Black Box: Στο Μαξίμου η JP Morgan. Στάσση(ς) στα telecoms, στο μυαλό του Κοντόπουλου, τρέχει το Θριάσιο και τα δύσκολα της ΕΤΑΔ

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αναμένεται να έχει, εκτός απροόπτου, ο ισχυρός άνδρας της JP Morgan Τζέιμι Ντάιμον. Θα μιλήσουν γενικότερα για επενδύσεις και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ενώ υπενθυμίζεται πως η JP Morgan αναμένεται να ανακοινώσει το προσεχές διάστημα την εξαγορά της Viva Wallet.

Η ελληνική εταιρεία και ο αμερικανικός κολοσσός βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις εδώ και αρκετούς μήνες, με το deal να είχε προγραμματιστεί να ανακοινωθεί στα τέλη του 2021. Ωστόσο όπως όλα δείχνουν η συμφωνία φαίνεται πως έχει κλείσει και η αγορά βρίσκεται εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων. Το deal αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ και αφορά το 47% της ελληνικής εταιρείας. Πρόκειται για ποσοστά που κατέχουν οι Hedosophia (27%), το family office Λάτση (13%) και η Deca (7%).

Oι ανακοινώσεις αναμένονται από στιγμή σε στιγμή, με το 2022 να κάνει «ποδαρικό» με μια μεγάλη εξαγορά

---

Μια εξαγορά που είχε προαναγγείλει ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης. Εκκρεμεί μία εξαγορά ακόμα, καθώς στο tweet του ο κ. Πατέλης ανέφερε πως «αυτή την εβδομάδα δύο μεγάλες εξαγορές από αμερικάνικες εταιρείες, ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και προπομπός επενδύσεων». Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα και βρίσκεται στο επίκεντρο επενδυτικών πρωτοβουλιών πολυεθνικών κολοσσών. Από την εξαγορά της Chipita από την Mondelez, τις επενδύσεις της Microsoft, της Pfizer, έως και  της Amazon Web Services και της Digital Realty, η χώρα εκπέμπει σήμα ανάπτυξης στις διεθνείς αγορές. Και αυτή η επιτυχία οφείλεται στις μεταρρυθμίσεις, που πρέπει να ενταθούν και στις συντονισμένες προσπάθειες της κυβέρνησης για αλλαγή της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό.

---

H ΔΕΗ υπέγραψε MoU με τις Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς για την κάλυψη αναγκών χρηματοδότησης για την κατασκευή και λειτουργία δικτύου οπτικών ινών. Η συμφωνία περιλαμβάνει την έκδοση ομολογιακού δανείου έως 530 εκατ. ευρώ με τη μορφή project finance. Τα παραπάνω τα γνωρίζετε ήδη.  Σήμερα σας μεταφέρουμε το σχέδιο του Γιώργου Στάσση που θέλει να βάλει τη ΔΕΗ σε νέους δρόμους και να την κάνει περισσότερο ανταγωνιστική.

Το πιλοτικό έργο στο Περιστέρι θα δείξει πως λειτουργεί η συγκεκριμένη αγορά. Το επόμενο έργο μαθαίνουμε πως θα έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με το Περιστέρι. Δηλαδή θα πρόκειται για πυκνοκατοικημένη περιοχή και θα έχει τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά.  Η εταιρεία στην ουσία θέλει να αξιοποιήσει αναξιοποίητα assets, τα δίκτυα υπερυψηλής τάσης και εκεί πάνω σε συνεργασία με εξειδικευμένους παίχτες να περάσει οπτική ίνα.  Την οποία και θέλει να την ενοικιάσει σε εταιρείες παρόχους.

---

Στα δύσκολα μπήκε η ETAΔ με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση του ακινήτου «Ιαματική Πηγή και Λίμνη Καϊάφα» στο Νομό Ηλείας, το οποίο καταλαμβάνει έκταση 5.210.342 τ.μ..

Στα δύσκολα καθώς στόχος της αξιοποίησης θα είναι η ουσιαστική αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών του ακινήτου, και η μετατροπή του σε ένα νέο, διεθνούς ακτινοβολίας, «πράσινο» πόλο ανάπτυξης για όλη την περιοχή, με έμφαση στα μοναδικά του χαρακτηριστικά και λαμβάνοντας υπόψη τους κανόνες προστασίας του μοναδικού οικοσυστήματος.

Η ιστορία όμως ανάπτυξης των Ιαματικών Πηγών δεν είναι απλή και οι στοχεύσεις από μόνες τους είναι γλωσσοδέτης, αλλά και ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα για τους επενδυτές. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η Ελλάδα είναι γεμάτη από ιαματικές πηγές, όμως τα συγκεκριμένα assets αξιοποιούνται πολύ- λίγο έως καθόλου, όταν μάλιστα η παγκόσμια αυτή δραστηριότητα σε 127 χώρες με 34.057 ιαματικές πηγές αποφέρει ετήσια έσοδα άνω των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ.

---

Στα τέλη Φεβρουαρίου θα υποβληθούν οι προσφορές για το Θριάσιο ΙI, δηλαδή τον εμπορευματικό σιδηροδρομικό σταθμό και σταθμό διαλογής (ΕΣΣΣΔΙ) που έχει αναπτυχθεί σε έκταση 1.450 στρεμμάτων -παρακείμενη στα 588 στρέμματα που έχουν παραχωρηθεί στο σχήμα Goldair- ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ που θα υλοποιήσει το Θριάσιο Ι. Σε ένα λοιπόν μήνα θα φανεί εάν το ενδιαφέρον για το έργο θα είναι πράγματι ισχυρό, με το μόνο βέβαιο να είναι ότι το project έχει συνολική αξία περί τα 572 εκατ. ευρώ. Η τελευταία απόπειρα για την αξιοποίηση του ακινήτου έλαβε χώρα επί της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά ο διαγωνισμός που είχε διενεργηθεί είχε κηρυχθεί άγονος, καθώς κανένα από τα τρία ενδιαφερόμενα σχήματα δεν κατέθεσε δεσμευτική προσφορά. Να υπενθυμίσουμε ότι στο Θριάσιο ΙΙ έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες (π.χ. σιδηροδρομική υποδομή, δρόμοι), αλλά αυτές, δεν εξασφαλίζουν την λειτουργία του χώρου.

Το «παρών» στο διαγωνισμό πιθανότατα θα δώσουν ονόματα όπως οι ΤΡΑΙΝΟΣΕ, COSCO-Pearl, Goldair και άλλα εγχώρια ή ευρωπαϊκά σχήματα καθώς και ΑΕΕΑΠ . Σημαντικό είναι αν θα δώσουν το παρών μέσα από κοινοπραξίες και ισχυρά ξένα επενδυτικά κεφάλαια που κινούνται στην αγορά των Logistics.

---

Tην «επόμενη μέρα» στην Yalco, αναζητούν οι «λάτρεις των έντονων συγκινήσεων« και από ότι φαίνεται και στο ταμπλό, κάποιοι ριψοκίνδυνοι σπεύδουν να πάρουν λίγες θέσεις. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η ΓΣ της εισηγμένης ενέκρινε τη μεταβίβαση:

α) των ακινήτων της εταιρείας στα Οινόφυτα Βοιωτίας (αγοραστής η Prodea ΑΕΕΑΠ) έναντι τιμήματος 8,25 εκατ. ευρώ, με ταυτόχρονη μίσθωση 10ετους διάρκειας σε μέρος αυτών, όπου η εταιρεία θα συνεχίσει την δραστηριότητά της,

β) μέρος των ακινήτων στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης έναντι τιμήματος 1,4 εκατ. ευρώ,

και γ) την είσπραξη της επίδικης και εκχωρηθείσας απαίτησης έναντι της Home City ποσού 1,25 εκατ. ευρώ.

---

Το σύνολο των πιο πάνω ποσών διατέθηκε για την απόσβεση των υποχρεώσεων της εταιρείας, που μεταβιβάσθηκαν από τις τράπεζες στην εταιρεία του Ν.4354/2015 (Β2 Kapital Α.Ε.). Οι παραπάνω κινήσεις, σε συνδυασμό με το σχετικό «κούρεμα» των υποχρεώσεων, μείωσαν σημαντικότατα τον δανεισμό, με θετικό αντίκτυπο στην τελική γραμμή και στα ίδια κεφάλαια, αλλά παραμένει το πρόβλημα ρευστότητας. Εκτός και αν υπάρχουν «δεύτερες σκέψεις», για το χρηματιστηριακό μέλλον της εισηγμένης. Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 1,9 εκατ. ευρώ

---

Ο Γιάννος Κοντόπουλος είναι ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ και μήπως θα έπρεπε να ξεκινήσει τη θητεία του κάνοντας και ένα ευχέλαιο; Δεν ξέρουμε αν πρέπει, αλλά μετά από καιρό, το Ελληνικό Χρηματιστήριο, είχε τόσες θετικές εκθέσεις από αναλυτές, εγχώριους και ξένους, και μεγάλες εντολές αγοράς από το εξωτερικό και πέσαμε πάνω στη διόρθωση των ξένων αγορών και στην κλιμάκωση της έντασης Ρωσίας-Ουκρανίας. Με τη φόρα που είχε στις πρώτες συνεδριάσεις το ΧΑ, αν κρατούσαν τα ξένα, ίσως σήμερα να είχαμε προσεγγίσει τις 1.000 μονάδες. Η στήλη θα ευχηθεί καλή πορεία στον νέο CEO και ελπίζουμε να έχει στη φαρέτρα του πολλές φρέσκιες ιδέες που θα αναβαθμίσουν το κύρος της αγοράς, μας και θα βοηθήσουν ώστε να βελτιωθεί ο τζίρος και οι επιλογές των επενδυτών. Μαθαίνουμε ότι στοχεύει να φέρει εταιρείες στο ΧΑ ,ενώ στο βάθος του μυαλού του υπάρχει και το σενάριο συνεργασίας με ξένο χρηματιστήριο.

 ---

Αν υπάρχει μία αδικημένη μετοχή στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ίσως να είναι η μετοχή της Flexopack. Η μετοχή το 2021 υποχώρησε κατά 26% με την πτώση να αποδίδεται στην άνοδο των τιμών των πρώτων υλών, του μεταφορικού κόστους κ.α. που σίγουρα την επηρέασαν. Μάλιστα στο εννεάμηνο είχε μείωση κερδών προ φόρων 25% και από 11,6 εκατ. ευρώ εμφάνισε 8,8 εκατ. ευρώ, ενώ άλλες είχαν ζημιές. Στις πρώτες συνεδριάσεις του 2022 συνεχίζει να διολισθαίνει.

Όμως, δεν είναι η μόνη εισηγμένη που επηρεάζεται και ανάλογα αποτελέσματα είδαμε και από άλλες, όπως και ανάλογες τοποθετήσεις για τα κόστη από διοικήσεις.

Επιπλέον τα κέρδη που έχει στο εννεάμηνο κάνουν την αποτίμηση μάλλον ελκυστική σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έχει αρνητικό καθαρό δανεισμό 2 εκατ. ευρώ αλλά και ίδια κεφάλαια 89,7 εκατ. ευρώ σημαντικά υψηλότερα από την αποτίμηση που είναι στα 77 εκατ. ευρώ. Αν τώρα το τέταρτο τρίμηνο καταφέρει να διατηρήσει τα κέρδη εννεαμήνου, ίσως το p/e που θα διαμορφωθεί να δώσει αντίδραση.

---

Η δημόσια πρόταση στη Νίκας έχει ήδη πετύχει αφού ο βασικός μέτοχος κατέχει πάνω από 90% και έμενε ένα 4,95% για να φτάσει το 100%. Χθες, μπήκε η εντολή στα 1,24 ευρώ και έγινε όγκος σχεδόν 2 εκατ. τεμαχίων. Δηλαδή κάτι λιγότερο από το 4%. Επομένως, μόνο τα τυπικά μένουν και θα φύγει και αυτή η εταιρεία από το ΧΑ. Να πούμε μόνο πως μετά την Creta Farms, η έξοδος της Νίκας σημαίνει πως ούτε ο κλάδος της αλλαντοβιομηχανίας θα έχει εκπρόσωπο στο Χ.Α. Δε θα είναι όμως ο μόνος. Για παράδειγμα ούτε ιχθυοκαλλιέργειας εισηγμένη έχουμε.

---

Οι ελληνικές τράπεζες άντεξαν την πανδημία COVID-19 και είναι έτοιμες να ηγηθούν της ανάκαμψης, εκτιμά η χρηματιστηριακή Euroxx που διατηρεί σύσταση «overweight» για τον κλάδο. H κεφαλαιακή τους θέση στο τέλος εννεαμήνου διατηρήθηκε επαρκής με τον δείκτη CET1 το τρίτο τρίμηνο του 2021 στο 12,6% έναντι μέσου όρου 15,5% στην ΕΕ. Η Euroxx ανεβάζει τις τιμές-στόχους για τις περισσότερες και βλέπει περιθώριο ανόδου 28% με 54% των μετοχών τους καθώς το επενδυτικό στόρι παραμένει ισχυρό.

Προβλέπει καθαρή πιστωτική επέκταση γύρω στα 26 δις. ευρώ που θα επιτρέψει στις τράπεζες να αναπληρώσουν μεγάλο κομμάτι των χαμένων εσόδων από τόκους. Η σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 32 δις ευρώ το 9μηνο του 2021, κυρίως μέσω τιτλοποιήσεων στο πλαίσιο του προγράμματος Ηρακλής, περιορίζει τα ρίσκα από τα παλιά κόκκινα δάνεια. Με άφθονη ρευστότητα και τα κονδύλια του NGEU είναι έτοιμες να οδηγήσουν την ανάκαμψη μέσω πιστωτικής επέκτασης. Η Εuroxx θέτει τιμή-στόχο τα 1,60 ευρώ για τη μετοχή της Alpha Bank από 1,25 πριν με περιθώριο ανόδου 28%.

Ανεβάζει την τιμή-στόχο για τη Eurobank στα 1,30 ευρώ από 0,88 πριν με περιθώριο ανόδου 29% και για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 4,20 ευρώ από 3,40 πριν με περιθώριο ανόδου 30%. Διατηρεί την τιμή-στόχο για την Τράπεζα Πειραιώς στα 2,20 ευρώ.

 Οι ελληνικές τράπεζες ξεκίνησαν δυνατά το 2022 με κέρδη 13% και υπεραπόδοση σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά. Η Euroxx σημειώνει ότι τα τρέχοντα επίπεδα αποτιμήσεων παραβλέπουν την ανάκαμψη των κερδών ανά μετοχή στον κλάδο μετά το 2022 καθώς και την προοπτική διανομής μερίσματος. 

---

Εκεί που νομίζαμε πως η λέξη Gastarbeiter έχει περάσει στην ιστορία, αντιλαμβανόμαστε πως μάλλον ισχύει το αντίθετο. Όπως φαίνεται, η νέα Γερμανική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να εργασθεί συστηματικά με στόχο την προσέλκυση ενός μεγάλου αριθμού υψηλής ποιότητας εργαζομένων, για διάφορους κρίσιμους τομείς της γερμανικής οικονομίας. Όπως δήλωσε ο Christian Duerr, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), στο περιοδικό Wirtschaftswoche, η έλλειψη εργαζομένων αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας αυτή την στιγμή και απειλεί την οικονομική ανάπτυξη. Το Γερμανικό Οικονομικό Ινστιτούτο υπολογίζει πως το εργατικό δυναμικό της χώρας μειώνεται κάθε χρόνο κατά 300.000, με αυξητική τάση, και πως το 2030 θα «λείπουν» από την Γερμανία περίπου πέντε εκατομμύρια εργαζόμενοι.

Ο Duerr πρόσθεσε πως ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού και της μείωσης του εργατικού δυναμικού είναι μία σύγχρονη μεταναστευτική πολιτική. Σύμφωνα με αυτόν, πρέπει πολύ σύντομα να επιτευχθεί ο στόχος της ετήσιας εισόδου τουλάχιστον τετρακοσίων χιλιάδων νέων εργαζομένων από χώρες εκτός Γερμανίας. Και όταν αναφέρεται σε εργαζόμενους, εννοεί εργαζόμενους υψηλής εκπαίδευσης και προσόντων που θα μπορούν να απασχοληθούν στα πιο προηγμένα γερμανικά εργοστάσια (ίσως όχι μόνο σε εργοστάσια).

Προκειμένου να γίνει η Γερμανία πιο ελκυστική για όποιον αναζητά εργασία, ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει ήδη αποφασίσει την αύξηση του ελάχιστου ωρομισθίου στα 12 Ευρώ και την υιοθέτηση ενός point system για πολίτες χωρών εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιστροφή λοιπόν στην εποχή της επίσημης πολιτικής των Gastarbeiter, μόνο που αυτή την φορά θα προορίζονται για τις καλύτερες θέσεις εργασίας στη Γερμανική Οικονομία και Βιομηχανία, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε από το 1960 μέχρι το 1973. Δεν ξέρουμε πόσοι από τους 400.000 εργαζομένους που θα πηγαίνουν κάθε χρόνο στην Γερμανία θα προέρχονται από την Ελλάδα, θα ήταν όμως καλό για την χώρα να προετοιμαστούμε έτσι ώστε να μην μεταφερθεί στην χώρα μας το γερμανικό πρόβλημα έλλειψης εργατικού δυναμικού.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες