Black Box: Ώρα Μυτιληναίου.Tι φέρνει η JP Morgan στο Μαξίμου, η νέα εξαγορά και τα funds

Σήμερα πριν την έναρξη της συνεδρίασης η Μυτιληναίος ανακοινώνει τα βασικά μεγέθη χρήσης 2021 ανοίγοντας ουσιαστικά την αυλαία της δημοσίευσης των μεγεθών του δ’ τριμήνου. Από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς φαίνεται ότι τα ενοποιημένα μεγέθη τζίρου λειτουργικών κερδών και καθαρής κερδοφορίας θα διαμορφωθούν σε 2,5 δισ. ευρώ , 350 εκατ. ευρώ και 150 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, επιβεβαιώνοντας την αρχική κατεύθυνση της διοίκησης. Φυσικά το ενδιαφέρον θα εστιαστεί στην τρέχουσα χρονιά και το πως θα κινηθούν τα μεγέθη δεδομένης της σημαντικής αύξησης των τιμών του αλουμινίου, της έντονης επιτάχυνσης των έργων ΑΠΕ, αλλά και την προσθήκη της νέας μονάδας CCGT η οποία αναμένεται να ξεκινήσει την λειτουργία της εντός του α’ τριμήνου. Για το μέρισμα δεν θα πρέπει να αναμένουμε κάτι λιγότερο από πέρυσι (0,36 ευρώ ανά μετοχή). Σε προηγούμενες παρουσιάσεις η διοίκηση της εταιρίας είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι η κερδοφορία της φετινής χρονιάς θα υπερβεί τα 240 εκατ. ευρώ. Σημειώστε ακόμα ότι η τιμή του Αλουμινίου κινείται στην περιοχή των 3000 $/tn από το Νοέμβριο ,ενώ τα premium παράδοσης βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ.

---

Υπενθυμίζεται πως  η Citi εκτιμά πως η κερδοφορία τέταρτου τριμήνου θα φτάσει τα 109 εκατ. ευρώ και στο σύνολο του έτους θα αγγίξει τα 355 εκατ. ευρώ. Η σύσταση για τη μετοχή είναι buy, η τιμή στόχος 21,5 ευρώ και το upside διαμορφώνεται κοντά στο 40% με βάση τα τρέχοντα επίπεδα τιμών της μετοχής. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές η υψηλή κερδοφορία έρχεται μετά την ανάπτυξη που καταγράφει ο τομέας αλουμινίου, ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Μάλιστα ο κλάδος φυσικού αερίου αναμένεται να διατηρήσει το θετικό τέμπο του 2020, παρά τις υψηλές τιμές που διαμορφώνονται διεθνώς, αποδεικνύοντας την ανθεκτικότητα της εταιρείας. Γενικότερα η εταιρεία βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης και όλα δείχνουν πως (και) το 2022 θα είναι έτος νέων ρεκόρ στην κερδοφορία.

---

Μιας και για το αλουμίνιο η κουβέντα στην πρόσφατη παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Alcoa γίνεται λόγος για αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης κατά 5%. Οι ημέρες αποθεματοποίησης έχουν μειωθεί στο μισό (50 ημέρες) από το 2010 γεγονός που οφείλεται αφενός στην αύξηση της ζήτησης αφετέρου στο κλείσιμο μονάδων λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής λόγω των ενεργειακών ανατιμήσεων. Στην Ευρώπη κλεισίματα μονάδων ή μείωση παραγωγής στο β’ εξάμηνο του 2021 έχουν σημειωθεί σε Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο και Βουλγαρία.

---

Σήμερα στη μία το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχεται τον CEO της JP Morgan, Jamie Dimon στο Μέγαρο Μαξίμου. Η στήλη σας είχε ενημερώσει για την επικείμενη –τότε- συνάντηση. Θα αναφερθούν και  στην εξαγορά της Viva Wallet, ωστόσο άλλο είναι εκείνο που «καίει» τον ισχυρό άνδρα της JP Morgan. Βλέπει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και την ανάπτυξη διαρκείας που θα καταγραφεί και θέλει να πάρει θέση.

---

Στην ουσία στο επίκεντρο της συνάντησης θα είναι η επέκταση των δραστηριοτήτων της JP Morgan στην Ελλάδα. Ο ισχυρός άνδρας της JP Morgan  αναμένεται να επεκτείνει το γραφείο του αμερικανικού επενδυτικού οίκου στην Ελλάδα και για αυτό το λόγο ο Jamie Dimon θα έχει συναντήσεις με επιχειρηματίες.  

---

Η μία εξαγορά που προανήγγειλε ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης πραγματοποιήθηκε. Είχε υποσχεθεί και μία δεύτερη. Η οποία θα καθυστερήσει λίγο καιρό (κάποιες μέρες μαθαίνουμε…), όμως θα είναι εξίσου εντυπωσιακή με αυτήν της Viva Wallet από την JP Morgan. Η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα και πλέον αποτελεί επενδυτική επιλογή ισχυρών παιχτών της παγκόσμιας αγοράς. Εκτός από τον πρωθυπουργό, σε στελέχη όπως ο Αλέξης Πατέλης, οφείλεται η αλλαγή της εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό.

---

Επισπεύδουν τα funds που απέκτησαν τα κόκκινα δάνεια κι έχουν ήδη «απλώσει» μέσα στο έτος περίπου 7.000 πλειστηριασμούς ακινήτων οι οποίοι αναμένεται να αυξηθούν. Καθώς η πανδημία και άλλες δυσλειτουργίες έχουν καθυστερήσει τους πλειστηριασμούς, εκτιμάται ότι η υστέρηση στην ανάκτηση κεφαλαίων μπορεί να ξεπερνά και το 25% των κόκκινων δανείων.

Υπολογίζεται ότι οι πλειστηριασμοί που έχουν ήδη προγραμματιστεί εντός του 2022 προσεγγίζουν τους 10.000 και η λίστα μεγαλώνει με ταχύτητα. Περίπου 70%-71% των πλειστηριασμών, επισπεύδονται από τα funds. Οι τράπεζες περιορίζουν τη συμμετοχή τους στους πλειστηριασμούς από το 84% του συνόλου τα τελευταία χρόνια, περίπου στο 22% και παρόλο που η έμφαση παραμένει στην ανάκτηση κεφαλαίων με τη συντριπτική πλειοψηφία να είναι τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών, τα SPV’s έχουν τώρα το λόγο.

Ταυτόχρονα, ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας ευνοεί στη διαμόρφωση διαφορετικής στρατηγικής. Οι επισπεύδοντες δεν αγοράζουν τα ακίνητα, όπως έγινε κατά κόρον τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό πλέον θα γίνεται σε ελάχιστες περιπτώσεις και ειδικά σε εκείνες, όπου τα funds δεν μπορούν να πιάσουν την κατάλληλη τιμή από τους ενδιαφερόμενους και θεωρείται ότι μπορούν να πουληθούν σε πολύ καλύτερη τιμή.

Οι τράπεζες στο μεταξύ ήδη δημιουργούν πλατφόρμες και διαφημίζουν τα ακίνητα, ενώ επιτρέπεται η αγορά ακινήτων από πολλαπλούς αγοραστές για να διευκολυνθεί η πώληση μεγάλων εμπορικών ακινήτων..

---

Εντυπωσιακή χθες η μετοχή της Byte. Έχει κάνει μεγάλο ράλι το προηγούμενο διάστημα και είναι σε υψηλά πολλών ετών. Χθες όμως προς το κλείσιμο μαζεύτηκε η προσφορά και στις τελικές δημοπρασίες κάποιοι έβαλαν εντολή αγοράς 15 χιλ. μετοχών στα 3,70 ευρώ, σημείο που αντιστοιχεί σε νέα υψηλά. Την έκλεισαν εκεί και μετά απορρόφησαν οι αγοραστές και επιπλέον προσφορά κάπου 70 χιλ. τεμαχίων. Έχουν ακουστεί αρκετά το τελευταίο διάστημα και για τη συγκεκριμένη μετοχή και για άλλες του κλάδου. Έχει ακουστεί, χωρίς να μπορεί να επιβεβαιωθεί, πως αποτελεί στόχο εξαγοράς. Η πορεία της το τελευταίο διάστημα και η χθεσινή συνεδρίαση μας κάνουν να πιστεύουμε πως κάτι θετικό ετοιμάζεται…

---

Ξάφνιασε, αν μη τι άλλο, το χθεσινό +10,53% της Fieratex και μάλιστα με τον υψηλότερο όγκο των τελευταίων 36 συνεδριάσεων (ο αμέσως υψηλότερος στις 3/12/2021 με 63.953 τεμ.). Υπενθυμίζεται ότι στο εννεάμηνο η εισηγμένη ανακοίνωσε κύκλο εργασιών στα ευρώ 18.844 χιλ., ή 26% υψηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, ενώ τα κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT) ανήλθαν σε ευρώ +1.126 χιλ., από ζημιές ευρώ 1.003 χιλ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Ο καθαρός δανεισμός της εταιρείας την 30/9/2021, μειώθηκε κατά ευρώ 921 χιλ. σε σχέση με την 31/12/2020 ενώ αυξήθηκε κατά ευρώ 38 χιλ.. σε σχέση με την 30/6/2021. Η καθαρή θέση της εταιρίας βελτιώθηκε κατά ευρώ 370 χιλ. σε σχέση με την 30/6/2021 και ανήλθε σε ευρώ 11.319 χιλ.

Η εισηγμένη τόνισε, «την αναμενόμενη διόρθωση στα περιθώρια μικτού κέρδους, καθώς ακριβότερες α’ ύλες εισέρχονται στις αποθήκες και ακριβότερη ενέργεια χρησιμοποιείται στην παραγωγή, αυξάνοντας το μέσο κόστος κτήσης των αποθεμάτων. Κανένας, όμως, από τους παραπάνω παράγοντες δεν φαίνεται ικανός να διαφοροποιήσει ουσιωδώς, έως το τέλος του έτους, τη γενική εικόνα των θεμελιωδών μεγεθών της εταιρείας που διαμορφώθηκε στο εννεάμηνο». Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση (6 εκατ. ευρώ), περίπου στο μισό της καθαρής θέσης.

---

Τρεις συνεδριάσεις πριν την ολοκλήρωση του Ιανουαρίου και τα στοιχεία τζίρου της ΕΧΑΕ είναι αρκούντως ικανοποιητικά. Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών βρίσκεται πολύ κοντά στα 80 εκατ. ευρώ (79,8 εκατ. ευρώ) αυξημένη κατά 12,6% σε σχέση με το 2021. Η αύξηση είναι ακόμα μεγαλύτερη αν συγκριθεί με τον Δεκέμβριο (+22,5%) και με τον περυσινό Ιανουάριο (65%). Σε ότι αφορά τα έσοδα από τις συνδρομές με βάση την κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων έχουμε επίσης μια θετική εικόνα αφού ο μήνας τρέχει με 67,7 δις ευρώ έναντι 53,5 δις ευρώ πέρυσι. Σταδιακά η μετοχή της ΕΧΑΕ βγάζει αγοραστές καθώς στα τρέχοντα επίπεδα έχει μερισματική απόδοση 3,5% με βάση την κερδοφορία του 2020.

---

Το ταμείο συντάξεων της Εκκλησίας της Αγγλίας διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 4,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία αντιπροσωπεύουν τις αποταμιεύσεις των κληρικών της Εκκλησίας. Εδώ και αρκετά χρόνια πρωτοστατεί στην προώθηση των επενδύσεων που γίνονται με σεβασμό στο περιβάλλον, λαμβάνουν υπόψη τους την επίδρασή τους στην κοινωνία και ακολουθούν τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης. Μάλιστα ο Adam Matthews, ο οποίος διευθύνει το σχετικό τμήμα του ταμείου, είναι από τους βασικούς συντελεστές του Investor Mining And Tailings Safety Initiative, μίας πολύ σημαντικής πρωτοβουλίας στην οποία συμμετέχουν θεσμικοί επενδυτές με χαρτοφυλάκιο αξίας περίπου είκοσι τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η πρωτοβουλία δημιουργήθηκε ως αντίδραση σε ορισμένα μεγάλα δυστυχήματα σε ορυχεία ανά τον κόσμο, με εκατοντάδες θύματα ανάμεσα σε εργαζόμενους σε αυτά αλλά στους κατοίκους των γύρω περιοχών. Σκοπός της είναι η υιοθέτηση ενός νέου κανονισμού ασφαλείας για τις δραστηριότητές των εταιρειών εξόρυξης, με ιδιαίτερη έμφαση στην κατασκευή και συντήρηση φραγμάτων μέσα στα οποία γίνεται επεξεργασία των  ορυκτών.

Ένα πολύ μεγάλο μέρος των διεθνών επιχειρήσεων εξόρυξης έχει ήδη δεσμευθεί να υιοθετήσει τον νέο κανονισμό. Πριν μερικές ημέρες, ο Matthews δήλωσε πως το ταμείο του θα καταψηφίσει τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών  που δεν έχουν ακολουθήσει την πρωτοβουλία. Η ανακοίνωση αυτή συνέπεσε με την πάροδο τριών ετών από το φρικτό δυστύχημα που έγινε σε ένα φράγμα κοντά σε ορυχείο σιδηρομεταλλεύματος της Vale στην Βραζιλία  και κόστισε την ζωή εκατοντάδων κατοίκων της περιοχής.

Η καταψήφιση των μελών των Δ.Σ. των εταιρειών από το ταμείο της Εκκλησίας της Αγγλίας δεν πρόκειται βέβαια να κοστίσει σε αυτά την επανεκλογή τους, εκτός αν αποφασίσουν να ακολουθήσουν και  οι υπόλοιπες διαχειρίστριες κεφαλαίων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία. Για να δούμε λοιπόν αν η Εκκλησία της Αγγλίας θα αποδειχθεί αντάξια των πιο επιτυχημένων ακτιβιστών επενδυτών.

---

Τα επίπεδα αποτιμήσεων των ελληνικών μετοχών είναι υψηλότερα από αυτά των αναδυόμενων αγορών με πολλαπλασιαστή κερδών (Ρ/Ε) στις 15,7 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη ανά μετοχή φέτος και 11,2 φορές το 2023, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Citi. Συγκριτικά, η αποτίμηση των αναδυόμενων αγορών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης βρίσκεται στις 10,3 φορές τα φετινά κέρδη ανά μετοχή και 9,4 φορές το 2023, που σημαίνει ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έχει ένα premium 50% φέτος και 20% το 2023.

Το όπλο των εγχώριων μετοχών, η μερισματική απόδοση του δείκτη MSCI Greece, φαίνεται να εξασθενεί με μερισματική απόδοση 3,3% έναντι 4,7% στις αναδυόμενες αγορές. Ωστόσο, αν η ελληνική αγορά συγκριθεί με τις ανεπτυγμένες αγορές της Ευρώπης, η εικόνα είναι διαφορετική. Εμφανίζει discount στο Ρ/Ε της τάξης του 23,5%. Στα θετικά της ελληνικής αγοράς φέτος η υπεραπόδοση του εγχώριου δείκτη με +7,1% έναντι +1,8% των αγορών της περιοχής.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες