Οι τιμές παραγωγού στην Κίνα έπεσαν κατά 3,6% τον Ιούνιο σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δύο ετών, καθώς ο εντεινόμενος πόλεμος τιμών έπληξε την οικονομία, η οποία ήδη αντιμετωπίζει χαμηλή καταναλωτική ζήτηση.
Όπως μετέδωσε το CNBC, ο πληθωρισμός στην Κίνα αυξήθηκε κατά 0,1% τον Ιούνιο σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, επιστρέφοντας σε θετικό έδαφος μετά από τέσσερις συνεχόμενους μήνες πτώσης.
Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει σταθερή τιμή σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.
Ο δομικός πληθωρισμός -εκτός των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας- αυξήθηκε κατά 0,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση σε 14 μήνες.
Ωστόσο, η πτώση των τιμών παραγωγού ήταν χειρότερη από το 3,2% που προέβλεπε η δημοσκόπηση του Reuters και σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούλιο του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.
Ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) βρίσκεται σε μια πολυετή περίοδο αποπληθωρισμού από τον Σεπτέμβριο του 2022.
Σημειώνεται ακόμα πως η αύξηση των εξαγωγών της Κίνας έχει δείξει κάποια ανθεκτικότητα τους τελευταίους μήνες, παρά την ασταθή πολιτική των ΗΠΑ σε θέματα δασμών που έχει διαταράξει το παγκόσμιο εμπόριο.
Την περασμένη εβδομάδα, οι Κινέζοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, σε μια κορυφαία συνάντηση για την οικονομική πολιτική υπό την προεδρία του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, επέκριναν τον υπερβολικό ανταγωνισμό των τιμών από τις κινεζικές εταιρείες για να προσελκύσουν τους καταναλωτές και να εκκαθαρίσουν τα πλεονάζοντα αποθέματα, καθώς η επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ απειλεί τη βιωσιμότητα των πωλήσεων στην μεγαλύτερη καταναλωτική αγορά του κόσμου.
Το Πεκίνο δεσμεύθηκε να σκληρύνει τους κανονισμούς για τέτοιες επιθετικές μειώσεις των τιμών, οι οποίες δεν κατάφεραν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά των καταναλωτών, ενώ έπληξαν την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Τα κέρδη των βιομηχανικών επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 9,1% τον Μάιο σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους.
«Οι επιχειρήσεις πρέπει να καθοδηγούνται ώστε να βελτιώσουν την ποιότητα των προϊόντων τους και να υποστηρίξουν την ομαλή κατάργηση των παρωχημένων παραγωγικών δυνατοτήτων», ανέφερε μια κρατική εφημερίδα της Κίνας, επικαλούμενη τη συνάντηση.
Η ανάκαμψη των τιμών καταναλωτή τον περασμένο μήνα ενισχύθηκε από ένα πρόγραμμα ανταλλαγής καταναλωτικών αγαθών που προσφέρει επιδοτήσεις για οικιακές συσκευές, ηλεκτρονικά είδη και ηλεκτρικά οχήματα, σύμφωνα με τον Ζιχούν Χουάνγκ, οικονομολόγο της Capital Economics για την Κίνα.
Ωστόσο, η ώθηση αυτή θα μειωθεί πιθανώς κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, σημείωσε ο Χουάνγκ, επηρεάζοντας αρνητικά τον υποκείμενο πληθωρισμό, εάν το πρόβλημα της υπερπροσφοράς παραμείνει.
«Με την προσφορά αγαθών να συνεχίζει να υπερβαίνει τη ζήτηση, η επίμονη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα σημαίνει ότι οι τιμολογιακοί πόλεμοι μεταξύ των κατασκευαστών είναι πιθανό να συνεχιστούν», πρόσθεσε ο Χουάνγκ.
Οι συνολικές εξαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν κατά 4,8% τον Μάιο και 8,1% τον Απρίλιο, χάρη στην αύξηση των αποστολών προς τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, η οποία αντιστάθμισε σε μεγάλο βαθμό τη μείωση των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ.