Μετά από μια ταραχώδη εβδομάδα, με την Παρασκευή τις αγορές να πανικοβάλλονται εκ νέου στο άκουσμα για δασμούς 50% στην Ε.Ε., όλα τα μάτια στρέφονται στα οικονομικά αποτελέσματα του τεχνολογικού γίγαντα Nvidia. Η Wall Street αναμένει την Τετάρτη τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου του τεχνολογικού «κολοσσού» Nvidia που είναι η τελευταία από «Επτά υπέροχες» εταιρείες τεχνολογίας και ανάπτυξης megacap, που ανακοινώνει αποτελέσματα για αυτή την περίοδο.
Επίσης, την Τετάρτη αναμένεται η δημοσίευση των πρακτικών της συνεδρίασης της FOMC του Μαΐου, η οποία θα παράσχει περισσότερες πληροφορίες για τις διαβουλεύσεις των αξιωματούχων της Fed σχετικά με τα επιτόκια και την οικονομία. Την Πέμπτη αναμένεται η αναθεώρηση του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου, αφού η αρχική έκθεση του περασμένου μήνα έδειξε ότι η οικονομία συρρικνώθηκε τους τρεις πρώτους μήνες του 2025.
Τέλος, την Παρασκευή θα ανακοινωθεί η πορεία του δείκτη πληθωρισμού της Fed το μήνα Απρίλιο, του Δείκτη Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών. Τα στοιχεία της Παρασκευής αναμένεται να δείξουν ότι ο δομικός δείκτης τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών των ΗΠΑ πιθανότατα αυξήθηκε 0,1% τον Απρίλιο, όταν τον προηγούμενο μήνα παρέμεινε αμετάβλητος, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg. Μια πολύ γεμάτη εβδομάδα.
Από τον πανικό στην αισιοδοξία
Παρόλο που υπήρξε έντονο ξεπούλημα την Παρασκευή, στο άκουσμα των δασμών του 50%, ο πανικός της Παρασκευής έδωσε τη θέση του στην αισιοδοξία της Δευτέρας, όπου ο πρόεδρος Τραμπ επιβεβαίωσε την Κυριακή ότι πήρε την απόφαση να παρατείνει την αναστολή των λεγόμενων «ανταποδοτικών» δασμών σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι την 9η Ιουλίου, έπειτα από την «πολύ καλή συζήτηση» (που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν).
«Μου τηλεφώνησε και ζήτησε να παραταθεί η προθεσμία της 1ης Ιουνίου και είπε ότι θέλει να κάνουμε σοβαρές διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος προτού επιβιβαστεί στο προεδρικό αεροσκάφος στην πολιτεία Νιου Τζέρζι. "Είχαμε πολύ καλή συζήτηση και δέχτηκα να παραταθεί η προθεσμία ως την 9η Ιουλίου. Δέχτηκα και μου είπε πως (οι ομάδες διαπραγματευτών των δυο πλευρών) θα συναντηθούν γρήγορα και θα δούμε αν μπορούμε να βρούμε λύση", πρόσθεσε.
Νωρίτερα η φον ντερ Λάιεν ανέφερε μέσω X ότι είπε στον Τραμπ, κατά τη διάρκεια "καλής συνδιάλεξης" που είχαν, πως θα απαιτηθούν διαπραγματεύσεις ως την 9η Ιουλίου προκειμένου τα μέρη να "καταλήξουν σε καλή συμφωνία"."Καλό τηλεφώνημα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Η Ευρώπη είναι έτοιμη να προχωρήσει γρήγορα και αποφασιστικά τις συνομιλίες. Για να φτάσουμε σε καλή συμφωνία θα χρειαστούμε τον χρόνο μέχρι τις 9 Ιουλίου" ανέφερε η φον ντερ Λάιεν στην ανάρτησή της.
Στο ίδιο έργο θεατές
Δε θα μπορούσε να «παίξει» διαφορετικά ο πρόεδρος Τραμπ, καθώς η προσφιλής τακτική του «βάζω υψηλότερα και καταλήγω χαμηλότερα», έχει πλέον γίνει αποδεκτή από το ευρύ κερδοσκοπικό κομμάτι των αγορών και οδηγεί τις ευρωπαικές κυρίως αγορές σε νέα υψηλά. Οι “Buy the Dip EUROPE” εξακολουθούν να οπιστεύουν στο ότι η Ευρώπη θα αλλάξει αυτήν τη φορά και θα πάρει την σκυτάλη από την Wall Street, δηλαδή από το 60% των συναλλαγών ή την αξία της NVDIA που από μόνη της κάνει όσο η αποτίμηση του DAX 40. Υπάρχουν κι αυτοί που πιστεύουν ακόμα στον Αι-Βασίλη!
Με την επερχόμενη κρίση χρέους της κυβέρνησης των ΗΠΑ, τους δασμούς που έχουν ήδη εφαρμοστεί από τον Τραμπ, με τον πληθωρισμό να παραμονεύει, με την ενίσχυση του ευρώ που θα κάνει ακόμα πιο δύσκολες τις εξαγωγές της Ε.Ε. και με τους αδύναμους κρίκους της παγκόσμιας οικονομίας να κρέμονται από το αμερικάνικο νόμισμα, εάν η Ουάσιγκτον δε θέσει τη δημοσιονομική πολιτική των ΗΠΑ σε μια αξιόπιστη βιώσιμη πορεία, τότε θα πρέπει να αναζητήσουμε το επόμενο στάδιο των αγορών. Χρειάστηκαν 12 χρόνια για να ζήσουμε μία κρίση που ήταν μεγαλύτερη από 20% και μικρότερη από 50%! Τα τελευταία χρόνια από το 2022 εώς σήμερα ζήσαμε δύο διορθώσεις της τάξεως του 22%. Οι χρονικές περίοδοι των διορθώσεων, είναι πιο γρήγορες και έχουν να κάνουν με τις αλλαγές στις προτιμήσεις της νέας «γρήγορης γενιάς» των επενδυτών,την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης και της άμεσης εύκολης ενασχόλησης στις διεθνείς αγορές, μέσω ενός απλού κινητού που λειτουργεί ως GAMEBOY!
Σύμφωνα με τα στατιστικά των προηγούμενων ετών, κάθε 2 χρόνια, υπάρχει πτώση τουλάχιστον -10%. Κάθε 4 χρόνια παρατηρείται πτώση τουλάχιστον -20%. Κάθε 9 χρόνια, υπάρχει μια «βουτιά» τουλάχιστον -30%. Κάθε 20 χρόνια, υπάρχει «κραχ» -50% ή περισσότερο, είναι οι περίοδοι όπου «όταν κάποιες φορές οι αγορές απέχουν πολύ από μια κρίση, κάποιες δυνάμεις συνωμοτούν στην δημιουργία της επόμενης» (Άλαν Γκρίνσπαν). Για να καταλάβει ο επενδυτής πότε έρχεται η πραγματική κρίση, θα πρέπει να καταλάβει πως λειτουργεί το σύστημα και η αναδιανομή του πλούτου. Και “αλάνθαστο δείκτη” θα αποτελεί πάντα η λογική του «τσαγκάρη της Wall Street».