Black Box: Νέο deal Βαρδινογιάννη. Καθαρίζει η Πελοπόννησος, ο πύργος στο Ελληνικό, η Autohellas και η Tesla

Την ανάπτυξη των εταιρειών που έχει μετοχική σχέση, αλλά και την μετοχική υπεραξία μοιάζει να εξασφαλίζει ο  Ν. Βαρδινογιάννης. Μετά την κίνηση έκπληξη από την Audiovisual  με την επαναφορά της Carrefour, μια άλλη εισηγμένη παίρνει σειρά. Ο λόγος για την Real Consulting, στην οποία μέσω της  «One Dealer» ο Ν. Βαρδινογιάννης κατέχει 73,014% και το καλοκαίρι αποτέλεσε την πρώτη εταιρεία μετά από μια δεκαετία που μπήκε στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ.

Λίγο πριν εκπνεύσει το 2021 η νεότερη εταιρεία του ΧΑ προχώρησε σε άνοιγμα στην αγορά της Γερμανίας με την εξαγορά του 60% της Cloudideas.

Όπως πληροφορείται η στήλη η εταιρεία εντός του τριμήνου αναμένεται να ανακοινώσει μια ακόμη εξαγορά από το εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα από την Κεντρική Ευρώπη. Και αυτό θεωρείται μονό η αρχή, ενώ επεκτείνεται και με σημαντικές συνεργασίες με σαφή στόχο την ενεργή συμμετοχή της στα έργα του δημοσίου μέσω κοινοπραξιών ή και απευθείας.

Παράλληλα, αναμένεται να διατηρήσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης των εργασιών της σε αντίστοιχα τουλάχιστον επίπεδα με του εννεαμήνου που είχε παρουσιάσει κέρδη προ φόρων σε επίπεδο ομίλου ενισχυμένα κατά  40% και σε εταιρικό επίπεδο κατά 42%. Παράλληλα ο κύκλος εργασιών εμφάνισε άνοδο 13% τόσο σε επίπεδο ομίλου όσο και σε επίπεδο εταιρείας, ενώ τα μικτά κέρδη σημείωσαν άνοδο 20% και 21% αντίστοιχα.

---

Νέα εξαγορά ψήνεται από εισηγμένη στον κλάδο της τεχνολογίας…

---

Και μιας και ο λόγος για εξαγορές. Θυμάστε τη δεύτερη εξαγορά που είχε προαναγγείλει ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, εκτός από αυτήν της Viva Wallet από την JP Morgan; Εντός των επόμενων ημερών «ψήνεται» και μαθαίνουμε πως αφορά σε startup.Ο αγοραστής; Αμερικανικός κολοσσός.

---

Με βήμα ταχύ προχωρά η Lamda Development τα έργα στο Ελληνικό, όπου, ήδη, από τον περασμένο Δεκέμβριο βρίσκεται σε λειτουργία το βιωματικό πάρκο Ellinikon Experience Park. Τα νέα φέτος αναμένεται να είναι πολλά και πυκνά από το μέτωπο της αξιοποίησης της έκτασης του πρώην διεθνούς αεροδρομίου. Έτσι, χθες, πήραμε μία καλή γεύση από όσα θα ακολουθήσουν φέτος. Η εισηγμένη υπέγραψε συμφωνία-πλαίσιο με την Brook Lane, η οποία ανοίγει το βήμα της στο ελληνικό real estate, καθώς μην ξεχνάμε ότι μαζί με τη Noval σχεδιάζει ένα υπερσύγχρονο βιοκλιματικό κτίριο γραφείων στο Μαρούσι, στη θέση των εγκαταστάσεων της πρώην Kodak.

Η συμφωνία λοιπόν, πλαίσιο με την Brook Lane δίνει...φτερά στο έργο της ανάπτυξης του υπερσύγχρονου πύργου μικτής χρήσης εντός του Επιχειρηματικού Κέντρου («Commercial Hub») στην περιοχή της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, το οποίο θα ολοκληρωθεί κατά την πρώτη πενταετή φάση υλοποίησης του έργου του Ελληνικού. Ο πύργος θα αλλάξει το προφίλ όχι μόνο του Ελληνικού αλλά και όλης της Αττικής. Υπερβολή; Μάλλον όχι, εάν σκεφτούμε ότι η χώρα μας δεν διαθέτει, μέχρι σήμερα, πύργο μικτής χρήσης, δηλαδή, με χώρους γραφείων, πολυτελές ξενοδοχείο και κατοικίες. Μόνο το κτήριο αυτό αποτελεί επένδυση της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ και για την ανάπτυξή του δρομολογείται η σύσταση εταιρίας ειδικού σκοπού της οποίας το 70% θα ελέγχει εταιρεία της Brook Lane.

---

Όπως όμως, είπαμε οι εξελίξεις θα είναι πυκνές στο Ελληνικό. Έτσι, σπουδαία νέα αναμένουμε προσεχώς και από το μέτωπο των έργων υποδομής των οποίων την υλοποίηση διεκδικούν τέσσερα σχήματα δηλαδή η ΤΕΡΝΑ, η ΆΒαξ, η Άκτωρ με την Αρχιρόδον και η Intrakat με την Wade Adams όπου υπεργολάβος είναι η Μυτιληναίος. Ένα από πολύ σημαντικά υπό-έργα, που περιλαμβάνει το «πακέτο» των έργων υποδομής του Ελληνικού, σχετίζεται με την υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος.

---

Έμοιαζε άπιαστο όνειρο, πριν από μερικά χρόνια, αλλά αποτελεί πλέον πραγματικότητα και ίσως απτή ένδειξη ότι κάτι αλλάζει σε αυτή τη χώρα. Αναφερόμαστε στο μέτωπο της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, το οποίο αποτελούσε ένα χρόνιο και άλυτο πρόβλημα. Ύστερα όμως, από την πρόσφατη τροποποίηση της Σύμβασης Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η Πελοπόννησος «καθαρίζει». Και αυτό καθώς ξεκινά η μεταβατική διαχείριση των σκουπιδιών-που απορρίπτονταν τον παλιό...κακό καιρό στα δάση ή σε ανεξέλεγκτες χωματερές-  στις μονάδες του έργου οι οποίες έχουν, ήδη, ολοκληρωθεί. Πρόκειται για τη μονάδα στην Παλαιοχούνη Αρκαδίας και τον σταθμό Μεταφόρτωσης στην Νέα Κίο Αργολίδας. Το έργο αυτό, μία επένδυση 152 εκατ. ευρώ, είναι το συνώνυμο της κυκλικής οικονομίας, με τον Γιώργο Περιστέρη να πρωταγωνιστεί στην υλοποίηση πράσινων επενδύσεων, οι οποίες επιτρέπουν και την «απεξάρτηση» του ομίλου -στον οποίο ανήκει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή- από την κυκλικότητα των κατασκευών.

Εκτός όμως, των παραπάνω, η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου που είναι ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, δίνει τέλος σε ένα πρόβλημα που μετρούσε 30 χρόνια! Και μερικοί αριθμοί. Με τη θέση του έργου σε πλήρη λειτουργία θα αποτρέπεται από την ταφή και θα αξιοποιείται τουλάχιστον το 65% των βιοαποδομήσιμων υλικών, θα εκτρέπονται από την ταφή 50.000 τόνοι υγρών αποβλήτων, ενώ θα παράγεται πράσινη ενέργεια για την εξυπηρέτηση των αναγκών 6.000 νοικοκυριών, αποφεύγοντας παράλληλα την έκλυση 24.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Στο πλαίσιο του έργου, θα δημιουργηθούν 800 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο και 200 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά την 27ετή περίοδο λειτουργίας.

---

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά το project του Μινιόν που προβλέπεται να μετατραπεί σε κέντρο μεικτής χρήσης υψηλών προδιαγραφών , καθώς η Dimand, του Δ. Ανδριοπούλου, προωθεί Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό και απευθύνεται σε 8 αναγνωρισμένα αρχιτεκτονικά γραφεία της Ελλάδας και του εξωτερικού με στόχο την υποβολή από αυτά «Master Plan & Concept Design  proposal» για την δημιουργία κέντρου μικτής χρήσης στο κτιριακό συγκρότημα ΜΙΝΙΟΝ στην περιοχή της Ομόνοιας.

---

Η κοινοπραξία των ομίλων Άβαξ – Mυτιληναίος αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος για το έργο μέσω ΣΔΙΤ της κατασκευής της Ανατολικής Περιφερειακής Θεσσαλονίκης, γνωστό ως Flyover, προϋπολογισμού 373 εκατ. ευρώ, μετά την αξιολόγηση των δεσμευτικών προσφορών. Εκτός διαγωνισμού η Άκτωρ, η οποία συνεχίζει να μην παίρνει μεγάλο έργο. Εκτός βέβαια από το «σημαντικό» project στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, που περιλαμβάνει 10 περίπου χιλιόμετρα στο τμήμα Μελιβοίων – Δημάριο. Εκεί η ΆΚΤΩΡ πήρε το διαγωνισμό  μαζί με την γνώριμη P&C Development.

---

Έσπασε τα κοντέρ η πορεία των τραπεζικών μετοχών, επιβεβαιώνοντας όσους λένε πως πάρτι στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς τράπεζες δε γίνεται. Ο απόλυτος πρωταγωνιστής ο τραπεζικός κλάδος και σε αυτόν αποτυπώθηκε το «January effect». Είχε άνοδο σχεδόν 18% με τον Γενικό Δείκτη μόλις στο 4,86%. Η Alpha Bank ενισχύθηκε 23,5% αλλά ακόμα είναι σε υψηλά 8 μηνών περίπου. Η Εθνική είχε άνοδο 19,03%, αλλά είναι σε υψηλά 4 ετών. Δυνατή κίνηση 15,5% για την Πειραιώς και 12,41% για τη Eurobank. Έπιασαν τόπο οι θετικές εκθέσεις των αναλυτών που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα.

 ---

Οι εκπρόσωποι του τουρισμού δεν είναι και πολλοί στο ελληνικό χρηματιστήριο, αλλά ανακάμπτουν και έχουν καλύψει μέρος της ζημιάς που προκάλεσε η πανδημία. Καλύτερα φυσικά έχουν πάει Autohellas και Μοτοδυναμική και χθες η Aegean είχε μία πολύ καλή συμπεριφορά και έδειξε διαθέσεις για κάτι καλύτερο. Να σημειώσουμε μόνο πως συσσωρεύει εδώ και 10 μήνες 4,70-5,80 ευρώ περίπου. Φέτος η εκτίμηση, αν και είναι ακόμα νωρίς, είναι πως θα είναι μία καλή χρονιά για τον τουρισμό και καλύτερη από το 2021. Στο εννεάμηνο του 2021 είχε καθαρά κέρδη 28,8 εκατ. ευρώ και ΕBITDA 157,2 εκατ. ευρώ. Επιπλέον για το 2022-23 θα παραλάβει 22 επιπλέον αεροσκάφη, καθώς επιτάχυνε τις προκαταβολές στην Airbus, αφού η διοίκηση εκτιμά πως το 2022 θα είναι καλύτερο ήδη από το δεύτερο τρίμηνο.

---

Μετά από αρκετούς μήνες, στο ξεκίνημα του χρόνου και στην πρώτη 15αδα των μηνιαίων αποδόσεων, «πλασαρίστηκαν» και μετοχές υψηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια. Έτσι στη λήξη του Ιανουαρίου, η Yalco (+124%) ανακηρύχθηκε «μετοχή του μήνα» ενώ ακολούθησαν οι Βιοτέρ (+53,01%), Sato (+46,67%), Trastor (+34,08%), Παϊρης (+29,18%), Κυριακούλης (+28,13%), Byte (+26,92%), Realcons (+26,51%), Alpha Bank (+23,49%), Lavipharm (+23,28%), Fieratex (+22,64%), Μοτοδυναμική (+22,62%) Cenergy Holdings (+22,26%), ΛΕΒΚ (+21,95%) και Prodea (+20,81%).

Μία ένδειξη διευρυμένου ενδιαφέροντος σε μεγάλο κομμάτι του ταμπλό, αρκεί να έχει συνέχεια.

--

Από την άλλη, η παράδοση λέει πως στα «υπόγεια είναι η θέα» και δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι οι «μεγάλες συγκινήσεις» θα συνεχίσουν να έρχονται από τα «υπόγεια», ή τις θεωρούμενες περιφερειακές μετοχές, με όποιο υψηλό ρίσκο εμπεριέχουν οι τοποθετήσεις σε αυτές.

Υπενθυμίζεται ότι το 2018 «μετοχή της χρονιάς» αναδείχθηκε η Τζιρακιάν με απόδοση 3741%, το 2019 η Αλουμύλ (+540,88%), το 2020 η Βιοτέρ (+481,48%) και το 2021 η Intralot με απόδοση 340,63%.

 ---

«Το εργασιακό περιβάλλον στο εργοστάσιο της Tesla στην Καλιφόρνια θυμίζει φυτεία βαμβακιού του αμερικανικού νότου». Αυτό υποστηρίζει ο δικηγόρος Λάρρυ Όργκαν, ο οποίος ειδικεύεται σε θέματα πολιτικών δικαιωμάτων. Ο Όργκαν αναφέρεται στα συχνά, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, επεισόδια ρατσιστικής συμπεριφοράς εις βάρος των Αφροαμερικανών εργαζομένων στο εργοστάσιο. Πριν μερικούς μήνες, ένας πελάτης του, μέλος εξωτερικού συνεργείου που δούλευε στο εργοστάσιο, κέρδισε την αγωγή του εναντίον της Tesla, η οποία θα υποχρεωθεί να του καταβάλει μία πολύ υψηλή αποζημίωση, πάνω από 130 εκατομμύρια δολάρια. Το δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο έκρινε πως η Tesla δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει τον Όουεν Ντίαζ από την καθαρά ρατσιστική συμπεριφορά που έδειξαν πολλές φορές εναντίον του λευκοί εργαζόμενοι και επιστάτες.

Ο Όργκαν, ο οποίος έχει αναλάβει και άλλες παρόμοιες υποθέσεις, υποστηρίζει πως τα επεισόδια αυτά δεν είναι καθόλου μεμονωμένα. Όπως αναφέρει σε ένα αφιέρωμα που του έκανε το Bloomberg, πάνω από χίλιοι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της εταιρείας έχουν ζητήσει την βοήθειά του για το ίδιο ζήτημα. Επειδή όμως οι περισσότεροι εργαζόμενοι της Tesla έχουν ήδη παραιτηθεί του δικαιώματός τους να προσφύγουν σε δικαστήριο για τέτοια θέματα, η υπόθεση ακολουθεί αναγκαστικά τον δρόμο της διαιτησίας. Οι αποφάσεις των διαιτητών είναι συντριπτικά υπέρ της Tesla, και μόνον ένας πελάτης του Όργκαν έχει καταφέρει να κερδίσει.

---

Έτσι ο δικηγόρος ψάχνει κυρίως υποθέσεις όπου οι παραπονούμενοι είναι μέλη εξωτερικών συνεργείων της εταιρείας, ελπίζοντας πως θα καταλήξουν στο δικαστήριο, όπως αυτή του Ντίαζ. Η εταιρεία αρνείται κατηγορηματικά πως ανέχεται ρατσιστική συμπεριφορά μέσα στα εργοστάσιά της και υποστηρίζει πως το περιστατικό με τον Ντίαζ είναι μεμονωμένο και δεν χαρακτηρίζει σε καμία περίπτωση την επιχείρηση. Ακόμα και αν έχει δίκιο, η δικαστική ήττα κάνει πολύ κακό στην δημόσια εικόνα της, ειδικά αυτή την εποχή που οι επενδυτές δίνουν πολύ μεγάλη σημασία σε τέτοια ζητήματα. Αν ο Όργκαν καταφέρει να «στριμώξει» και πάλι την Tesla σε ένα δικαστήριο, μπορεί η χρηματιστηριακή αγορά να αρχίσει να ασχολείται με το θέμα αυτό, το οποίο μέχρι τώρα έχει περάσει στα ψιλά.

---

 Οι αγορές μετοχών είχαν το χειρότερο ξεκίνημα έτους φέτος μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση με τις αποτιμήσεις εκτός ΗΠΑ να έχουν επιστρέψει σε «λογικά» επίπεδα, σύμφωνα με έκθεση του οίκου Jefferies. Oι ευρωπαϊκές μετοχές και οι μετοχές των τραπεζών βρίσκονται σε καλύτερη θέση για σημαντικές αποδόσεις καθώς ανεβαίνουν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων. Μέχρι στιγμής, οι ονομαστικές αποδόσεις έχουν αυξηθεί περισσότερο από τις πραγματικές αποδόσεις, αφαιρουμένου του πληθωρισμού, που παραμένουν αρνητικές.

Ο οίκος τονίζει ότι ο χρηματοοικονομικός κλάδος και ιδιαίτερα οι τράπεζες θα έχουν καλύτερη απόδοση κατά τη διάρκεια της ανοδικής φάσης των ονομαστικών και των πραγματικών αποδόσεων. Ο Jefferies εκτιμά πως η χρηματιστηριακή αγορά της Ευρώπης θα είναι ο μεγάλος κερδισμένος στο νέο περιβάλλον πιο ακριβού χρήματος. Η Ευρώπη τείνει να έχει την υψηλότερη συσχέτιση με τις αλλαγές στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων σε αντίθεση με τις αγορές της Ασίας, με εξαίρεση την Ιαπωνία, που έχουν την πιο αρνητική σχέση.

---

Η «τρέλα» με τη νέα φούσκα των NFTs καλά κρατεί.... Μία από τις πιο γνωστές συλλογές είναι οι 10.000 fancy πίθηκοι του Bored Ape Yacht Club. Από αυτή την συλλογή αγόρασε ο Bieber και η Paris Hilton  και στο Holywood δεν αργεί να αντιγράψει ο ένας τον άλλον. Ο φθηνότερος πίθηκος αυτή την στιγμή κοστίζει πάνω από 300 χιλιάδες δολάρια. Μία συλλογικότητα με το όνομα APEDAO έχει στην κατοχή της 81 πιθήκους. Η αξία αυτών των NFTs αγγίζει τα 33 εκατομμύρια δολάρια. Η συλλογικότητα αυτή λοιπόν έχει εκδώσει 1.800.000 κρυπτονομίσματα με τον τίτλο $APED που αυτή την στιγμή έχουν αξία $23 εκατομμύρια. Επειδή οι σύντροφοι του DAO δεν τα βρήκαν μεταξύ τους, θα το διαλύσουν το μαγαζί, και θα τα πωλήσουν τα δεδομένα, και θα μοιράσουν αναλογικά τα κέρδη.... Οι κίνδυνοι πολλοί,  όπως η μαζική πώληση 81 NFTs της συλλογής να ρίξουν την αξία αυτών...

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.