Black Box: Απόβαση Ζάκερμπεργκ. Νέα deals των Αμερικανών, ο διορατικός Βασιλάκης, η ΕΡΓΟΣΕ και η Εθνική

Στο Black Box διαβάσετε έγκαιρα για την εξαγορά start up  από αμερικανικό κολοσσό. Ακολούθησε η δημοσιοποίηση της πληροφορίας για την εξαγορά της ελληνικής Accusonus από την Meta (Facebοοk).  Πρόκειται για τη δεύτερη εξαγορά που είχε προαναγγείλει ο Αλέξης Πατέλης, μετά από αυτήν της Viva Wallet από την JP Morgan.

Το ηχηρό deal αναμένεται να ανακοινωθεί, εκτός απροόπτου, το προσεχές διάστημα. Οι ιδρυτές της Accusonus είναι ο Αλέξανδρος Τσιλφίδης, ο Ηλίας Κοκκίνης και ο Μιχάλης Τζάννες. Δεν είναι όμως η μόνη εξαγορά του κολοσσού στη χώρα μας. Πληροφορίες αναφέρουν πως η πολυεθνική βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για την εξαγορά μιας ακόμη startup από τον χώρο του video. Η ανακοίνωση του εν λόγω deal θα ακολουθήσει το αντίστοιχο της Accusonus. Μάλιστα η Meta ιδρύει εταιρεία στην Ελλάδα, κάτι που σημαίνει πως ήρθε για να …μείνει.

---

Το επενδυτικό κρεσέντο από αμερικανικά κεφάλαια συνεχίζεται με την ανακοίνωση μιας ακόμα εξαγοράς. Της ελληνικής Pollfish από την Prodege. Έχετε ήδη διαβάσει για αυτήν. O ρόλος της Τράπεζας Πειραιώς είναι σημαντικός στην επίτευξη του deal.  Και εξηγούμαστε: Δύο άνθρωποι συνέβαλλαν καταλυτικά. Πρόκειται για τον Νίκο Αντωνίου, CEO του Piraues Jeremie Tech Catalyst Fund και τον Βασίλη Θεοχαράκη, που εκπροσωπεί το PJ Tech Catalyst στο διοικητικό συμβούλιο της Pollfish. Το PJ Tech Catalyst Fund ιδρύθηκε το 2012. Eίναι venture capital fund με έδρα την Αθήνα και με επενδυτές την Τράπεζα Πειραιώς και το European Investment Fund (EIF).

---

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα δούμε και άλλες συμφωνίες από αμερικανικές εταιρείες. Για το 2022 μόνο μετράμε JP Morgan, Meta και Prodege. Η συνέχεια αναμένεται να είναι το ίδιο εντυπωσιακή, με αμερικανικές πολυεθνικές ήδη να έχουν προσεγγίσει ελληνικές εταιρείες όπως πληροφορείται η στήλη.  Άλλες πάλι πολυεθνικές ζητούν πληροφορίες για το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα. Οι εταιρείες αυτές προέρχονται από τον κλάδο της τεχνολογίας κυρίως, της ενέργειας δευτερευόντως και των υποδομών.

Στη χώρα μας δημιουργείται ένα ισχυρό οικοσύστημα εταιρειών τεχνολογίας. Και η έλευση όλο και περισσότερων εταιρειών μετά τις επενδύσεις των Microsoft, Digital Realty και Amazon Web Services, αυξάνει την κινητικότητα στον χώρο, ο οποίος αναμένεται να εμπλουτιστεί περαιτέρω με νέες αφίξεις…

---

Για τρία ακόμη έργα από το «πακέτο» των έξι σιδηροδρομικών έργων της ΕΡΓΟΣΕ θα αποσφραγιστούν οι φάκελοι εκδήλωσης ενδιαφέροντος τις επόμενες ημέρες. Υπενθυμίζουμε ότι για τα τρία projects το «παρών» έχουν δώσει τρία μεγάλα σχήματα, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την Intrakat, ο όμιλος Μυτιληναίος με την Άκτωρ και η Άβαξ με την Alstom. Η διαδικασία «τρέχει» γρήγορα, καθότι, ήδη, έχουν ανοίξει οι φάκελοι για τρία έργα. Πρόκειται για το τμήμα του σιδηροδρομικού δικτύου που θα συνδέσει το Ρίο με το νέο λιμάνι της Πάτρας ύψους 477 εκατ. ευρώ, τη σιδηροδρομική σύνδεση του σταθμού του προαστιακού στο Κορωπί με το Λαύριο (πόλη και λιμάνι) με προϋπολογισμό 391 εκατ. ευρώ. Χθες άνοιξαν οι φάκελοι και για το project της σύνδεσης του προαστιακού με τη Ραφήνα που είναι 309 εκατ. ευρώ, διαδικασία που πρόκειται να επαναληφθεί για τρία ακόμη έργα.

Την αναβάθμιση σε διπλή, της υφιστάμενης μονής σιδηροδρομικής γραμμής μήκους 178 χλμ. στο τμήμα Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο- Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, την κατασκευή μονής σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Θεσσαλονίκη – Τοξότες, συνολικού μήκους 206 χλμ, σε νέα χάραξη (νότια χάραξη) μέσω Αμφίπολης και Ν. Καρβάλης, με σηματοδότηση, ETCS και ηλεκτροκίνηση. Αλλά και την κατασκευή νέας σιδηροδρομικής γραμμής για τη δυτική σιδηροδρομική σύνδεση του έκτου προβλήτα του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) με την υφιστάμενη σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει το Σταθμό Διαλογής Θεσσαλονίκης με τον εμπορικό σταθμό και τον λιμένα. Στόχος είναι όταν ανοίξουν όλες οι προσφορές, να ξεκινήσει ο ανταγωνιστικός διάλογος για τα συγκεκριμένα έργα.

---

Η διορατικότητα είναι κάτι που πρέπει να αναγνωρίζεται και ανάμεσα στους επιχειρηματίες που την διαθέτουν είναι ο Ευτύχης Βασιλάκης, καθώς ήταν η Autohellas που πέρυσι τον Αύγουστο συμφωνούσε με την JP Morgan Chase για χρηματοδότηση ύψους 180 εκατ. ευρώ με τιτλοποίηση μισθώσεων.

Μάλιστα η συγκεκριμένη κίνηση δεν ήταν η μοναδική που πέτυχε η Autohellas , καθώς είχε το 2018, ανάλογη συμφωνία με τις ΕΙΒ, EIF, EBRD και KfW αποτελώντας τότε την πρώτη τιτλοποίηση απαιτήσεων εκτός τραπεζικού κλάδου στην χώρα μας. Η διοίκηση της εισηγμένης ξεπέρασε κατ' ουσία τη μεγάλη πτώση του κλάδου διεθνώς, πετυχαίνοντας μάλιστα ενισχυμένες πωλήσεις για το εννεάμηνο του 2021 και ακόμα μεγαλύτερη άνοδο της κερδοφορίας της ξεπερνώντας στο τρίτο τρίμηνο τις επιδόσεις του αντίστοιχου διαστήματος του 2019, τελευταίο έτος κανονικής λειτουργίας της αγοράς πριν από την πανδημία.

Ειδικότερα, εμφάνισε αύξηση 34,8% σε επίπεδο ενοποιημένου κύκλου εργασιών, λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤ) αυξημένα κατά 124,5% και κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν στα 46,4 εκατ. Ευρώ αυξημένα κατά 251%. Η εταιρεία έχει μπει για τα καλά στην ηλεκτροκίνηση με εμπλουτισμό του στόλου της, με e-scooters, αγορές ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων και αναμένεται μια ακόμη κίνηση μόχλευσης.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η σχέση ιδίων/ξένα κεφάλαια της Autohellas είναι η ισχυρότερη σε σύγκριση με όλες τις εισηγμένες εταιρείες του κλάδου στην Ευρώπη. Η διαθέσιμη ρευστότητα μετά και την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την JP Morgan διαμορφώθηκε το εννεάμηνο στα 150 εκατ. ευρώ. Είναι σαφές ότι η Autohellas και η πορεία της είναι συνυφασμένη με την πορεία του τουρισμού, οπότε τα όποια νέα θα πρέπει να αναμένονται μετά το ά εξάμηνο, ωστόσο η βολιδοσκόπηση από διεθνή Fund πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

---

Το μεγάλο ράλι που έχει γίνει το τελευταίο διάστημα στη μετοχή της Alpha Bank, έχει αυξήσει και τη στάθμιση στην υψηλή κεφαλαιοποίηση της μετοχής. Με αποτίμηση κοντά στα 3,2 δισ. ευρώ η μετοχή και άνοδο 26,09% από την αρχή του έτους, πλέον επηρεάζει κατά 10,4% τον FTSE 25 και είναι η μετοχή με το μεγαλύτερο ποσοστό. Ακολουθεί ο ΟΤΕ με 10,19%. Η Eurobank είναι στο 9,33%, η Εθνική στο 7,17% και η Πειραιώς στο 3,84%. Ακόμα δεν έχουμε φτάσει σε επίπεδα που να λέμε «τραπεζοκεντρικός ο δείκτης», αλλά υπάρχει βελτίωση και μάλιστα ξεκάθαρη. 

 ---

Αν καλυφθεί πλήρως η αύξηση κεφαλαίου των Ευρωσυμβούλων που ξεκινάει στις 4 του Φεβρουαρίου, θα βελτιωθεί και το κεφάλαιο κίνησης και θα υπάρχει επάρκεια. Αν όμως δεν καλυφθεί, δεν θα καλυφθεί το έλλειμμα και ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζει η διοίκηση είναι και νέα αύξηση κεφαλαίου. Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν πως δεν τίθεται θέμα μη κάλυψης, καθώς είναι μικρή (1,5 εκατ. ευρώ) και υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον. Αυτός είναι και ο λόγος σύμφωνα με κάποιους που η τιμή της μετοχής δεν έχει πλησιάσει την τιμή της διάθεσης των νέων μετοχών. Στις επόμενες μέρες αναμένεται να ρυθμιστεί χρέος 400 χιλ. ευρώ στον ΕΦΚΑ, ενώ η διοίκηση θέλει να προχωρήσει και στην αναδιάρθρωση των υφιστάμενων δανείων. Σημειώνουμε πως στις παρουσιάσεις που είχε κάνει σε θεσμικούς ανέφερε και την αύξηση ρευστότητας μέσω πώλησης του ακινήτου που διαθέτει.

---

Σας γράφαμε πριν λίγες ημέρες, ότι επισπεύδουν funds και τράπεζες τις πωλήσεις ακινήτων, τα οποία στην πλειοψηφία τους δεν αποφέρουν έσοδα και υποχρεώθηκαν να τα ανακτήσουν μετά από άκαρπους πλειστηριασμούς. Οι τράπεζες έπρεπε να ανακτούν ακίνητα για τα οποία υπήρχαν πολύ χαμηλές προσφορές ή μικρό ενδιαφέρον, καθώς η μέθοδος των πλειστηριασμών έτσι όπως γίνονταν δεν απέδιδε και ήταν εξαιρετικά χρονοβόρα.

Η Εθνική είχε υποχρεωθεί να ανακτήσει μερικά από αυτά τα ακίνητα τα οποία υπολογίζεται ότι μπορεί να αποφέρουν και 100 εκατ. ευρώ και να συμβάλλουν στην ούτως ή άλλως αναπτυξιακή πορεία της τράπεζας. Πρόκειται για μικρά διαμερίσματα, κατοικίες ανά την Ελλάδα και επαγγελματικά ακίνητα. Ακίνητα αυτού του τύπου η Εθνική προβάλει προς πώληση από σελίδα στον ιστότοπο που διαθέτει. Τελικώς η ΕΤΕ επέλεξε μερικά από αυτά τα ακίνητα και δημιούργησε ένα μικρό χαρτοφυλάκιο, που θα πουλήσει με διαγωνιστική διαδικασία.

---

Μπορεί να φαίνεται παράδοξο, αλλά η περσινή χρονιά δεν ήταν καθόλου καλή, στα διεθνή χρηματιστήρια, για αρκετές από τις εταιρείες που ειδικεύονται στην πράσινη ενέργεια. Δεν είναι όμως εντελώς παράλογο, καθώς οι τιμές των περισσότερων εταιρειών που παράγουν τις τουρμπίνες των αιολικών πάρκων και φτιάχνουν τα φωτοβολταϊκά πάνελ, είχαν σημειώσει μεγάλη άνοδο τα αμέσως προηγούμενα χρόνια ενόψει των αποφάσεων της Ε.Ε. και των ΗΠΑ για την πράσινη μετάβαση. Η προεξόφληση θετικών γεγονότων, σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους των πρώτων υλών και τα προβλήματα των εφοδιαστικών αλυσίδων έφεραν σημαντική πτώση στις τιμές των μετοχών αυτών των εταιρειών, μετά το τέλος του 2020.

Ανάμεσα σε αυτές που έχουν πληγεί είναι και η Siemens Gamesa (SGRE MADRID), από τις μεγαλύτερες κατασκευάστριες τουρμπινών για αιολικά πάρκα στον κόσμο. Ύστερα από απανωτές αρνητικές προειδοποιήσεις της διοίκησης για τα οικονομικά της αποτελέσματα, η μετοχή της έχει χάσει πάνω από 50% από την αρχή του 2021. Το ενδιαφέρον εδώ είναι πως η μεγαλύτερη μέτοχός της, η γερμανική Siemens Energy (ENR XETRA), η οποία κατέχει τα 2/3 των μετοχών της, φημολογείται πως ετοιμάζεται να εκμεταλλευθεί την μεγάλη πτώση προκειμένου να προσπαθήσει να εξαγοράσει και το υπόλοιπο 1/3 και να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της επιχείρησης. Αναλυτές της Deutsche Bank, δίνουν 50% πιθανότητες σε αυτό το σενάριο, υποθέτοντας μάλιστα πως η γερμανική εταιρεία θα προσφέρει τουλάχιστον 21 Ευρώ ανά μετοχή (αυτές τις μέρες η τιμή της μετοχής είναι κοντά στα 18,50 ευρώ), ενώ οι αναλυτές της Citigroup εκτιμούν και αυτοί πως το σενάριο είναι αρκετά πιθανό. Οι αναλυτές της Citi μάλιστα, προσθέτουν πως παρά το γεγονός πως άμεσα ωφελημένοι θα βγουν οι μέτοχοι της Siemens Gamesa, τελικά οι μέτοχοι της Siemens Energy θα κερδίσουν περισσότερο σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα. Οι υποθέσεις είναι βέβαια πάντα υποθέσεις, αλλά είναι γεγονός πως το σενάριο δεν ακούγεται και πολύ παράλογο. 

---

Θετικές είναι οι εκτιμήσεις της JPMorgan για την πορεία των χρηματιστηριακών αγορών παρά την πρόσφατη κούρσα και το μετέπειτα ξεπούλημα, από την αλλαγή στάσης της Fed και την μετάλλαξη Όμικρον. 

Από άποψη οικονομικής ανάπτυξης ξεχωρίζει την ευρωζώνη, προβλέποντας ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στο 4,6% φέτος, υψηλότερο από αυτόν των ΗΠΑ για πρώτη φορά από το 2016. Η αμερικανική τράπεζα προβλέπει επίσης ότι το consensus των αναλυτών για την κερδοφορία των επιχειρήσεων το 2022 θα αποδειχτεί χαμηλό. Τα κέρδη ανά μετοχή στις ΗΠΑ θα αυξηθούν φέτος κατά 6,3% και στη ζώνη του ευρώ κατά 7,7%.

 Η JPMorgan συστήνει θέσεις «overweight» όσον αφορά στις μετοχές της ευρωζώνης, της Βρετανίας και των αναδυόμενων αγορών. Εκτιμά πως ο δείκτης MSCI της ευρωζώνης θα καταγράψει ράλι 16% από τα τρέχοντα επίπεδα έως το τέλος του 2022 ,ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX θα καταγράψει άνοδο 11%.

Ουδέτερη στάση συστήνει για την αγορά των ΗΠΑ, θεωρώντας ότι η υπεραπόδοση που σημείωσαν οι αμερικανικές μετοχές από το ξέσπασμα της πανδημίας οδεύει προς το τέλος της. Στη ζώνη του ευρώ οι επενδυτές πρέπει να παραμείνουν τοποθετημένοι στις μετοχές που έχουν αποδειχτεί νικητές και συγκεκριμένα προτείνει στάση ‘overweight’ στις τράπεζες, ορυκτά, ενέργεια και αυτοκινητοβιομηχανίες έναντι αμυντικών κλάδων όπως η υγεία και η τεχνολογία.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.