Με εβδομαδιαία κέρδη άνω του 2% (κυρίως της Παρασκευής), κινήθηκαν τα διεθνή χρηματιστήρια τα οποία δείχνουν και αυτά με τη σειρά τους την ανακούφιση που επικρατεί παγκοσμίως, μετά το «σήμα» ότι η Κίνα επιδιώκει διαπραγματεύσεις για το εμπόριο με τις ΗΠΑ, αλλά και με ώθηση που έλαβαν την Πέμπτη από τα καλύτερα αποτελέσματα των Meta και Microsoft (θα μπορούσαν βέβαια να λάβουν υπόψιν τα αρνητικά των Apple και Amazon την Παρασκευή αλλά το τουίτ αυτήν τη φορά των Κινέζων έδωσε ώθηση).
Η κυβέρνηση της Κίνας ανακοίνωσε πως αποτιμά την πρόταση για διαπραγματεύσεις από πλευράς των ΗΠΑ για το ζήτημα των τελωνειακών δασμών. "Οι ΗΠΑ ανέλαβαν πρόσφατα πρωτοβουλία επανειλημμένα" να στείλουν μήνυμα στο Πεκίνο πως ελπίζουν "να διεξαχθούν συνομιλίες", ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου. "Η Κίνα βρίσκεται σε διαδικασία αποτίμησης" της πρότασης, συνέχισε.
Επίσης, στο «μέτωπο» των δασμών και ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ιαπωνίας δήλωσε πως είχε «ειλικρινείς και εποικοδομητικές συνομιλίες» με ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ κατά τον δεύτερο κύκλο επαφών στην Ουάσιγκτον, διευκρινίζοντας πως δεν συζητήθηκε τίποτε σχετικά με την Κίνα, ούτε για το επίπεδο της συναλλαγματικής ισοτιμίας του γεν. «Μπορέσαμε να προχωρήσουμε όσον αφορά, για παράδειγμα, την επέκταση των εμπορικών ανταλλαγών των δυο χωρών μας, μη δασμολογικά μέτρα και τη συνεργασία στα πεδία της οικονομίας και της ασφάλειας», δήλωσε στον Τύπο ο Ριόσεϊ Ακαζάουα, υπουργός Αναζωογόνησης της Οικονομίας και επικεφαλής διαπραγματευτής.
Η Ιαπωνία ενδέχεται να προτείνει να αγοράζει περισσότερο καλαμπόκι και σόγια από τις ΗΠΑ, καθώς και να συνεχιστούν συνομιλίες για την αξιοποίηση κοιτασμάτων αερίου στην Αλάσκα.
Τέλος, και η Ευρωπαϊκή Ένωση μελετά το ενδεχόμενο να προτείνει την αύξηση κατά 50 δισεκατομμύρια δολάρια των ευρωπαϊκών αγορών αμερικανικών προϊόντων προκειμένου να επιλυθεί το «πρόβλημα» στις εμπορικές σχέσεις της με τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου και βασικός διαπραγματευτής των Βρυξελλών Μάρος Σέφτσοβιτς στην εφημερίδα Financial Times.
«Αν το προσεγγίσουμε ως πρόβλημα (εμπορικού) ελλείμματος ύψους 50 δισ. ευρώ, πιστεύω πως θα μπορούσαμε πραγματικά να το επιλύσουμε πολύ γρήγορα με αγορές LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου), ή ορισμένων αγροτικών προϊόντων, όπως η σόγια», εξήγησε ο κ. Σέφτσοβιτς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, η οποία δημοσιεύτηκε χθες Πέμπτη.
Η Apple ανησύχησε τους επενδυτές
Η πολυαναμενόμενη ανακοίνωση των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων της Apple την Πέμπτη δεν κατόρθωσε να κατευνάσει τις ανησυχίες των επενδυτών για τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εταιρεία, όπως η αύξηση του κόστους λόγω των δασμών και η επιβράδυνση στην Κίνα.
Η μετοχή της Apple σημείωνε πτώση. Η εταιρεία προειδοποίησε ότι οι δασμοί θα αυξήσουν το κόστος της τρέχουσας περιόδου, ένδειξη ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν αυξανόμενο αντίκτυπο στην πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος Τιμ Κουκ δήλωσε ότι η Apple αναμένει αύξηση κόστους ύψους 900 εκατομμυρίων δολαρίων λόγω των δασμών κατά την τρέχουσα περίοδο.
Τα έσοδα αναμένεται να αυξηθούν με ποσοστό από χαμηλό έως μεσαίο μονοψήφιο, έναντι 5% που προέβλεπαν οι αναλυτές. Η εταιρεία δεν παρείχε πρόβλεψη για την επίδραση των δασμών πέραν του τρέχοντος τριμήνου. Λογικό, καθώς δε γνωρίζουμε που θα καταλήξει η διαπραγμάτευση περί των δασμών, αλλά πολύ επιβλαβές για την εταιρεία που δεν μπορεί να πραγματοποιήσει ασφαλείς προβλέψεις, ώστε να προχωρήσει στα επενδυτικά της σχέδια.
Οι πωλήσεις στην Κίνα μειώθηκαν κατά 2,3% στα 16 δισ. δολάρια για το δεύτερο τρίμηνο που έληξε στις 29 Μαρτίου, έναντι πρόβλεψης για 16,83 δισ. δολάρια. Η Apple έχει χάσει μερίδιο αγοράς από εγχώριες εταιρείες όπως Huawei, Xiaomi και Oppo, ενώ η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει την ξένη τεχνολογία σε ορισμένους χώρους εργασίας.
Η εξάρτηση της Apple από την παραγωγή στην Κίνα την καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτη στους δασμούς που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση Τραμπ.
Η Apple ανακοίνωσε αύξηση 100 δισ. δολαρίων στο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών και αύξηση του μερίσματος κατά 4% στα 26 σεντ ανά μετοχή. Ο Κουκ απέφυγε να σχολιάσει ενδεχόμενες αυξήσεις τιμών, αλλά τόνισε ότι φέτος η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει δεκάδες εκατομμύρια επεξεργαστές κατασκευασμένους στις ΗΠΑ.
Υπερασπίστηκε επίσης τη στρατηγική της Apple στην Τεχνητή Νοημοσύνη, λέγοντας ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος ώστε τα χαρακτηριστικά να πληρούν τα «υψηλά πρότυπα ποιότητας» της εταιρείας.
Microsoft και Meta έσωσαν την παρτίδα
Στον αντίποδα των απογοητευτικών αποτελεσμάτων της Apple αλλά και της Amazon, η Microsoft ανακοίνωσε κέρδη 3,46 δολαρίων ανά μετοχή στο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες για κέρδη 3,22 δολαρίων ανά μετοχή.
Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 13% στα 70,1 δισεκατομμύρια δολάρια, με τη μονάδα Intelligent Cloud, στην οποία στεγάζεται η Azure, να συνεισφέρει 26,8 δισεκατομμύρια δολάρια.
Επίσης, και η μετοχή της Meta σημείωσε άνοδο άνω του 6% την Πέμπτη, αφότου τα κέρδη της ξεπέρασαν τις προσδοκίες και ο κλάδος της διαφήμισης εμφανίστηκε ανθεκτικός σε ένα σκοτεινό μακροοικονομικό περιβάλλον.
Τα έσοδα του πρώτου τριμήνου αυξήθηκαν κατά 16% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, στα 42,31 δισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας την εκτίμηση της LSEG για 41,10 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τα κέρδη ανήλθαν σε 6,43 δολάρια ανά μετοχή, έναντι προσδοκιών για 5,28 δολάρια ανά μετοχή. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 16,64 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας άνοδο 35% από τα 12,37 δισεκατομμύρια δολάρια στο αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Η Apple και η Microsoft κυριαρχούν στον ανταγωνισμό τους για πολλά χρόνια, ανταλλάσσοντας συχνά θέσεις ως η μεγαλύτερη εταιρεία στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η άνοδος της Apple τροφοδοτείται από το οικοσύστημα καταναλωτικών ηλεκτρονικών ειδών και υπηρεσιών, ιδιαίτερα το iPhone. Η Microsoft, από την άλλη πλευρά, οφείλει την αποτίμησή της στο κυρίαρχο μερίδιό της στους τομείς του εταιρικού λογισμικού (π.χ. Office 365) και του cloud computing.
Και οι δύο εταιρείες αναπτύσσουν Τεχνητή Νοημοσύνη και εργάζονται για την ενσωμάτωσή της στις αντίστοιχες προσφορές τους. Η Apple είναι η πιο πολύτιμη εταιρεία της Αμερικής σχεδόν κάθε χρόνο από το 2012 (με βάση την κεφαλαιοποίηση του πρώτου τριμήνου). Στο κάτωθι διάγραμμα φαίνεται πώς οι αποτιμήσεις των μετοχών έχουν αυξηθεί τα τελευταία 30 χρόνια, με την πιο πολύτιμη εταιρεία της Αμερικής κάθε χρόνο από το 1995,(με βάση την κεφαλαιοποίηση του πρώτου τριμήνου), και αντανακλά την μετακίνηση της οικονομίας από την κατασκευή και την ενέργεια προς το λογισμικό, τα δεδομένα και την ψηφιακή υποδομή.
Η ανεργία σταματάει την FED
Με την ανεργία να αποτελεί το δεύτερο βασικό στοιχείο μετά τον πληθωρισμό, που κοιτάζει ο Πάουελ, τα στοιχεία της Παρασκευής έδειξαν ότι η αγορά εργασίας των ΗΠΑ ολοκλήρωσε τον Απρίλιο με 177.000 περισσότερα μισθολόγια σε θέσεις εκτός αγροτικού τομέα, ξεπερνώντας κατά πολύ την απαισιόδοξη μέση εκτίμηση των αναλυτών για 133.000, με τον δείκτη αμετάβλητο στο 4,2%.
Ενώ αυξάνονται οι λεκτικές τοποθετήσεις Τραμπ και Μπένσετ για την άμεση υιοθέτηση χαμηλότερων επιτοκίων (λόγω της αναμενόμενης ύφεσης του πρώτου τριμήνου και της σημερινής αναμονής ενός χειρότερου νέου), το αποτέλεσμα απογοητεύει τους δύο ισχυρούς άντρες.
Το συστατικό της μείωσης του ΑΕΠ δεν είναι ικανό να ωθήσει τον Πάουελ σε κίνηση, λόγω του ότι προήλθε από την αύξηση των εισαγωγών στην οικονομία των ΗΠΑ(λόγω των δασμών έσπευσαν οι εταιρείες να ανεβάσουν τα αποθέματά τους σε χαμηλές τιμές).
Στον αντίποδα οι καταναλωτικές διαθέσεις των Αμερικανών πολιτών παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα, τα οποία μόνο ύφεση δεν προσδίδουν. Άρα και ο κίνδυνος του πληθωρισμού παραμένει σε ισχύ αλλά και μια καλύτερη διευθέτηση στους δασμούς μπορεί να δώσουν εκ νέου ώθηση στην οικονομία το επόμενο τρίμηνο.
Όσο για το νέο της ανεργίας αποτέλεσε την χαριστική βολή στο «ισχυρό δίδυμο». Η στασιμότητα του Πάουελ θα συνεχίσει να εκνευρίζει Τραμπ και Μπένσετ και να απομακρύνει το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων, με τις αγορές να επανέρχονται εκ νέου στα υψηλά τους έως ότου «ροκανίσουν» τα τελευταία «εύκολα» κέρδη του short! Εκτός εάν η εποχικότητα του “Sell in May” έχει άλλα σχέδια, κάτι που θα αναλύσω στο επόμενο μου άρθρο