Black Box: Ο Κόκκαλης πατάει γκάζι. Καραβίας βλέπει ανάπτυξη, Τσαμάζ τρέχει επενδύσεις, ξένοι αγοράζουν ακίνητα και το deal της Siemens

Οριστικά πίσω της άφησε η Intralot την περίοδο αβεβαιότητας που διήρκεσε περισσότερο από δύο χρόνια με την απόφαση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου κατά 130 εκατ. ευρώ να αποτελεί την κορωνίδα, αλλά όχι το τέλος των κινήσεων που με μεγάλη αριστοτεχνία σχεδίασε η διοίκηση της εταιρείας με τον Σωκράτη Κόκκαλη να ηγείται μιας γιγαντιαίας προσπάθειας που τελικά απέφερε καρπούς. 

Η περίοδος που απειλούσε ακόμη και τη βιωσιμότητα της εταιρείας, ξεκίνησε να μετρά αντίστροφα τη λήξη της όταν τον Αύγουστο του 2021 επιτεύχθηκε η παράταση του χρέους και η μείωση του δανεισμού με τη σύμφωνη γνώμη των ομολογιούχων κατά 163 εκατ. ευρώ. Κινήσεις που έδωσαν τον απαραίτητο χρόνο στην εταιρεία για να σχεδιάσει την επόμενη μέρα.  Η επόμενη μέρα είναι εδώ και προβλέπει την αύξηση κεφαλαίου της Intralot έως 130 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 125 εκατ. θα αξιοποιηθούν για την επαναγορά του 33,2% της θυγατρικής στις ΗΠΑ Intralot Inc που είχε ανταλλαχθεί στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των χρεών της εισηγμένης εταιρείας.  

Μέσω της διαδικασίας η μητρική Intralot  θα αναλάβει τον έλεγχο κατά 100% της αμερικανικής εταιρείας και θα ωφεληθεί από τις λειτουργικές ροές της εταιρείας και τα μερίσματα που θα μοιράζει, ενώ η μητρική Intralot θα λύσει και το πρόβλημα με τα αρνητικά ίδια κεφάλαια, ώστε σύντομα η μετοχή να βγει από το καθεστώς επιτήρησης. 

Μέσω της αύξησης o ιδρυτής της εταιρείας,  Σωκράτης Κόκκαλης,  θα καλύψει πλήρως το ποσοστό του που ανέρχεται στο 28% και θα συμμετάσχει και η αμερικανική Standard General ως στρατηγικός επενδυτής. 

Η έκπληξη όμως για την Intralot δεν θα έρθει μόνο από την εισαγωγή, σε δεύτερο χρόνο, της θυγατρικής στο αμερικανικό χρηματιστήριο, με μεγαλύτερη ευκολία πια και καλύτερη αποτίμηση καθώς η απόκτηση του 100% από την Intralot απλοποιεί τη δομή της Intralot Inc και οδηγεί σε μεγαλύτερη αξιοπιστία καλύτερη βαθμολόγηση από τους οίκους αξιολόγησης για την πιστοληπτική της ικανότητα.  

Και λέμε δεν θα έρθει μόνο από εκεί, καθώς η αγορά περιμένει στο επόμενο διάστημα να δει τι άλλα όπλα έχει στην φαρέτρα της  και όπως η στήλη πληροφορείται τα επόμενα νέα δεν θα αργήσουν και θα καταστήσουν σαφές ότι σε αυτή την ανοδική πορεία και στο σχεδιασμό που έχει στο μυαλό του ο Σ. Κόκκαλης δεν υπάρχουν πισωγυρίσματα. Η ανάπτυξη της εταιρείας είναι μονόδρομος.
---

Στο mega επενδυτικό πρόγραμμα των 3 δισ. ευρώ έως το 2027 που αφορά πρωτίστως στην τεχνολογία οπτικής ίνας ως το σπίτι (FTTH), αλλά και στην τεχνολογία 5G στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας η οποία θα συμβάλει τα μέγιστα στην ψηφιακή μετάβαση και στο Internet of Things, αναφέρθηκε ο CEO του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ στη γενική συνέλευση των μετόχων, τονίζοντας παράλληλα και τις επιδόσεις του οργανισμού σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία.

Μέσα στην εξαετία 2022-2027 ο ΟΤΕ θα δαπανήσει το ποσό των 3 δισ. ευρώ για επενδύσεις, κυρίως στους παραπάνω τομείς, αλλά και για τον τομέα της συνδρομητικής τηλεόρασης. Για το Fiber to the Home o κ. Τσαμάζ είπε χαρακτηριστικά: «Κλείσαμε το 2021 έχοντας δώσει πρόσβαση σε FTTH σε πάνω από 560 χιλιάδες σπίτια και επιχειρήσεις». Ο ίδιος προσέθεσε πως «σκοπεύουμε να φτάσουμε το 1 εκατομμύριο μέχρι το τέλος του 2022 και τα 3 εκατομμύρια έως το 2027».

Ο πρόεδρος του ομίλου ΟΤΕ αναφέρθηκε και στην πρόσφατη συμφωνία της Cosmote TV με τον Ολυμπιακό, η οποία προφανώς θα αυξήσει τη συνδρομητική της βάση, τονίζοντας ότι ο όμιλος συνεχίζει να επενδύει σε ποιοτικό τηλεοπτικό πρόγραμμα, διασφαλίζοντας αποκλειστικά δικαιώματα μετάδοσης κορυφαίων ποδοσφαιρικών ομάδων και διοργανώσεων και εμπλουτίζοντας περαιτέρω τις υπηρεσίες Over-the-Top (OTT).

Ακόμη, αναφέρθηκε και στα μεγάλα έργα του τομέα της τεχνολογίας από τα οποία ο ΟΤΕ διεκδικεί ένα σημαντικό μερίδιο, με στόχο να επιτύχει την περαιτέρω ανάπτυξη του για τα έργα του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ακόμη, όπως ανέφερε ο Μιχάλης Τσαμάζ, ο ΟΤΕ «έχει επενδύσει και συνεχίζει την επιτυχημένη δραστηριοποίησή του και στις ψηφιακές αγορές των παραγγελιών φαγητού, των ασφαλειών και των πληρωμών, παρέχοντας πρόσθετες υπηρεσίες και σύγχρονες λύσεις».

---

Ισχυρά χαρακτηρίζονται τα αποτελέσματα της Eurobank για το πρώτο τρίμηνο και μάλλον είναι αρκετά ανώτερα των μέσων εκτιμήσεων των αναλυτών. Επιπλέον δείχνουν πως η τράπεζα είναι στο σωστό δρόμο, ώστε να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει. Πιο αναλυτικά τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 305 εκατ. ευρώ ή 0,07 ευρώ ανά μετοχή από 72 εκατ. ευρώ και ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώθηκε στο 16,5%. Τα καθαρά έσοδα από τόκους ενισχύθηκαν οριακά στα 339 εκατ. ευρώ και ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων περιορίστηκε στο 6%. 

Η διοίκηση επανέλαβε τον στόχο που προβλέπει ο επιχειρησιακός της σχεδιασμός για κέρδη ανά μετοχή το 2022 0,14 ευρώ και απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 10%. Παρά τα όσα έχουν συμβεί ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Φωκίων Καραβίας πιστεύει πως οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία παραμένουν θετικές. Η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με χαμηλότερο των αρχικών εκτιμήσεων, αλλά ικανοποιητικό ρυθμό της τάξης του 3,0%-3,5% το 2022, υποστηριζόμενη από ευρωπαϊκά κονδύλια, αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον και ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού.

 ---

Ανοδικά κινείται το ελληνικό χρηματιστήριο στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις, με χαμηλές βέβαια συναλλαγές και τους επενδυτές, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, να ποντάρουν στα καλά αποτελέσματα που δημοσιεύονται και θα δημοσιευτούν τις επόμενες μέρες. Μετά το εξαιρετικό πρώτο τρίμηνο της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και το πολύ δυνατό πρώτο τρίμηνο της Eurobank, τη σκυτάλη παίρνουν σήμερα, Alpha Bank, ΔΕΗ και Aegean .

Για την Alpha Bank η  Eurobank Equities περιμένει ένα κερδοφόρο πρώτο τρίμηνο με καθαρά κέρδη 56 εκατ. ευρώ από ζημία 282 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν. Η Piraeus Securities περιμένει καθαρά κέρδη 62 εκατ. ευρώ και σημειώνει πως διαπραγματεύεται 0,4 φορές τα ενσώματα ίδια κεφάλαια και η Euroxx περιμένει κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες 45 εκατ. ευρώ από ζημία 377 εκατ. ευρώ. Για τη ΔΕΗ η Piraeus Securities περιμένει έσοδα 2,207 δισ. ευρώ ενισχυμένα κατά 98% και επαναλαμβανόμενο EBITDA 185 εκατ. ευρώ (-18%) επηρεασμένο από το αυξημένο ενεργειακό κόστος.

Η Eurobank Equities περιμένει υποχώρηση 23% στο επαναλαμβανόμενο EBITDA και ζημία 31,5 εκατ. ευρώ. Η Euroxx περιμένει έσοδα 2,2 δισ. ευρώ ενισχυμένα κατά 98%, προσαρμοσμένα EBITDA 174 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 23% και προσαρμοσμένες ζημιές 31,2 εκατ. ευρώ.  

Η Euroxx περιμένει έσοδα 129 εκατ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο της Aegean Airlines ενισχυμένα κατά 191%, αρνητικό EBITDA κατά 11,5 εκατ. ευρώ από -14 εκατ. ευρώ και προσαρμοσμένες ζημιές 35,7 εκατ. ευρώ από -44,5 εκατ. ευρώ.

Η Eurobank Equities αναμένει έσοδα 117,7 εκατ. ευρώ και EBITDA  αρνητικά κατά 17 εκατ. ευρώ, επηρεασμένα από την αύξηση των τιμών των καυσίμων. Αύριο τη σκυτάλη παίρνει η Εθνική Τράπεζα με την Optima Bank να περιμένει καθαρά κέρδη 171,7 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 69% έναντι του περσινού τριμήνου τα οποία όμως είχαν κέρδη από συναλλαγές 510 εκατ. ευρώ.     
---

Αυξάνονται και πληθύνονται οι επενδύσεις ξένων στο ελληνικό real estate, καθώς ο ελληνικός ήλιος εξακολουθεί να «πουλάει». Αμερικανοί, Ισραηλινοί και Γερμανοί είναι ψηλά στην λίστα των αγοραστών ακινήτων και ευτυχώς αρκετά ξένα μέσα διαφημίζουν τις αρετές των ελληνικών ακινήτων. «Τρία χαρτιά λείπουν, και το σπίτι είναι δικό μας», αναφέρει στη γερμανική Handelsblatt μηχανικός από τη Βαυαρία που αγόρασε με τη σύζυγό του βίλα 430 τετραγωνικών μέτρων στη Ρόδο. Λόγω και του πληθωρισμού το ακίνητο έχει μετατραπεί σε ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότεροι ξένοι που έχουν ταυτίσει την Ελλάδα με τον ήλιο και τη θάλασσα να τοποθετούνται στα ελληνικά ακίνητα. Χωρίς υπερβολή ο ελληνικός ήλιος και η θάλασσα σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό, έχουν οδηγήσει πολλούς ξένους στην επένδυση σε κατοικία στην χώρα μας. Η στήλη γνωρίζει, ήδη, τέσσερις περιπτώσεις ξένων που δραστηριοποιούνται στη χώρα και έχουν ήδη αποκτήσει αγοράσει σπίτια σε νησιωτικούς προορισμούς.

 ---

Σε πλήρη άνθηση βρίσκονται οι μπίζνες στην Πληροφορική και στην εταιρεία πώλησης προϊόντων και ειδών πληροφορικής. Εκτός από τα μεγάλα ψηφιακά έργα που χρηματοδοτούνται από το ταμείο Ανάκαμψης, είναι σημαντικές οι ανάγκες τόσο του Δημοσίου όσο και του Ιδιωτικού τομέα για ανανέωση και προμήθεια εξοπλισμού. Για παράδειγμα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα προμηθευτεί φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και QR scanners αξίας 1,6 εκατ. ευρώ. Εάν λάβουμε υπόψη και το κουπόνι 200 ευρώ, μέσω του προγράμματος ψηφιακής μέριμνας, για την αγορά ηλεκτρονικής συσκευής από εκπαιδευτικούς και οικογένειες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές το περασμένο καλοκαίρι, γίνεται κατανοητό γιατί οι εταιρίες του κλάδου θα δουν φέτος τους τζίρους να εκτοξεύονται. Σημειώνεται ότι ο νέος αυτός κύκλος του «Ψηφιακή Μέριμνα», σε αντιστοιχία με τον πρώτο, στο πλαίσιο του οποίου, ενισχύθηκαν περισσότεροι από 500.000 νέοι 4-24 ετών, θα διανείμει στους δικαιούχους επιταγές των 200 ευρώ για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού (tablet, laptop, desktop).

---

Οι δηλώσεις της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ κάνουν το γύρο των αγορών καθώς για πρώτη φορά ήταν ξεκάθαρη για τις επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη άνοδο στις προσδοκίες για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, οι αναλυτές δεν τις είδαν ως επιθετικές.

Η Λαγκάρντ έδωσε το στίγμα για δύο επικείμενες αυξήσεις επιτοκίων της τάξης των 25 μονάδων βάσης τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο, κινήσεις που η αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει. Η χρηματαγορά του ευρώ εξακολουθεί να τιμολογεί αυξήσεις των 105 μονάδων βάσης μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς.

Η Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι η περίοδος αρνητικών επιτοκίων που χαρακτήρισε την ευρωζώνη τα τελευταία οκτώ χρόνια θα φτάσει στο τέλος της μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Με τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ να τρέχει με ετήσιο ρυθμό 7,4% και τη χρηματαγορά να τιμολογεί αυξήσεις επιτοκίων γύρω στις 100 μονάδες βάσης, οι δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ δεν προκάλεσαν έκπληξη. Η αγορά βλέπει το καταθετικό επιτόκιο της ΕΚΤ στο 0% η λίγο πάνω από το 0% μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

---

Τελικά η Siemens Energy (ENR XETRA) αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα προκειμένου να αποκτήσει το σύνολο των μετοχών της Siemens Gamesa (SCRE MADRID), η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως στον τομέα της κατασκευής τουρμπινών για ανεμογεννήτριες. Η εξέλιξη δεν πρέπει να αιφνιδίασε τους φίλους του Black Box, αφού είχαν ενημερωθεί για αυτό το ενδεχόμενο από τις αρχές του Φεβρουαρίου .

Η γερμανική εταιρεία προσφέρει 18,05 Ευρώ για κάθε μετοχή της Siemens Gamesa που δεν κατέχει, δηλαδή 4,04 δισεκατομμύρια Ευρώ για το 33% της επιχείρησης. Συνήθως, οι μέτοχοι μίας εταιρείας που δέχεται πρόταση εξαγοράς πανηγυρίζουν, σε αυτή την περίπτωση όμως δεν πρέπει να είναι και πολύ ενθουσιασμένοι. Όχι γιατί η τιμή της προσφοράς δεν είναι αρκετά ανώτερη από τα χαμηλά των προηγουμένων εβδομάδων (12.56 Ευρώ), αλλά γιατί είναι πολύ πιο χαμηλή από την τιμή της μετοχής για όλο το διάστημα από το καλοκαίρι του 2020 μέχρι πολύ πρόσφατα.

Στις αρχές του 2021 ήταν πάνω από τα 33 Ευρώ, ενώ ακόμα και πριν λίγους μήνες, στις αρχές του Μαρτίου, ήταν πάνω από 19. 
Τον Φεβρουάριο, όταν είχαν κυκλοφορήσει πρώτη φορά οι φήμες σχετικά με την πρόθεση της γερμανικής εταιρείας να ξεκινήσει την διαδικασία απόκτησης του συνόλου των μετοχών της ισπανικής θυγατρικής της, η τιμή της μετοχής ήταν λίγο πάνω από τα 18 Ευρώ, και τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία πιθανολογούσαν πως η Siemens Energy θα πρόσφερε ένα τίμημα πάνω από τα 21 Ευρώ ανά μετοχή. Τελικά η μητρική εταιρεία εκμεταλλεύθηκε την πολύ κακή πορεία των διεθνών χρηματιστηρίων και ελπίζει να εξοικονομήσει αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρώ.

Ακόμα όμως και αν η προσφορά της Siemens Energy πετύχει, αυτό δεν σημαίνει πως θα τελειώσουν τα προβλήματα της Siemens Gamesa. Η μετοχή της δεν έπεσε τόσο πολύ μόνο εξ αιτίας της πτώσης των χρηματιστηρίων. Ο βασικός λόγος που έκανε τους επενδυτές να πιέσουν την  μετοχή είναι η σημαντική μείωση των περιθωρίων κέρδους και οι δυσκολίες στην παραγωγική διαδικασία, προβλήματα που οφείλονται στην αύξηση του κόστους των πρώτων υλών και στην δυσλειτουργία των εφοδιαστικών αλυσίδων. 

Η απορρόφηση της Siemens Gamesa θα μειώσει το κόστος λειτουργίας της επιχείρησης κατά 300 εκατομμύρια το χρόνο, σύμφωνα με την διοίκηση της Siemens Energy, και αυτό θα της δώσει την δυνατότητα να κινηθεί πιο ανταγωνιστικά στην αγορά και να επιστρέψει στην κερδοφορία. Αυτό τουλάχιστον είναι το σχέδιο. Αν πετύχει, θα κάνει πολύ χαρούμενους τους μετόχους της μητρικής εταιρείας, οι μετοχές της οποίας έχουν υποφέρει και αυτές εξ αιτίας των δυσκολιών της Siemens Gamesa.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.