Χρηματιστήριο Αθηνών: Εισαγόμενες διακυμάνσεις και τραπεζικό στρες
Eurokinissi
Eurokinissi

Χρηματιστήριο Αθηνών: Εισαγόμενες διακυμάνσεις και τραπεζικό στρες

Για μια ακόμα εβδομάδα συνεχίστηκαν οι νευρικές διακυμάνσεις στις χρηματιστηριακές αγορές επηρεάζοντας με ανάλογο τρόπο και το Ελληνικό Χρηματιστήριο. Η FED μπορεί να μην τρόμαξε τις αγορές με τα επιτόκια, ωστόσο η τραπεζική κρίση δείχνει να έχει διάρκεια και να αγγίζει συστημικά μεγέθη και άλλων Ευρωπαϊκών Τραπεζών που κάθε άλλο παρά εύκολα διαχειρίσιμα μπορούν να θεωρηθούν.

Οι αγορές ήδη τιμολογούν υψηλότερες ανταμοιβές κινδύνου στο κόστος χρηματοδότησης των ομολόγων και αυτό δημιουργεί ανησυχίες για τη δυνατότητα αναχρηματοδότησης σε λογικά επίπεδα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ευστάθεια του συστήματος, αλλά και το ρίσκο των αντισυμβαλλόμενων. 

Η ερχόμενη εβδομάδα σηματοδοτεί το τέλος του α’ τριμήνου. Ο Γενικός Δείκτης είναι ακόμα θετικός από την αρχή του έτους ωστόσο η έως τώρα πορεία του στον Μάρτιο συνοδεύεται από σημαντικές απώλειες αυξάνοντας τον βαθμό συσχέτισης με τις διεθνείς αγορές.

Η βαρύτητα και η ένταση των φαινομένων δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αυτονόμηση, ενώ οι πολιτικές εξελίξεις έχουν πλέον σαν σημείο αναφοράς το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου στο οποίο όλα δείχνουν ότι θα διεξαχθούν οι εκλογές με απλή αναλογική.

Έχοντας τιμολογήσει το μεγαλύτερο μέρος των αποτελεσμάτων των εταιριών που παρακολουθούν οι ξένοι θεσμικοί η μόνη περίπτωση να υπάρξει κάποιου είδους αυτονόμηση θα αφορά στην ανακοίνωση κάποιας επιχειρηματικής συμφωνίας που θα αλλάξει τα δεδομένα, αν και η υπομονή της αγοράς έχει δοκιμαστεί αρκετά από την διάρκεια της φημολογίας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Παρά την έντονη υποχώρηση των αποτιμήσεων θα πρέπει να επισημανθεί η έως τώρα εξαιρετική εικόνα των αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιριών καθώς και η θετική προοπτική που επικοινωνούν για τη συνέχεια. Αν και μόλις 24 εταιρίες έχουν ανακοινώσει μεγέθη 2022 η καθαρή κερδοφορία βρίσκεται ήδη πάνω από τα 8 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 4,2 δισ. ευρώ αφορούν τραπεζικές επιδόσεις. Στις μη χρηματοοικονομικές εταιρίες ο τζίρος εμφανίζει αύξηση 48,6% στα 64,4 δισ. ευρώ με πληθωρική παρουσία των ενεργειακών εταιριών, ενώ τα λειτουργικά κέρδη είναι αυξημένα κατά 57% στα 3,87 δισ. ευρώ.

Τα δεδομένα πλέον δείχνουν ότι πάμε σε μια χρήση ρεκόρ καθώς οι εισηγμένες θα ξεπεράσουν τα 10 δισ. ευρώ καθαρών κερδών  στο σύνολο, ενώ τα μερίσματα προς διανομή και οι επιστροφές κεφαλαίου θα προσεγγίσουν τα 2,6 δισ. ευρώ. Η κερδοφορία μπορεί επί του παρόντος να επισκιάζεται από την κατάσταση που επικρατεί διεθνώς, δεν παύει ωστόσο να αποτελεί ένα ανάχωμα στις αποτιμήσεις και να λειτουργήσει υποστηρικτικά στην ταχύτητα της ανάκαμψης της αγοράς όταν οι συνθήκες ομαλοποιηθούν.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης αφού δοκίμασε χαμηλά τεσσάρων εβδομάδων σε μια γρήγορη βύθιση έως τις 998 μονάδες το πρωί της προηγούμενης Δευτέρας δοκίμασε με επιτυχία να αντιδράσει έως τις 1.060 μονάδες. Η περιοχή αυτή δεν είναι αδιάφορη αφού σηματοδοτεί το 38,2% διόρθωσης της ανόδου μεταξύ 917 - 1.140 μονάδων. Ωστόσο η άνοδος φάνηκε να χάνει σε δυναμική από πλευράς τζίρου καθώς στη συνεδρίαση της Πέμπτης παρά το ανοδικό κλείσιμο στο υψηλό ημέρας οι συναλλαγές υποχώρησαν αισθητά στα 66 εκατ. ευρώ, το χαμηλότερο επίπεδο συναλλαγών στο ΧΑ από τις 5 Ιανουαρίου.

Η πλαγιοανοδική στήριξη επανήλθε σε ισχύ μέχρι την Παρασκευή όταν το σκηνικό φορτίστηκε με νέα αύξηση της προσφοράς. Οι ταλαντωτές δεν έχουν μπει ακόμα σε υπερπωλημένες ζώνες τιμών, ωστόσο καταγράφεται αποφόρτιση των εβδομαδιαίων και μηνιαίων διαγραμμάτων. Οι πωλητές αν και βρίσκουν απέναντι τους αξιόλογες δυνάμεις (βλ. τζίρο), σε κομβικά σημεία της τάσης έχουν κερδίσει μετά τις 2 Μαρτίου όλες τις μάχες και φαίνεται ότι θα επιχειρήσουν να ωθήσουν την αγορά προς ένα νέο χαμηλό κάτω από τις 1.000 μονάδες, το οποίο είναι και το σενάριο με τις περισσότερες πιθανότητες για τις επόμενες ημέρες.