Επενδύοντας στην… μπάλα

Επενδύοντας στην… μπάλα

Το ποδόσφαιρο εκτός από εκατοντάδες εκατομμύρια φίλαθλους διεθνώς σταδιακά δείχνει να τραβάει όλο και περισσότερο το βλέμμα της επενδυτικής κοινότητας. Είτε με Δημόσιες Προσφορές μετοχών, είτε με την παρουσία επενδυτικών κεφαλαίων, οι δημοφιλείς ευρωπαϊκοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι φαίνεται να αποτελούν πόλο έλξης αμερικανικών, αραβικών και κινέζικών κεφαλαίων 

Σε μια πρόσφατη έρευνα στα πέντε πιο δημοφιλή πρωταθλήματα της Ευρώπης (Budesliga, La Liga, Ligue 1, Premier Leagie και Serie A) προέκυψε ότι από τις 98 ποδοσφαιρικές εταιρίες που συμμετέχουν σε αυτά, το 35,7% έχει στην ιδιοκτησία του την παρουσία Private Equities, Venture Capitals ή δανειακό κεφάλαιο από ιδιώτες.

Μάλιστα οι αριθμοί στην Premier League και στην Ligue 1 είναι σχεδόν μοιρασμένοι: Οι μισοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι (10) του Γαλλικού πρωταθλήματος ανήκουν σε Private Equities, ενώ στην Αγγλία 9 βρίσκονται στην ιδιοκτησία ΡΕ και VC, ενώ 11 δεν έχουν παρουσία ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων. 

Κρατήστε επίσης ένα άλλο ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο: 34 ομάδες από τα 5 πιο δημοφιλή πρωταθλήματα της Ευρώπης έχουν μετόχους ή έχουν χρηματοδοτηθεί από αμερικανικά ιδιωτικά κεφάλαια. Δεν είναι και λίγο αν σκεφτεί κανείς ότι το ποδόσφαιρό δεν βρίσκεται ούτε στη δεύτερη θέση από πλευράς δημοφιλίας στην αγορά των ΗΠΑ.

Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε την Paramount να πληρώσει 1,5 δισ. δολάρια για να κρατήσει το 2022 τη διοργάνωση του Champions League στο CBS ξεκινώντας από την περίοδο 2024-2025. Αν το νούμερο σας φαίνεται μεγάλο, τότε η συμφωνία τoυ NBC για την εξασφάλιση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της Premier league δείχνει εξωπραγματική: 2,7 δισ. δολάρια για έξι χρόνια. Και φυσικά όλα αυτά έχουν και ένα φυσικό επακόλουθο: Το 2025 οι ΗΠΑ θα διοργανώσουν το πρώτο μουντιάλ συλλόγων, ένα τουρνουά των 32 ομάδων καλύτερων ποδοσφαιρικών ομάδων στον κόσμο.

Ένα Παγκόσμιο Κύπελλο ομάδων με τη συμμετοχή 12 Ευρωπαϊκών, 6 Νότιο αμερικάνικων και 4 ομάδων μία από Βόρεια Αμερική, μία από κεντρική Αμερική, μία από Αφρική και μία από Ασία. Εφόσον υπάρχει ζήτηση η ανάγκη για αθλητικό προϊόν και θέαμα οδηγεί σε νέες ιδέες με αποτέλεσμα η πίτα να μεγαλώνει διαρκώς και τα δυνατά ονόματα της αγοράς να αυξάνουν συνεχώς τα έσοδά τους. 

Όλη αυτή η δραστηριότητα δεν έχει αφήσει αδιάφορη την αγορά των επενδυτών. Το 2016 το μέγεθος των επιχειρηματικών συμφωνιών που αφορούσαν την απόκτηση ιδιοκτησίας σε ποδοσφαιρικούς συλλόγους ήταν 617 εκατ. δολάρια. Πέρυσι το νούμερο εκτοξεύθηκε στα 4,94 δισ. δολάρια και φέτος μέχρι το τέλος Αυγούστου οι εν δυνάμει συμφωνίες ανέρχονται στα 10,57 δισ. δολάρια.

Το μεγαλύτερο deal είναι αυτό της Chelsea η οποία πουλήθηκε 2,5 δισ. λίρες σε κοινοπραξία ιδιωτικών κεφαλαίων μετά την αναγκαστική έξοδο του προηγούμενου ιδιοκτήτη της ομάδας Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Άλλες πρόσφατες συναλλαγές περιλαμβάνουν την πώληση της Μίλαν για 1,2 δισ. ευρώ, της Newcastle United FC  για 351 εκατ. ευρώ και της Atalanta για 275 εκατ. ευρώ. Οι συναλλαγές αυτές δημιουργούν ένα προηγούμενο για τις αποτιμήσεις των συλλόγων ενώ παράλληλα έβαλαν στη διαδικασία και άλλους ιδιοκτήτες ποδοσφαιρικών συλλόγων για μια χρυσοφόρο έξοδο. 

Στην Ελλάδα ακόμα δεν έχουμε δει την παρουσία των επενδυτικών κεφαλαίων στην κλίμακα που παρατηρείται στο εξωτερικό. Το μέγεθος της αγοράς δεν είναι τέτοιο που να επιτρέπει αντίστοιχα μεγάλα τιμήματα ωστόσο η συμμετοχή των ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και μια αξιοπρεπής πορεία μπορεί να αυξήσει τα έσοδα και να κάνει ακόμα πιο γνωστό το όνομα των συλλόγων στους οικονομικούς παράγοντες των ιδιωτικών κεφαλαίων. Ας πούμε ότι στο ποδόσφαιρο είμαστε κάτι σαν την αγορά της μικρής κεφαλαιοποίησης: Υποσχόμενη και με προοπτική.