Ένα ποσοστό από τη Gοldman Sachs, πολλά σενάρια για την επόμενη ημέρα της ΕΧΑΕ

Ένα ποσοστό από τη Gοldman Sachs, πολλά σενάρια για την επόμενη ημέρα της ΕΧΑΕ

Η ανακοίνωση υπέρβασης του 5% στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΧΑΕ από την Goldman Sachs την περασμένη εβδομάδα μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε από την αγορά. Η μικρή σχετικά αποτίμηση και το μεγάλο free float της ΕΧΑΕ ίσως αποδειχθούν η αχίλλειος πτέρνα της εταιρείας σε μια ενδεχόμενη κίνηση ελέγχου κρίσιμων ποσοστών της από τρίτο επενδυτή. Η ταυτότητα του τελικού αγοραστή παραμένει άγνωστη τροφοδοτώντας πλήθος σεναρίων δίνοντας τάση στην μετοχή. Τα Χρηματιστήρια είναι ένας ειδικός χρηματοοικονομικός κλάδος του οποίου η πορεία έχει αλλάξει σημαντικά με την τεχνολογική εξέλιξη. Για το λόγο αυτό η σύμπτυξη και λειτουργία πολλών αγορών με πληθώρα προϊόντων κάτω από μια πλατφόρμα δημιουργεί οικονομίες κλίμακας ενώ οι κοινοί βασικοί κανόνες εποπτείας έχουν μικρό κόστος συμβατότητας. Η φύση αυτής της δραστηριότητας έχει οδηγήσει σε προσεγγίσεις και συγκεντρώσεις με στόχο την δημιουργία αγορών με περισσότερες επιλογές, μεγαλύτερη ρευστότητα και άρα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην διαμόρφωση των τιμών.

Πολύ πρόσφατα το Euronext απέκτησε το 100% του χρηματιστηρίου της Ιταλίας σε μια αποτίμηση 4,32 δις ευρώ. Πιθανώς αυτή η κίνηση να υπαγορεύτηκε και από το Brexit και τις προδιαγραφές της Mifid οι οποίες να μην είναι συμβατές πιά με το LSE δεν παύει ωστόσο να είναι άλλη μια κίνηση συγκέντρωσης από τον μεγαλύτερο πάροχο Αγορών στην Ευρώπη. Η αποτίμηση στην οποία έγινε η συναλλαγή είναι… στρατοσφαιρική: Το Euronext αγόρασε 16,7x τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA όχι καθαρή κερδοφορία) του LSE του 2019. Από την συναλλαγή θα προκύψουν συνέργιες 60 εκατ. ευρώ οι οποίες θα εμφανιστούν τον τρίτο χρόνο μετά την εξαγορά. Η κινητικότητα αυτή δεν είναι καινούργια καθώς οι συγκεντρώσεις είτε μεταξύ Χρηματιστηρίων είτε μεταξύ αποθετηρίων/εκκαθαριστών. Μόλις την περυσινή χρονιά το Ισπανικό Χρηματιστήριο βρέθηκε στην Ελβετική πλατφόρμα SIX (η οποία ελέγχει και το Ελβετικό Χρηματιστήριο) η οποία κατέβαλε 3,1 δις ευρώ ή 9,8 φορές την επιχειρηματική αξία της εταιρείας.

Μπροστά σε αυτά τα νούμερα η αποτίμηση της ΕΧΑΕ μοιάζει με… σφάλμα υποδιαστολής. Ο Όμιλος έχει αποτίμηση κοντά στα 220 εκατ. ευρώ. Φέτος οι εκτιμήσεις της κερδοφορίας αναμένουν στην καλύτερη περίπτωση 10 εκατ. ευρώ τελική γραμμή και 16 εκατ. ευρώ στην γραμμή των λειτουργικών κερδών. Όμως το μεγάλο πλεονέκτημα βρίσκεται στον ισολογισμό ο οποίος έχει 65 εκατ. ευρώ καθαρή ρευστότητα. Άρα σε προσαρμοσμένη βάση η EXAE διαπραγματεύεται περίπου 10 φορές αφήνοντας ένα σημαντικό discount για μια ενδεχόμενη επιθετική κίνηση στην μετοχή. Προσοχή όμως: μιλάμε για αποτίμηση εξαγοράς και ελέγχου 100% της εταιείας. Από το επίσημο μετοχολόγιο δεν υπάρχει υπολογίσιμο ποσοστό που θα μπορούσε να ανακόψει μια τέτοια κίνηση καθώς πέρα από το 5,05% της Goldman Sachs υπάρχει μια παλιά συμμετοχή 5,01% από το 2013 που ακούει στο όνομα «The London & Amsterdam Trust Company Ltd» ενώ οι Έλληνες θεσμικοί κατά της 30η Σεπτεμβρίου κατείχαν το 12% της εταιρείας.

Η μικρή ελληνική Αγορά δεν χωράει δεύτερο πάροχο αγοράς καθιστώντας έτσι την ΕΧΑΕ ως ένα αδιαφιλονίκητο μονοπώλιο. Πρακτικά, ο ανταγωνισμός της ΕΧΑΕ είναι οι άλλες αγορές, όσα προϊόντα τα οποία δεν παρέχονται μέσω X-NET και οι πλατφόρμες συναλλαγών. Το αν η ΕΧΑΕ θα συνεχίσει να κινείται αυτόνομα ή κάτω από μια μεγαλύτερη ομπρέλα θα εξαρτηθεί και από το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον. Και η θετική προοπτική μιας αναπτυσσόμενης οικονομίας δεν θα αφήσει ασυγκίνητη την «μαρκέτα» που φιλοξενεί τις κυριότερες ελληνικές επιχειρήσεις.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.