μόλις το πέτυχε το άφησε πίσω του με χαρακτηριστική άνεση και ξεπέρασε και τις 120.000. Καθώς η κλασσική θεμελιώδης ανάλυση δεν έχει καλές σχέσεις με την κρυπτοβιομηχανία, αυτό που μπορούμε να πούμε είναι πως η άνοδος είναι αποτέλεσμα της σημαντικής ανόδου της ζήτησης σε σχέση με την προσφορά. Διαβάζοντας τον διεθνή Τύπο, είναι εύκολο να βρούμε ορισμένες εξηγήσεις για την άνοδο του επενδυτικού ενδιαφέροντος για το Bitcoin.
Πρώτα απ’ όλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως εδώ και αρκετό καιρό υπάρχει μία συστηματική στήριξη του Bitcoin με αγορές από τη μεριά του κατόχου των περισσότερων Bitcoin, δηλαδή της εταιρείας Strategy (πρώην MicroStrategy) που διευθύνεται από τον διάσημο πλέον Michael Saylor. Η Strategy (MSTR NASDAQ) αυξάνει συνεχώς την επενδυτική της θέση στο Bitcoin και ταυτόχρονα σχεδόν εξασφαλίζει την καλή πορεία της επένδυσης. Η εταιρεία δανείζεται από τους επενδυτές πολλά δισεκατομμύρια δολάρια μέσω της έκδοσης προνομιούχων μετοχών με πολύ υψηλό επιτόκιο, οι οποίες μπορούν να μετατραπούν κάποια στιγμή σε κοινές μετοχές.
Με τα έσοδα από αυτόν τον δανεισμό προχωρά στις αγορές Bitcoin. Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται αρκετές φορές και έτσι η ζήτηση για το ψηφιακό νόμισμα ενισχύεται συνεχώς. Την τεχνική αυτή έχουν αρχίσει να αντιγράφουν και πολλές μικρές (μερικές φορές πολύ μικρές) επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ζηλέψει την πολύ καλή πορεία της μετοχής της Strategy και εκδίδουν νέες μετοχές υποσχόμενες να αγοράσουν Bitcoin με τα έσοδα από την πώληση των μετοχών. Πέρα από αυτά, εδώ και μερικές μέρες αυξήθηκαν και πάλι οι εισροές κεφαλαίων στα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETFs) που επενδύουν σε Bitcoin.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο, την προηγούμενη εβδομάδα οι εισροές έφθασαν τα 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένες κατακόρυφα από τα 790 εκατομμύρια της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας και σημαντικά πάνω από τον πρόσφατο μέσο εβδομαδιαίο όρο των 1,5 δισ. δολαρίων. Ο ρυθμός των εισροών επιταχύνθηκε μάλιστα με την ανοδική διάσπαση των 112.000 χιλιάδων δολαρίων στην τιμή του Bitcoin. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα ETF που επενδύουν στο Bitcoin διαχειρίζονται πλέον κεφάλαια ύψους σχεδόν 180 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Κάτι άλλο που έχει ενισχύσει τη ζήτηση είναι κάποιες εξελίξεις στον νομοθετικό τομέα στις ΗΠΑ. Πρώτα απ’ όλα δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το Αμερικανικό Κονγκρέσο έχει ήδη ψηφίσει επί της αρχής το Genius Act που αποτελεί την πρώτη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης Τραμπ στον τομέα των crypto επενδύσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στα stablecoins (Η επέλαση των Stablecoins, η νέα αμερικανική νομοθεσία και οι ανησυχίες της Ευρώπης). Αυτό το νομοσχέδιο θεωρείται πολύ θετικό για τα stablecoins τα οποία μάλιστα σκοπεύει να στηρίξει ενεργά ο Αμερικανός υπουργός οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ. Όπως φαίνεται, τα πράγματα θα έχουν και συνέχεια.
Όπως διαβάσαμε στο Reuters και στο Barron’s, η τρέχουσα εβδομάδα έχει ήδη ονομαστεί crypto week, καθώς το Κονγκρέσο θα ασχοληθεί με τρία νομοθετήματα που έχουν άμεση σχέση με την βιομηχανία crypto. Το Genius Act το οποίο αναμένει την οριστική του έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, το Clarity Act με το οποίο αναμένεται να δημιουργηθεί το πρώτο πλαίσιο εποπτείας για τις αγορές κρυπτονομισμάτων και να ξεκαθαρίσει πως αυτά τα νομίσματα θεωρούνται εμπορεύματα (commodities) και όχι αξιόγραφα ή χρεόγραφα (securities). Αν το Clarity Act εγκριθεί, τότε θα η βιομηχανία crypto θα έχει πετύχει ένα πολύ σημαντικό στόχο της, δηλαδή την υπαγωγή της κάτω από την εποπτική αρχή των αγορών εμπορευμάτων (CFTC) και όχι κάτω από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC).
Το τρίτο σημαντικό νομοθέτημα που αναμένεται να εισαχθεί προς επεξεργασία είναι το Anti - CBDC Surveillance State Act, το οποίο προβλέπει την απαγόρευση έκδοσης ψηφιακών νομισμάτων από την κεντρική τράπεζα και τα υποκαταστήματά της, κάτι που επίσης θεωρείται πάρα πολύ θετικό για τη βιομηχανία crypto. Γενικά, και τα τρία αυτά νομοθετήματα θεωρείται πως αποτελούν ένα μεγάλο δώρο της κυβέρνησης Τραμπ προς την κρυπτοβιομηχανία, η οποία χρηματοδότησε πλουσιότατα την περσινή προεκλογική του εκστρατεία.
Δεν είναι δύσκολο λοιπόν να καταλάβουμε σε τι οφείλεται η νέα έκρηξη ενδιαφέροντος για το Bitcoin και την αγορά crypto. Καθώς οι παραδοσιακοί μεγάλοι σταθεροί αγοραστές πλαισιώνονται πλέον και από μικρότερους, τα ETFs προσελκύουν όλο και περισσότερους επενδυτές και οι εξελίξεις στο νομοθετικό και εποπτικό πλαίσιο προσεγγίζουν τα πιο «τρελά όνειρα» των στελεχών της κρυπτοβιομηχανίας, η διάσπαση των 120.000 δολαρίων δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη.
Για πολλούς επενδυτές, η παρουσία σταθερών αγοραστών και οι ευνοϊκές εξελίξεις στον τομέα της νομοθεσίας κάνουν τα κρυπτονομίσματα και ιδίως το Bitcoin επενδυτικές ευκαιρίες. Έτσι πολλοί στρέφονται και πάλι προς τη μετοχή της Strategy, τις μετοχές των διάφορων μιμητών της επενδυτικής στρατηγικής της Strategy, τις εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες στον τομέα της κρυπτοβιομηχανίας, όπως το crypto χρηματιστήριο Coinbase (COIN NASDAQ).
Στο στόχαστρό τους βρίσκονται και εταιρείες εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, όπως η Mara Holdings (MARA NASDAQ). Οι πιο συντηρητικοί μένουν πιστοί στα ETFs του κλάδου, όπως το iShares Bitcoin Trust (IBIT NASDAQ) και τα άλλα μικρότερα. Στο Reuters είδαμε επίσης πως σε νέα υψηλά βρέθηκαν και τα αντίστοιχα ETFs που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, κάτι που δείχνει πως το ενδιαφέρον δεν είναι περιορισμένο στις δυτικές αγορές. Είναι φανερό πως οι επενδυτές είναι αρκετά αισιόδοξοι και έτσι κυνηγούν όλα τις επενδυτικές επιλογές που είναι εισηγμένες σε χρηματιστήρια και έχουν άμεση έκθεση στον κλάδο, πέρα φυσικά από το ίδιο το Bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα Ether, XRP και Solana.
Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τη συνέχιση της ευφορίας των τελευταίων ημερών και την καταγραφή ακόμα πιο υψηλών τιμών σε όλα αυτά τα περιουσιακά στοιχεία. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε πως, όπως όλες οι επενδυτικές επιλογές που διαπραγματεύονται στα χρηματιστήρια, οι crypto επιλογές εξακολουθούν να έχουν τους κινδύνους τους. Μπορεί να έχει ξεκινήσει η crypto week αλλά αυτό δεν σημαίνει πως τα πράγματα θα εξελιχθούν οπωσδήποτε όπως θέλει η κρυπτοβιομηχανία. Υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις σε πολλά ζητήματα, όχι μόνο από την πλευρά των Δημοκρατικών αλλά και μέσα στους Ρεπουμπλικανούς.
Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το Bitcoin και τα υπόλοιπα νομίσματα, αποτελούν πλέον οργανικό κομμάτι των διεθνών αγορών από τη στιγμή που ένα μεγάλο μέρος των συναλλαγών διενεργείται πλέον μέσω των ETFs. Μπορεί αυτό το διάστημα να έχουμε συνεχώς νέες εισροές κεφαλαίων σε αυτά αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει αν χαλάσει το κλίμα στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές και οι εισροές να δώσουν τη θέση τους σε εκροές, οι οποίες με τη σειρά τους θα φέρουν πωλήσεις Bitcoin.
Δεν πρέπει, επίσης, να ξεχνάμε πως και οι crypto αγορές μπορούν να πέσουν θύμα της μεγάλης αισιοδοξίας τους. Στο Barron’s είδαμε χθες δηλώσεις του Shivam Thakral, διευθύνοντος συμβούλου του ψηφιακού ανταλλακτηρίου BuyUcoin, ο οποίος ανέφερε πως ο δείκτης φόβου και απληστίας των crypto αγορών έχει ανεβεί στο 70, από 50 την επόμενη εβδομάδα. Ο δείκτης αυτός μπορεί να πάρει τιμές από το 0 έως το 100 και, σύμφωνα με τον Thakral, η τωρινή του τιμή δείχνει πως η αγορά μάλλον χρειάζεται μία διόρθωση.
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι θιασώτες των κρυπτονομισμάτων και ιδίως του Bitcoin, έχουν αρκετούς λόγους να χαίρονται. Όμως αυτό δεν σημαίνει πως η άνοδος των crypto αξιών θα συνεχιστεί χωρίς ανάσα. Δεν ξέρουμε αν αυτό θα γίνει με τον δείκτη απληστίας στο 70 ή το 80 ή παραπάνω, είναι λογικό όμως να υποθέσουμε πως δεν θα αργήσει πολύ.