Black Box: Μετά την JP Morgan. Mega έργα Μυτιληναίου, ανοίγει η κάνουλα, η Χαλκιδική και το μεγάλο ξέπλυμα

Για τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον επικεφαλής της JP Morgan Jamie Dimon  έχετε ήδη διαβάσει. Άλλωστε, η στήλη σας είχε ενημερώσει αναλυτικά, όπως και σχετικό ρεπορτάζ στο Liberal Markets,πριν την επίσκεψη του ισχυρού άνδρα της JP Morgan στο Μέγαρο Μαξίμου. Σήμερα πάμε ένα βήμα παρακάτω. Στο τι ακολουθεί της συνάντησης.

Πρώτον, η JP Morgan θεωρείται δεδομένο ότι θα αρχίσει να στελεχώνει το γραφείο της στην Ελλάδα. Ήδη γίνονται βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Δεύτερον, δρομολογεί νέες υπηρεσίες προς επιχειρήσεις και στήριξη της ελληνικής οικονομίας. Τρίτον, ο Jamie Dimon έχει συναντήσεις με ισχυρούς παίχτες του εγχώριου επιχειρείν. Ανάμεσά τους γνωστοί επιχειρηματίες και τραπεζίτες…  Τέταρτον, στο πίσω μέρος του μυαλού του επικεφαλής της JP Morgan είναι η χώρα μας να γίνει κέντρο καινοτομίας. Ο άνθρωπος πίσω από την προσπάθεια είναι ο Στέλιος Παπαδόπουλος, ο επικεφαλής της επενδυτικής τραπεζικής του αμερικανικού κολοσσού στην Ελλάδα. Ο κ. Παπαδόπουλος είναι παλιός γνώριμος στη χώρα μας, καθώς ήταν επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ.

---

Mερίδιο από την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θέλουν όμως και άλλοι επενδυτικοί οίκοι. Έτσι κοντά στην ενίσχυση της παρουσίας τους στην Ελλάδα είναι η Goldman Sachs. Η Deutsche Bank από τον περασμένο Οκτώβριο βρίσκεται στην Αθήνα και όπως ακούγεται θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την παρουσία της στη χώρα μας.

---

Νέες ιστορικά υψηλές επιδόσεις κατέγραψε πέρυσι η Mytilineos. Όπως άλλωστε περίμενε η αγορά. Κατέγραψε αύξηση 26% στα κέρδη και καταφέρνοντας με τις κατάλληλες κινήσεις να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της πανδημίας, την ενεργειακή κρίση και τις πληθωριστικές πιέσεις, αλλά και να επιταχύνει το επενδυτικό του πρόγραμμα.

Μόνο πέρυσι, η εταιρεία έτρεξε επενδύσεις 379 εκατ. ευρώ, ενώ δρομολογεί κρίσιμα projects, όπως η αύξηση παραγωγής της Αλουμίνιον στους 250.000 τόνους, την ολοκλήρωση του νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής 826 MW, και την κατασκευή νέων μονάδων ΑΠΕ, ισχύος πάνω από 2,5 GW. Η εταιρεία για δεύτερη συνεχή χρονιά, εκδίδει αποτελέσματα σε λιγότερο από ένα μήνα μετά το τέλος της περυσινής χρήσης, απόρροια συνεργασίας όλων των τμημάτων και των διευθύνσεων, αλλά και ενός συνολικότερου μηχανισμού.

---

Τα δάνεια προς τη ναυτιλία είναι κλάδος που αναθερμαίνεται και ενδιαφέρει τις τράπεζες καθώς υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς εφοπλιστών, αλλά και από την πλευρά των τραπεζών που έχουν βρεθεί με πλεονάζουσα ρευστότητα την οποία θέλουν να διοχετεύσουν με κέρδη. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ελληνικές τράπεζες σχεδιάζουν να διοχετεύσουν ποσοστό που κυμαίνεται από 25%-40% του συνόλου των εταιρικών δανείων που θα δώσουν φέτος, σε ναυτιλιακά δάνεια στην ποντοπόρο ναυτιλία. Αυτή τη στιγμή η ποντοπόρος ναυτιλία είναι επικερδέστατος τομέας, οι εφοπλιστές επενδύουν και αγοράζουν ή χτίζουν πλοία, αλλά η χρηματοδότηση είναι κατώτερη της ζήτησης, καθώς μετά τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, τα δάνεια μετριάστηκαν και οι περισσότερες διεθνείς τράπεζες μείωσαν τα χαρτοφυλάκιά τους και σταμάτησαν την επέκταση.

Αυτή η κατάσταση άνοιξε τις πόρτες σε κινεζικές τράπεζες και ενδιάμεσες εταιρίες leasing που δανείζονται από κινεζικές τράπεζες να καταλάβουν το χώρο που άνοιξε. Αλλά από το 2021 οι ανάγκες για ναυπήγηση και αγορά πλοίων, λόγω της μη εξυπηρετούμενης ζήτησης έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία και οι ανάγκες δεν καλύπτονται.

Τα διεθνή ειδικά έντυπα εκτιμούν ότι οι Έλληνες εφοπλιστές ήταν οι μεγαλύτεροι αγοραστές πλοίων επενδύοντας ποσό 6,8 δισ. δολαρίων, ενώ επένδυσαν επιπλέον και άλλα 9 δισ. δολάρια για τη ναυπήγηση νέων πλοίων πίσω μόνον από τους Κινέζους.

Οι Έλληνες εφοπλιστές μέχρι τώρα είχαν τη δυνατότητα είτε να χρηματοδοτηθούν από κινεζικές τράπεζες και εταιρίες leasing. Πρόσφατα άνοιξε ο δρόμος με τα ναυτιλιακά ομόλογα και οι πληροφορίες στην αγορά επέμεναν ότι αναμένεται μία δεύτερη κίνηση του Κωστή Κωνσταντακόπουλου μετά το πρώτο ομόλογο των 100 εκατ. δολαρίων, που άνοιξε το δρόμο και σε άλλες ναυτιλιακές.

Νεότερες πληροφορίες θέλουν, τον κ. Κωνσταντακόπουλο να προλαβαίνει με ομόλογο 200 εκατ. ευρώ τον εφοπλιστή Νίκο Τσάκο του οποίου η εισηγμένη στη Wall Street TEN φέρεται ότι σχεδιάζει αντίστοιχη κίνηση, αλλά αναμένει να δει περαιτέρω πως θα εξελιχθεί η ζήτηση για δεξαμενόπλοια. Στο μεταξύ δεν αποκλείεται η έκπληξη να γίνει από την πλευρά της Κύπρου, όπου ο εφοπλιστής Πόλυς Βάσου Χατζηιωάννου με την εισηγμένη επίσης στη Wall Street, Safe Bulkers, ενδέχεται να κινηθεί πρώτος για την έκδοση ομολόγου με το οποίο θα αντλήσει 100 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, με τις ελληνικές τράπεζες να εξετάζουν μεγάλη αύξηση της πιστωτικής τους επέκτασης προς τη ναυτιλία και την πιθανή φόρμουλα των ενδιάμεσων εταιριών leasing μέσω των οποίων μπορεί να δοθούν τα δάνεια, η αγορά αναθερμαίνεται και ο στόχος να δημιουργηθεί ένας ναυτιλιακός και χρηματοπιστωτικός πόλος που θα καλύψει τις απώλειες από το Λονδίνο, μοιάζει όλο και πιθανός.

---

Ένα από τα έργα για τα οποία θα έχουμε εξελίξεις σύντομα αφορά το Φράγμα Χαβρία Χαλκιδικής, που είναι και το πρώτο έργο της συγκεκριμένης κατηγορίας που υλοποιείται μέσω Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Το project έχει προσελκύσει μεγάλα ονόματα των κατασκευών και των τεχνικών έργων, δηλαδή τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μαζί με την Χρ.Κωνσταντινίδης, την Intrakat με τη γαλλική Suez Eau France και την ΕΥΑΘ Υπηρεσίες. Οι πληροφορίες θέλουν μέχρι το καλοκαίρι ότι θα έχουμε ανάδοχο για το έργο που έχει προϋπολογισμό 86 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και θα καλύψει τις υδρευτικές ανάγκες του 33% των συνολικών αναγκών της Χαλκιδικής. Για τους…αριθμολάγνους να πούμε ότι το συγκεκριμένο project ανήκει στην πρώτη δεκάδα έργων ΣΔΙΤ, με συνολικό προϋπολογισμό 1,73 δισ. ευρώ, που έχει δημοπρατήσει το υπουργείο Υποδομών. Περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ταμιευτήρα 32,6 εκατ. κυβικών μέτρων νερού, την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας νερού και την πρώτη φάση του δικτύου ύδρευσης, με την κατασκευαστική του περίοδο να είναι τρία χρόνια.

---

H κινητικότητα στο Μαρούσι από επενδύσεις σε real estate δεν λέει να σωπάσει, αντιθέτως. Γεγονός που λειτουργεί επ’ ωφελεία των ήδη τοποθετημένων στην περιοχή εμπορικών, μεταξύ αυτών και του Avenue.  Τοποθετημένο στρατηγικά μεταξύ κλινικών, μεγάλων εμπορικών αλυσίδων και εταιρειών, το Avenue φαίνεται να είναι από τους κρυφά ωφελημένους της κινητικότητας αυτής. Μάλιστα η στήλη μαθαίνει πως δεν επηρεάστηκε σημαντικά από τις καραντίνες, γιατί έχει μέσα supermarket.

---

Τρέλανε τα τερματικά η Εθνική Τράπεζα στα ταμπλό χθες και όλη η αγορά προσπαθούσε να μάθει τι είναι αυτό που έσπρωξε τη μετοχή στο +3% με τη συνολική εικόνα του χρηματιστηρίου εκείνη την ώρα να υποχωρεί. Θα μπορούσε κάποιος να πει πως αυτή η μετοχή έδωσε το σύνθημα της αντίδρασης, αλλά βοήθησαν κάπως και οι ξένες αγορές. Όπως και να έχει με την Εθνική να φτάνει σε υψηλά περίπου 4 ετών βελτιώθηκε η επενδυτική ψυχολογία, γύρισε ανοδικός ο τραπεζικός κλάδος και κρατήθηκε και η αγορά πάνω από τις 930 μονάδες. Η μετοχή είχε να δει τιμές πάνω από 3,40 ευρώ από τον Απρίλιο του 2018. Η άνοδος της μετοχής, από κάποιους, αποδίδεται σε ενδεχόμενη είσοδο της μετοχής στον MSCI.

---

Η στήλη μαθαίνει πως το τελευταίο διάστημα, γίνεται παρέλαση κατασκευαστών (όχι των μεγάλων) στο υπουργείο Υποδομών. Εντύπωση προκαλεί το… αίτημα κάποιων να μειωθεί κάπως ο ρυθμός που προκηρύσσονται τα έργα, γιατί οι κατασκευαστές δεν προλαβαίνουν να ετοιμαστούν και να καταθέσουν φάκελο. Φανταστείτε που έχουμε φτάσει! Πριν λίγα χρόνια δεν έπεφτε ευρώ για νέα έργα και τώρα δεν προλαβαίνουν το υπουργείο! Μαθαίνουμε όμως πως δεν υπήρξε… ουσιαστική απάντηση,  με κάποιες πηγές να σημειώνουν πως ίσως πρέπει να στελεχωθούν καλύτερα και πιο γρήγορα οι μικρότερες εταιρείες, γιατί η απόφαση είναι τα έργα να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση. Ίσως αυτή η αίσθηση να έχει περάσει και στους επενδυτές που βλέπουν με πολύ καλό μάτι τις εισηγμένες κατασκευαστικές του ΧΑ και ειδικά τις μικρές που θέλουν όμως να γίνουν μεγάλες. Βλέπουν δηλαδή φως στο τούνελ μετά από αρκετά χρόνια ζημιών.

---

Το 2021 ήταν μία μάλλον αδιάφορη χρονιά για τον χρυσό, όπως έχει αναλυθεί πολλές φορές μέσα από τις στήλες του Liberal Markets. Εμάς όμως μας ενδιαφέρει το μέλλον του κίτρινου μετάλλου, τώρα που ένας από τους παραδοσιακούς συμμάχους του, ο πληθωρισμός, έχει αρχίσει να απασχολεί έντονα τους επενδυτές ανά τον κόσμο. Το 2022 έχει ξεκινήσει ελαφρά θετικά και το ερώτημα είναι αν αυτό το καλό ξεκίνημα θα έχει συνέχεια. Μία αισιόδοξη ένδειξη μας ήρθε την Παρασκευή που μας πέρασε. Το μεγαλύτερο διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο που επενδύει στον χρυσό, το GLD (GLD NYSE), ανακοίνωσε πως εκείνη την ημέρα καταγράφηκε η μεγαλύτερη εισροή κεφαλαίων για αγορά μεριδίων του από την αρχή της λειτουργίας του, το 2004. Οι εισροές έφθασαν τα 1,63 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό πολύ σημαντικό, αφού το σύνολο του ενεργητικού του GLD είναι λίγο κάτω από τα 60 δις δολάρια. Για να καταλάβουμε λίγο καλύτερα το μέγεθος των εισροών, το 2020, που ήταν μία καλή χρονιά για τον χρυσό, καταγράφηκαν εισροές 15 δις δολαρίων καθ’ όλη την  διάρκεια του έτους, ενώ το 2021 παρατηρήθηκαν εκροές της τάξης των 11 δις δολαρίων. Μία ημέρα βέβαια δεν αρκεί για να πούμε πως κάτι έχει αλλάξει, μπορεί όμως να σημαίνει και πολλά. Είναι δύσκολο να πούμε αν οι εισροές θα συνεχιστούν, δεν θα μας εξέπληττε όμως, ειδικά αν συνεχιστούν η ταλαιπωρία στις αγορές μετοχών και η προσγείωση του Bitcoin, που, σύμφωνα με τους οπαδούς του τουλάχιστον, θα έστελνε τον χρυσό στο «χρονοντούλαπο της ιστορία

---

Κατά 30% αυξήθηκε το ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσα στο 2021 από τους επενδυτές κρυπτονομισμάτων. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από την εταιρεία δεδομένων blockchain Chainalysis, ο όγκος του μαύρου χρήματος αυξήθηκε από 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2020 και 2021.

Ενώ τα κεντροποιημένα ανταλλακτήρια με περιορισμένα στοιχεία ελέγχου των πελατών τους  εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν σημαντικό ποσοστό στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος εκ μέρους των πελατών τους, ο όγκος παράνομων μαύρου χρήματος μέσω συναλλαγών σε αποκεντρωμένα πρωτόκολλα αυξήθηκε σχεδόν κατά 2.000%. Το ποσοστό του μαύρου χρήματος ανέρχεται «μόλις το 0,05% του συνολικού όγκου συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα το 2021». Ωστόσο η εταιρεία μπορεί να διαβλέπει μόνο το διαδικτυακό έγκλημα όπως απάτες, κυβερνοεπίθεσεις, και κλοπές. Στους αριθμούς δεν προστίθενται άλλες παράνομες δραστηριότητες που μπορούν να χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα για τη διευκόλυνση αυτού του σκοπού. Αντίστοιχα στα στοιχεία δεν περιλαμβάνονται κρυπτονομίσματα που έχουν εγγενή χαρακτηριστικά ιδιωτικότητας όπως το Monero, που παραμένουν ακόμα άλυτος γρίφος για τις εταιρείες αναλύσεων

---

Υπέρ της ανάληψης ρίσκου στην κατανομή των επενδύσεωn το 2022 είναι η Gοldman Sachs, βλέποντας ωστόσο μεγαλύτερη μεταβλητότητα φέτος. Στη χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ προτείνει ποιοτικές μετοχές με ισχυρούς ισολογισμούς και μέτριες αποτιμήσεις, όπως και μετοχές με υψηλό pricing power, ικανές να μετακυλίουν την αύξηση του κόστους στους πελάτες τους.  Η επενδυτική τράπεζα δίνει «ουδέτερη» σύσταση για τον δείκτη S&P500, βλέποντας τον στις 4.850 μονάδες σε τρεις μήνες, στις 5.000 μονάδες σε ένα εξάμηνο και στις 5.100 μονάδες σε 12 μήνες από σήμερα.

Χαμηλότερα περιθώρια ανόδου δίνει για τον ευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 και «ουδέτερη» σύσταση με στόχο τις 495 μονάδες σε τρεις μήνες, τις 505 σε ένα εξάμηνο και τις 530 σε 12 μήνες. Υψηλά θέτει τον πήχη για το αμερικανικό αργό πετρέλαιο εκτιμώντας ότι θα φτάσει τα $97 το βαρέλι τους επόμενους έξι μήνες και στα $101 το επόμενο 12μηνο. Εκτιμά ότι η απόδοση του 10ετους αμερικανικού ομολόγου θα κινηθεί ανοδικά στο 1,79% σε τρεις μήνες πριν σκαρφαλώσει στο 1,91% και στο 2,02% στο επόμενο εξάμηνο και 12μηνο αντίστοιχα. Όσο για τα γερμανικά ομόλογα βλέπει την απόδοση στο 0,02% σε τρίμηνο ορίζοντα, στο 0,12% σε έξη μήνες και στο 0,32% στο επόμενο 12μηνο.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες